Motivation Theories MCQ Part 1 | SEBI Grade A/RBI Grade B

July 23, 2020
SEBI GRADE Grade A Management MCQ

Dear aspirants,
We are presenting you the Motivation Theories MCQ Part 1 for SEBI Grade A Companies Act Section of the exam.

Motivation Theories MCQ Part 1 for SEBI Grade A

Q1. Who has given the hierarchy of needs hierarchy theory of motivation?

  1. Abraham Maslow
  2. David McClelland
  3. Victor Vroom
  4. Frederick Herzberg
  5. Douglas McGregor

Answer: (1)
Maslow first introduced his concept of a hierarchy of needs in his 1943 paper “A Theory of Human Motivation”

Q2. How many levels are there in Needs Hierarchy theory of motivation?

  1. 6
  2. 5
  3. 4
  4. 3
  5. 2

Answer: (2)
There are five different levels of Maslow’s hierarchy of needs

Q3. Which among the following is not one of the needs of human being as Needs theory of motivation?

  1. Physiological need
  2. Safety need
  3. Social need
  4. C
  5. Esteem need

Answer: (4)

Q4. Which among the following is the highest level need under Need Hierarchy Theory of Motivation?

  1. Physiological Need
  2. Safety and Security Needs
  3. Social Needs
  4. Self-esteem Needs
  5. Self Actualization Needs

Answer: (5)

Q5. Which among the following is the lowest level need under Need Hierarchy Theory of Motivation?

  1. Physiological Need
  2. Safety and Security Needs
  3. Social Needs
  4. Self-esteem Needs
  5. Self Actualization Needs

Answer: (1)

Q6. Name the motivation theory that is based on Satisfaction-progression?

  1. Alderfer – ERG theory
  2. Maslow – hierarchy of needs theory
  3. Herzberg – Two factor theory
  4. Skinner’s reinforcement theory
  5. Vroom’s expectancy theory

Answer: (2)
Satisfaction-progression stands for moving up to higher-level needs based on satisfied needs. Maslow’s hierarchy of needs is a motivational theory in psychology comprising a five-tier model of human needs. The theory states that humans are motivated to fulfill their needs in a hierarchical order. This order begins with the most basic needs before moving on to more advanced needs. The ultimate goal, according to this theory, is to reach the fifth level of the hierarchy: self-actualization.

Q7. According to Maslow’s need hierarchy theory motivation, the lower level of human needs emanates from _____

  1. Need of maintaining a given economic level
  2. Needs like food, clothing, shelter, air, water
  3. Need of individuals to associate, belong with others
  4. Need for power, self respect, autonomy, self confidence,
  5. Need of sense of achievement

Answer: (2)
Maslow’s Need Hierarchy Theory is based on the needs of people. He identified five distinct categories of needs. He arranged these needs into a hierarchy, and stated that individuals wish to satisfy particular need to a moderate extent, and then tries to satisfy the next need in the hierarchy. Basic and primary needs required for human existence are physiological needs. These needs relate to the survival and maintenance of human life. These needs include such things as food, clothing, shelter, air, water and other necessities of life.

Q8. Which among the following is not a deficiency need that arises due to deprivation?

  1. Physiological Need
  2. Safety and Security Needs
  3. Social Needs
  4. Self-esteem Needs
  5. Self Actualization Needs

Answer: (5)
Physiological, security, social, and esteem needs are deficiency needs, which arise due to deprivation. Satisfying these lower-level needs is important in order to avoid unpleasant feelings or consequences

Q9. Which among the following is the correct order of Maslows’ Need Hierarchy Theory of Motivation starting from lower to higher level need?

  1. Safety and Security Needs, Physiological Need, Social Needs, Self-esteem Needs, Self Actualization Needs
  2. Social Needs, Physiological Need, Safety and Security Needs, Self-esteem Needs, Self Actualization Needs
  3. Physiological Need, Safety and Security Needs, Social Needs, Self-esteem Needs, Self Actualization Needs
  4. Self Actualization Needs , Physiological Need, Safety and Security Needs, Social Needs, Self-esteem Needs
  5. Safety and Security Needs, Physiological Need, Social Needs, Self Actualization Needs, Self-esteem Needs

Answer: (3)

Q10. Which among the following theories can be considered as an extension of Maslows’ Need Hierarchy Theory of Motivation?

  1. Alderfer – ERG theory
  2. Maslow – hierarchy of needs theory
  3. Herzberg – Two factor theory
  4. Skinner’s reinforcement theory
  5. Vroom’s expectancy theory

Answer: (1)
To address shortcomings of Maslow’s hierarchy of needs theory, Clayton Alderfer proposed ERG theory of motivation. ERG theory is based on the concepts of existence needs, related needs and growth needs used in the model.

Buy SEBI Grade A Test Series from Oliveboard to attempt these type of important MCQs for SEBI Grade A. Use Coupon Code PT20 to Redeem additional 20% instant discount. Click here to Register and Login to Oliveboard.

You must also read following MCQs:

Click to go to SEBI Grade A Preparation Page

Tags: Motivation Theories MCQ Part 1, Motivation Theories Quiz