Important Revolutions MCQ | NABARD Grade A

June 5, 2021
Important Revolutions MCQ NABARD GRADE A

Dear aspirants,
We are presenting you the Important Revolutions MCQ for NABARD Grade A exam. The answer are given after every question.

Q1. The white revolution is related to ________?

  1. Milk Production
  2. Egg Production
  3. Fish Production
  4. Oil Seed Production

Answer: (1)
The revolution associated with a sharp increase in milk production in the country is called the White Revolution in India also known as Operation Flood. White revolution period intended to make India a self-dependent nation in milk production. Today, India is the world’s largest producer of milk

Q2. Who is considered as father of White Revolution in India?

  1. S. Swaminathan
  2. Hiralal Chaudhuri
  3. Sam Pitroda
  4. Dr Verghese Kurien

Answer: (4)
Dr Verghese Kurien is known as the father of the White Revolution in India

Q3. The Blue revolution is related to ________?

  1. Milk Production
  2. Egg Production
  3. Fish Production
  4. Oil Seed Production

Answer: (3)
The concept of rapid increase in the production of fish and marine product through package programme is called as blue revolution

Q4. Who is considered as father of Blue Revolution in India?

  1. S. Swaminathan
  2. Hiralal Chaudhuri
  3. Sam Pitroda
  4. Dr Verghese Kurien

Answer: (2)
Dr. Hiralal Chaudhuri and Dr. Arun Krishnsnan are known as Father of Blue revolution

Q5. The Yellow revolution is related to ________?

  1. Milk Production
  2. Egg Production
  3. Fish Production
  4. Oil Seed Production

Answer: (4)
The objective of the yellow revolution is to achieve self-reliance in the production of oilseeds.

Q6. Who is considered as father of Yellow Revolution in India?

  1. S. Swaminathan
  2. Hiralal Chaudhuri
  3. Sam Pitroda
  4. Dr Verghese Kurien

Answer: (3)
Sam Pitroda is known as Father of Blue revolution

Q7. The Green revolution is related to ________?

  1. Food Grain Production
  2. Fruit Production
  3. Potato Production
  4. Meat Production

Answer: (4)
The term Green revolution in agriculture was coined in 1968 by Dr. William S. Gaud to describe the breakthrough in foodgrain production. Green revolution refers to a quantum jump in food grain production following the use of high yielding varieties, fertilizers, and pesticides coupled with the expansion of irrigation facility, multiple cropping and use of modern mechanized implements

Q8. Who is considered as father of Green Revolution in India?

  1. S. Swaminathan
  2. Hiralal Chaudhuri
  3. Sam Pitroda
  4. Dr Verghese Kurien

Answer: (1)
Dr. M S Swaminathan is known as the Father of Green Revolution in India

Q9. Who is considered as father of Green Revolution in the World?

  1. William S Gaud
  2. Norman Borlaug
  3. Rachel Carson
  4. John Bennet Lawes

Answer: (2)
Agricultural scientist Norman Borlaug, the “Father of the Green Revolution”, who received the Nobel Peace Prize in 1970

Q10. The Golden revolution is related to ________?

  1. Food Grain Production
  2. Horticulture Production
  3. Egg Production
  4. Meat Production

Answer: (2)
The Golden revolution is related to the production of honey and horticulture

Q11. The Silver revolution is related to ________?

  1. Food Grain Production
  2. Fruit Production
  3. Egg Production
  4. Meat Production

Answer: (3)
The silver revolution is associated with an increase in egg production.

Q12. The Round revolution is related to ________?

  1. Food Grain Production
  2. Fruit Production
  3. Meat Production
  4. Potato Production

Answer: (4)
To increase the production and increase the yield in potato

Q13. The Grey revolution is related to ________?

  1. Fertilizer Production
  2. Fruit Production
  3. Potato Production
  4. Meat Production

Answer: (1)
Grey revolution is related to increased fertilizer production.

Click to go to NABARD Grade A Preparation Page

Tags: Important Revolutions MCQ for NABARD Grade A