ESI ARD MCQ Part 2 | NABARD Grade A

May 30, 2021
ESI ARD MCQ Part 2 for NABARD

Dear aspirants,
We are presenting you the ESI ARD MCQ Part 2 for NABARD Grade A exam. The answer are given after every question.

Q1. The government has recently notified Digital Tax threshold on technology companies under _____?

  1. Significant Economic Presence principle
  2. Significant Economic Progress principle
  3. Significant Economic Benefit principle
  4. Significant Existence Benefit principle

Answer: (1)
India has notified a revenue threshold of Rs 2 crore and a limit of 300,000 users for non-resident technology firms such as Google, Facebook, Netflix, to pay tax in India under new or revised bilateral tax pacts. This is part of the Significant Economic Presence (SEP) principle, which was introduced in the Finance Bill 2018-19, and which widened the scope of ‘business connection’ to include provision of download of data or software, if aggregate payments from such transactions exceed a prescribed amount, or if a multinational’s interaction is with a prescribed number of users. This will come into effect from April 1, 2022.

Read the passage carefully and answer the questions (Q2 to Q5) given below:

As a part of Prime Minister’s announcement of Aatmanirbhar Bharat Abhiyan, Government of India has approved a new Central Sector Scheme to support creation of global food manufacturing champions commensurate with India’s natural resource endowment and support Indian brands of food products in the international markets. The scheme will encourage investment in four food segments: Ready to Cook/ Ready to Eat (RTC/RTE), including millet-based foods, processed fruits and vegetables, marine products, mozzarella cheese

Q2. Which scheme has been talked about in the passage above?

  1. Mega Food Parks Scheme
  2. PM Kisan SAMPADA Yojana
  3. Agro Processing Cluster Scheme
  4. Production Linked Incentive Scheme for Food Processing Industry

Answer: (4)
As a part of Prime Minister’s announcement of Aatmanirbhar Bharat Abhiyan, Government of India has approved a new Central Sector Scheme namely‘Production Linked Incentive Scheme for Food Processing Industry’

Q3. What is the total financial outlay of scheme discussed in passage?

  1. 10,100 crore
  2. 10,900 crore
  3. 11,500 crore
  4. 11,900 crore

Answer: (2)
The Central Sector Scheme has been launched with an outlay of Rs. 10900 crore

Q4. The scheme will be implemented over a period of _______ years

  1. Four
  2. Five
  3. Six
  4. Ten

Answer: (3)
Scheme will be implemented over a six year period from 2021-22 to 2026-27.

Q5. Which among the following ministries has launched the scheme discussed above?

  1. Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
  2. Ministry of Rural Development
  3. Ministry of Panchayati Raj
  4. Ministry of Food Processing Industries

Answer: (4)
The Ministry of Food Processing Industries (MoFPI) has issued detailed operational scheme guidelines and has launched an online portal for ‘Production Linked Incentive Scheme for Food Processing Industry’ (PLISFPI).

Q6. In which year World Bank was established?

  1. 1944
  2. 1947
  3. 1948
  4. 1952

Answer: (1)
The World Bank was established in 1944 at the meeting of UN monetary and financial conference, commonly known as the Breton Woods Conference.

Q7. The farmers which have less than two hectares of land are called _______

  1. Small Farmers
  2. Marginal Farmers
  3. Medium Farmers
  4. Large Farmers

Answer: (2)
The categorization of farmers based on land holding is as follows:

  • Marginal Farmers: Below 1.00 hectare
  • Small Farmers: 1.00-2.00 hectare
  • Semi- Medium Farmers: 2.00-4.00 hectare
  • Medium Farmers: 4.00-10.00 hectare
  • Large Farmers: 10.00 hectare and above

Q8. Which type of Soil cover maximum area in India as per USDA Soil Taxonomy?

  1. Vertisols
  2. Alfisols
  3. Entisols
  4. Inceptisols

Answer: (4)
ICAR has classified the Indian soils on the basis of their nature and character as per the United States Department of Agriculture (USDA) Soil Taxonomy. The majority of area in India falls under Inceptisols

Q9. Which state has the highest number of operational holders as per Agriculture Census 2015-16?

  1. Uttar Pradesh
  2. Bihar
  3. Maharashtra
  4. Madhya Pradesh

Answer: (3)
In a total of 146.45 million operational holdings in the country, the highest number of operational holders belonged to Uttar Pradesh (23.82 million) followed by Bihar (16.41 million), Maharashtra (15.29 million), Madhya Pradesh (10.00 million), Karnataka (8.68 million), Andhra Pradesh (8.52 million), Tamil Nadu (7.94 million), Rajasthan (7.66 million), Kerala (7.58 million), Agriculture Census 2015-16 reveals

Q10. How many cropping seasons are there in India?

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer: (3)
There are three distinct crop seasons in India, namely Kharif, Rabi and Zaid

  • The Kharif season started with Southwest Monsoon under which the cultivation of tropical crops such as rice, cotton, jute, jowar, bajra and tur are cultivated
  • The Rabi season starts with the onset of winter in October-November and ends in March-April
  • Zaid is a short duration summer cropping season beginning after harvesting of Rabi crops

Click to go to NABARD Grade A Preparation Page

Tags: ESI ARD MCQ Part 2, ESI ARD MCQ Part 2 for NABARD