Factoring Forfaiting MCQ, Bank Guarantee MCQ | JAIIB PPB

April 27, 2021
factoring forfaiting mcq jaiib

Here is the next quiz in the quiz/MCQ series for Principles and Practices of Banking subject of JAIIB. This post covers the topics of Factoring Forfaiting MCQ and Bank Guarantee MCQ. Answers are given at the end of the quiz.

Q1. What is the maximum debt period permitted under factoring?

  1. 150 days
  2. 120 days
  3. 90 days
  4. 60 days

Answer: (1)
Factoring is commonly identified as accounts receivable factoring, invoice factoring, and sometimes accounts receivable financing. The maximum debt period permitted under factoring is 150 days

Q2. What is the maximum grace period under factoring? 
  1. 150 days
  2. 120 days
  3. 90 days
  4. 60 days

Answer: (4)
The maximum debt period permitted under factoring is 150 days inclusive of a maximum grace period of 60 days

Q3. How many parties are involved in Bank Guarantee? 
  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer: (3)
A bank guarantee is a contract between the banker, the beneficiary and the person or the customer, whereby the bank gives an undertaking to pay the beneficiary a definite sum of money, or arrange the performance of the obligations of the client in the possible event of his default.

Q4. Which out the following is not a service provided by factor in factoring?
  1. Management of receivables
  2. Production of Goods
  3. Collection of debt
  4. Maintaining the sales ledger

Answer: (2)
Under full factoring arrangement, a factor renders services of collection of receivables and maintains sales ledgers, credit control and credit protection.

Q5. The type of factoring in which the factor recovers the amount advanced from client in case of non payment by customer?  
  1. Bill Discounting
  2. Non-Recourse Factoring
  3. Recourse factoring
  4. Bill Collection

Answer: (3)
When factoring with recourse, the business selling its invoices to a factoring company receives the usual benefit of the service: an immediate influx of cash. However, if the customer who is to pay the invoice fails to pay for any reason: they do not, will not, or cannot pay, the business selling the invoice agrees to repay the factor.

Q6. The factor generally makes prepayment of ___% of invoice value after acceptance of bill of exchange
  1. 40%
  2. 50%
  3. 60%
  4. 80%

Answer: (4)
When you factor invoices, you can expect to receive about 80% of the value of your accounts receivable upfront. You’ll get the other 20%—minus the factor rate—once the client pays their invoice.

Q7. How many factors are there in International Factoring?  
  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer: (2)
International factoring usually have two factors viz. export factor and import factor. The export factor looks at financing the exporter and collection of account receivables. The import factor evaluates the importer in respect of collecting the dues in time and assessment of chances of default by the importer.

Q8. Which out of the following are rules governing letter of credit? 
  1. UCP 600
  2. UCP 1200
  3. UCP 1800
  4. UCP 2400

Answer: (1)
The Uniform Customs and Practice for Documentary Credits (“UCP”) 600 are international rules published by the International Chamber of Commerce (ICC) with the aim of standardising international banking practice in relation to LCs

Q9. In forfaiting, the forfaiter makes payment of ___ % of export value. 
  1. 70%
  2. 80%
  3. 90%
  4. 100%

Answer: (4)
Forfaiting is a type of export financing used only for international trade. In forfaiting, an exporter sells its claim to trade receivables to a financial institution (the “forfaiter”) and receives payment immediately. The time frame for forfaiting is usually longer, several months to as long as several years, in some instances. Although forfaiters also demand a discount, the exporter typically can obtain 100 percent of the value of its trade receivable by incorporating the cost of the discount into its selling price.

Q10. Which out of the following is not one of the party in a Bank guarantee? 
  1. Guarantor
  2. Principal Debtor
  3. Agent
  4. Creditor

Answer: (3)
The bank who gives the guarantee is called the “surety or guarantor”, the person in respect of whose default the guarantee is given is called the “principal debtor”, and the person to whom the guarantee is given is called the “creditor or beneficiary”

Q11. Which among the following is a non-fund based facility? 
  1. Term Loan
  2. Bank guarantee
  3. Working Capital
  4. Packing credit

Answer: (2)
Non fund based lending, where the lending bank does not commit any physical outflow of funds. The funds position of the lending bank remains intact. For example, bank guarantee

Q12. Which out the following is not a type of bank guarantee? 
  1. Bill Guarantee
  2. Performance Guarantee
  3. Financial Guarantee
  4. Deferred Payment Guarantee

Answer: (1)

Q13. How many contractual relationships are there in letter of credit?
  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer: (3)
Generally, there are three separate transactions in a letter of credit transaction.

  • The first is between a seller and a buyer, called an underlying transaction, by which the seller provides contracted goods to the buyer.
  • The second transaction is between the buyer-applicant and the bank (issuer of the letter of credit), in which the bank issues a letter of credit to the seller-beneficiary.
  • Finally, the letter of credit itself creates a relationship between the issuer and the beneficiary, in which, the issuer makes payment for goods upon the beneficiary’s presentation of the required documents, in accordance with the terms and conditions of the letter of credit as agreed between seller and buyer
Q14. Name the letter of credit in which an advance payment is made to exporter for purpose of procuring shipment material? 
  1. Red Clause LC
  2. Green Clause LC
  3. Yellow Clause LC
  4. Pink Clause LC

Answer: (1)
A red clause letter of credit is a specific type of letter of credit in which the buyer can extend the facility of advance payment to the seller against a certain documentary requirement. In other words, under the red clause letter of credit, the issuing bank will make an advance payment to the exporter i.e. the seller before the seller ships the goods to the importer i.e. buyer.

Q15. Name the letter of credit in which an advance payment is made to exporter for temporary storage of good at exporter end?  
  1. Red Clause LC
  2. Green Clause LC
  3. Yellow Clause LC
  4. Pink Clause LC

Answer: (2)
Green Clause Letters are an extension of the Red Letter, as it enables the advance of not only the purchase of raw materials, processing and packaging of goods but it also takes pre-shipment warehousing at the port of origin and insurance into account

Q16. Which type of risk is hedged by forward rate agreement? 
  1. Reputation Risk
  2. Operational Risk
  3. Liquidity Risk
  4. Interest Rate Risk

Answer: (4)
Forward Rate Agreements are agreements between the bank and borrower in which the bank agrees to lend the borrower at an agreed certain interest rate on a nominal principal at a time in the future. It is a tool to hedge interest rate risk

Click to go to JAIIB Preparation Page

Tags: Factoring Forfaiting MCQ JAIIB, Bank Guarantee MCQ JAIIB, Factoring Forfaiting MCQ, Factoring Forfaiting MCQ Series