School Education Quality Index MCQ (ESI) – Quiz 18

Dear aspirants,
We are presenting you the School Education Quality Index MCQ for RBI Grade B ESI Section of the exam.  Also do read the answers provided at the end of quiz.

School Education Quality Index MCQ

Q1. How many languages are included in eight schedule of Indian Constitution?

    1. 16
    2. 18
    3. 20
    4. 22

Answer: (4)
The Eighth Schedule of the Indian Constitution lists 22 languages, which have been referred to as scheduled languages and given recognition, status and official encouragement. The Constitutional provisions relating to the Eighth Schedule occur in article 344(1) and 351 of the Constitution

Q2. Hindi Diwas is celebrated annually on _________?

    1. 14th September
    2. 20th September
    3. 5th October
    4. 15th October

Answer: (1)
Hindi Divas is an annual day celebrated on 14th September in India to celebrate Hindi as one of the official language of India

Q3. Who has released the School Education Quality Index (SEQI)?

    1. UNESCO
    2. Ministry of HRD
    3. NITI Aayog
    4. UGC

Answer: (3)
The School Education Quality Index (SEQI) was developed by NITI Aayog to evaluate the performance of States and Union Territories (UTs) in the school education sector. The index aims to bring an outcomes focus to education policy by providing States and UTs with a platform to identify their strengths and weaknesses and undertake requisite course corrections or policy interventions.

Q4. Which state has topped the School Education Quality Index under Large States category?

    1. Kerala
    2. Rajasthan
    3. Karnataka
    4. Kerala

Answer: (1)
Among 20 large States, Kerala was the best performer with a score of 76.6%

Q5. Which state is placed at the bottom in the School Education Quality Index under Large States category?

    1. Haryana
    2. Punjab
    3. J&K
    4. Uttar Pradesh

Answer: (4)
Uttar Pradesh came in last with a score of 36.4%

Q6. Which state has topped the School Education Quality Index under Small States category?

    1. Sikkim
    2. Goa
    3. Manipur
    4. Arunachal Pradesh

Answer: (2)
Among smaller States, Manipur emerged as the best performer

Q7. Which state has been placed at the bottom in the School Education Quality Index under Small States category?

    1. Sikkim
    2. Manipur
    3. Goa
    4. Arunachal Pradesh

Answer: (4)
Among smaller States, Arunachal Pradesh is the worst performer

Q8. Which UT has topped the School Education Quality Index under UT category?

    1. Andaman & Nicobar Islands
    2. Dadra and Nagar Haveli
    3. Chandigarh
    4. Lakshadweep

Answer: (3)
Chandigarh topped the list of Union Territories

Q9. Which UT has been placed at bottom in the School Education Quality Index under UT category?

    1. Andaman & Nicobar Islands
    2. Dadra and Nagar Haveli
    3. Chandigarh
    4. Lakshadweep

Answer: (4)
Lakshadweep is placed at bottom of the list of Union Territories

Q10. Prime Minister Narendra Modi has announced at UN Climate Action Summit to increase the the share of non-fossil fuel from 175 GW to ________?

    1. 450 GW
    2. 400 GW
    3. 300 GW
    4. 225 GW

Answer: (1)
India’s renewable energy target will be increased to 450 GW, Prime Minister Narendra Modi said at the United Nations Climate Action Summit

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more such quizzes

Tags: School Education Quality Index MCQ, School Education Quality Index MCQ for RBI Grade B, RBI Grade B School Education Quality Index MCQ

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook