Current Affairs Quiz September 8th 2020

September 14, 2020
Current Affairs Quiz September 8th 2020

Here is the Current affairs quiz September 8th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz September 8th 2020

Q1. International Literacy Day is observed annually on _______?

  1. 8th September
  2. 10th September
  3. 12th September
  4. 14th September

Answer: (1)
International Literacy Day is observed every year on 8 September across the globe to aware people about the importance of literacy

Q2. Name the state where a flyover named after Veer Savarkar has been inaugurated recently?

  1. Arunachal Pradesh
  2. Assam
  3. Karnataka
  4. Andhra Pradesh

Answer: (3)
Karnataka Chief Minister BS Yediyurappa inaugurated the ‘Veer Savarkar’ flyover in Bengaluru. The inauguration of the 400-metre long flyover built on Major Sandeep Unnikrishnan Road in Yelahanka in the city was held three months after it was postponed in May. The flyover has been named after Hindutva ideologue Vinayak Damodar Savarkar.

Q3. Name the state that has launched ‘Aapka Mitra’ chatbot to facilitate the admission process and provide information pertaining to universities, colleges and students?

  1. Punjab
  2. Haryana
  3. Himachal Pradesh
  4. Karnataka

Answer: (2)
Haryana government has introduced an academic WhatsApp chatbot called ‘Aapka Mitra’ to facilitate the admission process and provide information pertaining to universities, colleges and students. Students can send messages on the number, 7419444449, for any admission-related queries that will be answered by the bot.

Q4. Name the state where an organic food processing unit has been launched recently?

  1. Haryana
  2. Himachal Pradesh
  3. Kerala
  4. Uttar Pradesh

Answer: (4)
Union Minister for Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal inaugurated food processing unit located in Barabanki, Uttar Pradesh. As many as 5,000 farmers will be benefitted with inauguration of the food processing unit and it is expected to leverage an investment of Rs 50.33 crore. Organic India is the promoter of the food processing unit. The promoter has set up the manufacturing plant in the state to export an array of tea products to about 30 countries. The Organic India is likely to generate direct employment of 100 and indirect employment of 250 persons. The unit has been set up at a total cost of Rs 55.13 crore. A grant-in-aid of Rs 4.80 crore has been provided by the Ministry.

Q5. Who has been elected as new President of All India Tennis Association (AITA)?

  1. Vijay Amritraj
  2. Anil Jain
  3. Leander Paes
  4. Mahesh Bhupati

Answer: (2)
The All India Tennis Association (AITA) has elected Anil Jain as its new president, while Anil Dhupar was chosen as its secretary-general. India’s Davis Cup captain Rohit Rajpal was elected as the treasurer for a four-year term till 2024

SEBI Grade A Test Series

Q6. Who has been conferred with the Indira Gandhi Peace Prize for the year 2019?

  1. Tom Newton Dunn
  2. Iain Johnstone
  3. David Attenborough
  4. Alastair Hignell

Answer: (3)
Former Prime Minister Manmohan Singh conferred the Indira Gandhi Peace Prize for the year 2019 on British broadcaster David Attenborough at a virtual event. The Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development was instituted in the memory of the former prime minister by a trust in her name in 1986. It consists of a monetary award of Rs 25 lakh along with a citation.

Q7. Name the bank that has launched an international contactless debit card, “Signature Visa Debit Card” on its foundation day for high net worth individuals?

  1. Bank of India
  2. Punjab National Bank
  3. State Bank of India
  4. Canara Bank

Answer: (1)
Bank of India, on the occasion of its 115th Foundation Day launched a Signature Visa Debit Card. The Card will cater to the affluent/high net worth individuals maintaining average quarterly balance of Rs. 10 lakhs and above. The card will have a spending limit of up to Rs. 5 lakhs on POS & E-commerce and Rs.1 lakh on ATM.

Q8. Name the payment bank that has ceased to be banking company recently?

  1. Airtel Payments Bank
  2. India Post Payments Bank
  3. Idea Payments Bank
  4. Jio Payments Bank

Answer: (3)
Aditya Birla Idea Payments Bank has ceased to be a banking company within the meaning of the Banking Regulation Act

Q9. International Day to Protect Education from Attack was observed recently on _____?

  1. 9th September
  2. 10th September
  3. 11th September
  4. 12th September

Answer: (1)
The United Nations General Assembly designated 9th September as International Day to Protect Education.

Q10. Professor Govind Swarup passed away recently. He was related to field of _____

  1. Nuclear Science
  2. Politics
  3. Space development
  4. Radio Astronomy

Answer: (4)
Father of Indian Radio Astronomy Professor Govind Swarup, who set up the world’s largest radio telescopes Ooty Radio Telescope (ORT) and Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT), passed away

You may also like to read: Current Affairs Quiz September 7th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz September 8th 2020, Daily Current Affairs Quiz September 8th 2020, Current Affairs Quiz September 8th 2020 Daily