Current Affairs Quiz September 7th 2020

September 10, 2020
Current Affairs Quiz September 7th 2020

Here is the Current affairs quiz September 7th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz September 7th 2020

Q1. International Day of Clean Air for blue skies is observed annually on ____?

  1. 7th September
  2. 8th September
  3. 9th September
  4. 10th September

Answer: (1)
The very first International Day of Clean Air for blue skies was held on September 7th, 2020. The Day aims to: Raise public awareness at all levels—individual, community, corporate and government—that clean air is important for health, productivity, the economy and the environment.

Q2. Incubated startup of ______ has recently come up with ‘Chakr DeCoV’?

  1. IIT Mumbai
  2. IIT Chennai
  3. IIT Delhi
  4. IIT Ropar

Answer: (3)
In a bid to fight against the novel Coronavirus, IIT-Delhi’s incubated startup Chakr innovation has recently come up with ‘Chakr DeCoV’ that will help decontaminate N95 masks

Q3. Ian Bell has retired from international cricket. He belongs to which country?

  1. Australia
  2. England
  3. New Zealand
  4. South Africa

Answer: (2)
England cricketer, Ian Bell has announced that he will retire from all forms of cricket at the end of the 2020 domestic season

Q4. Who has won Italian Grand Prix 2020?

  1. Lewis Hamilton
  2. Valtteri Bottas
  3. Charles Leclerc
  4. Pierre Gasly

Answer: (4)
Pierre Gasly won an extraordinary Italian Grand Prix at Monza

SEBI Grade A Test Series

Q5. Name the state that has entered into an agreement with Lawrencedale Agro Processing India (LEAF) to expand the scope of food processing in the State?

  1. Kerala
  2. Andhra Pradesh
  3. Himachal Pradesh
  4. Haryana

Answer: (2)
Integrated agri value-chain company – Lawrencedale Agro Processing India (LEAF) has entered into an agreement with the Government of Andhra Pradesh to expand the scope of food processing in the State.

Q6. Who among the following has been appointed as trade envoy for advancing business ties with India?

  1. Mathew Hayden
  2. Ricky Pointing
  3. Steve Waugh
  4. Shane Warne

Answer: (1)
The Australian government has appointed former cricketer Matthew Hayden and Indian-origin politician Lisa Singh as trade envoys for advancing business ties with India.

Q7. Government of India launched a toll-free helpline “KIRAN”. It is related to ____

  1. Women empowerment
  2. Child abuse
  3. MSME handholding
  4. Mental health

Answer: (4)
India’s Social Justice and Empowerment Ministry launched a 24/7 toll-free mental health rehabilitation helpline. This helpline, named KIRAN, is currently available in 13 languages — Hindi, English, Tamil, Marathi, Odia, Telugu, Assamese, Malayalam, Gujarati, Punjabi, Kannada, Bengali, and Urdu.

Q8. Name the state/UT that has launched SPARROW system for its Administrative Service officers?

  1. Delhi
  2. Chandigarh
  3. J&K
  4. Leh

Answer: (3)

Q9. Who has prepared the “State of Young Child in India” report released recently?

  1. Mobile Creches
  2. WHO
  3. NITI Aayog
  4. None of the Above

Answer: (1)
Vice President Venkaiah Naidu released the “State of Young Child in India” report. The report was prepared by the Mobile Creches, a policy advocacy organization. The report measured Health and Nutrition in the country. There are 159 million children aged below 6 years in India. Of these, 21% are undernourished, 36% are underweight and 38% do not receive full immunization. The top five high performing states according to Environment Index are Kerala, Goa, Punjab, Sikkim and Himachal Pradesh.

Q11. Who has partnered with Cyber Peace Foundation (CPF) to create awareness on cyber safety among students?

  1. Google
  2. Microsoft
  3. Apple
  4. Whatsapp

Answer: (4)

WhatsApp has announced a strategic partnership with CyberPeace Foundation with the aim to create awareness on cyber safety among students. The facebook-owned messaging platform noted in a press release that “this is an effort to build on their earlier partnership with WhatsApp under the “e-Raksha” program that reached thousands of students.

You may also like to read: Current Affairs Quiz September 6th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz September 7th 2020, Daily Current Affairs Quiz September 7th 2020, Current Affairs Quiz September 7th 2020 Daily