Current Affairs Quiz September 5th 2020

September 7, 2020
Current Affairs Quiz September 5th 2020

Here is the Current affairs quiz September 5th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz September 5th 2020

Q1. Who has been appointed as MD and CEO of South Indian Bank?

  1. Murali Ramakrishnan
  2. Salim Gangadharan
  3. Pradeep M Godbole
  4. John Joseph

Answer: (1)
Murali Ramakrishnan will take over as the new managing director & CEO of Kerala-based South India Bank

Q2. Who has been appointed as MD and CEO of Punjab & Sindh Bank?

  1. S Harisankar
  2. S Krishnan
  3. Govind N Dongre
  4. T R Mendiratta

Answer: (2)
The government has appointed S Krishnan as the managing director and chief executive officer of Punjab and Sindh Bank.

Q3. Who appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Croatia?

  1. Vinay Kumar
  2. Satbir Singh
  3. Srikumar Menon
  4. Raj Kumar Srivastava

Answer: (4)
Shri Raj Kumar Srivastava (IFS: 1997), presently Deputy Chief of Mission in the Embassy of India, Tokyo, has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Croatia.

Q4. Name the bank that has launched ‘Home Utsav’, a virtual property exhibition that digitally showcases real estate projects by renowned developers?

  1. HDFC Bank
  2. SBI
  3. ICICI Bank
  4. Axis Bank

Answer: (3)
ICICI Bank has announced the launch of ‘Home Utsav’, a virtual property exhibition that digitally showcases real estate projects by renowned developers from key cities across the country. The first ‘Home Utsav’ exhibition has been launched for the Mumbai and Pune region, where over 100 projects by more than 60 developers are being showcased.

Q6. Name the author of book titled ‘Let Us Dream: The Path to a Better Future Hardcover’?

  1. Pope Francis
  2. Apoorva Kumar Singh
  3. Amit Shah
  4. Margaret Atwood

Answer: (1)
Pope Francis, the head of the Catholic Church and sovereign of the Vatican City State, has penned a new book titled “Let Us Dream”

SEBI Grade A Test Series

Q7. Who has won the prestigious 48th Annual World Open online chess tournament?

  1. Abhijeet Gupta
  2. Tania Sachdev
  3. Abhijit Kunte
  4. P Iniyan

Answer: (4)
Indian Grandmaster P Iniyan has won the prestigious 48th Annual World Open online chess tournament.

Q8. Who has won the All India Management Association (AIMA) Chanakya (Business Simulation Game) National Management Games (NMG) 2020?

  1. NHPC
  2. NTPC
  3. GAIL
  4. Indian Railways

Answer: (2)
Team NTPC overcame a stiff challenge to emerge as winner at the recently concluded All India Management Association (AIMA) – Chanakya (Business Simulation Game) National Management Games (NMG) 2020.

Q8. As per revised priority sector guidelines by RBI, Bank finance for start-ups up to _____ to be eligible for finance under priority sector

  1. Rs 50 crore
  2. Rs 75 crore
  3. Rs 100 crore
  4. Rs 125 crore

Answer: (1)
Bank finance for start-ups (up to Rs 50 crore), loans to farmers for installation of solar power plants for solarisation of grid connected agriculture pumps and loans for setting up Compressed Bio Gas (CBG) plants have been included as fresh categories eligible for finance under the priority sector.

Q9. Name the state that has rolled out “I Rakhwali” App to ensure greenery and to protect the environment in state?

  1. Haryana
  2. Himachal Pradesh
  3. Punjab
  4. Kerala

Answer: (3)
Punjab government has rolled out “I Rakhwali” App to ensure greenery and to protect the environment in Punjab. The development of app is state governments’ effort to supplement its drive to preserve and maintain the environment in Punjab and to make people stakeholders in the process.

Q10. Teachers Day is observed annually in India on ______?

  1. 5th September
  2. 4th September
  3. 3rd September
  4. 2nd September

Answer: (1)

In India, Teachers’ Day is celebrated annually on September 5 to mark the birthday of the country’s former President, scholar, philosopher and Bharat Ratna awardee, Dr Sarvepalli Radhakrishnan

You may also like to read: Current Affairs Quiz September 3rd & 4th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz September 5th 2020, Daily Current Affairs Quiz September 5th 2020, Current Affairs Quiz September 5th 2020 Daily