Current Affairs Quiz September 3rd & 4th 2020

September 4, 2020
Current Affairs Quiz September 3rd & 4th 2020

Here is the Current affairs quiz September 3rd & 4th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz September 3rd & 4th 2020

Q1. The government recently launched Green Term Ahead Market. It is related to _____?

  1. Renewable Energy
  2. Power Sector
  3. Petroleum Products
  4. All of the Above

Answer: (1)
Union Power Minister R K Singh launched a pan-India Green Term Ahead Market (GTAM) for electricity, a move that will lead to an increase in the participants in the renewable energy sector. The initiative will also help in achieving the renewable energy(RE) capacity addition targets of the country.

Q2. The Mission Karmayogi is related to _____

  1. Handhelding of MSME
  2. Empowerment of women
  3. Promotion of financial inclusion
  4. Capacity building of Civil Servants

Answer: (4)
The Union Cabinet on gave its approval for Mission Karmayogi, a new national capacity building and performance evaluation programme for civil servants.

Q3. Who has become first woman DG of Bureau of Civil Aviation Security?

  1. Annies Kanmani Joy
  2. Usha Padhee
  3. Beela Rajesh
  4. Tina Dabi

Answer: (2)
Usha Padhee, joint secretary in the Ministry of Civil Aviation, has been given additional charge as director general of the Bureau of Civil Aviation Security (BCAS). She is the first woman and third IAS officer to have been appointed to the post

Q4. Name the state that has launched a massive ‘Gandagi Bharat Chhodo’ campaign?

  1. Rajasthan
  2. Maharashtra
  3. Madhya Pradesh
  4. Uttar Pradesh

Answer: (4)
In Madhya Pradesh, a massive ‘Gandagi Bharat Chhodo’ campaign was launched by the State Government. The campaign was divided into five themes- Cleanliness Oath, Continuous reduction in urban waste emissions, Cleanliness in COVID conditions, Separation of waste from sources of houses and Launching a special cleanliness campaign for public places

Q5. National Nutrition Week is observed annually in _____ week of September

  1. 1st
  2. 2nd
  3. 3rd
  4. 4th

Answer: (1)
The National Nutrition Week 2020 is observed across the world from September 1 to September 7

SEBI Grade A Test Series

Q6. How many languages will be the official languages of J&K as per Jammu and Kashmir Official Languages Bill 2020?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: (4)
Union Cabinet has approved the Jammu and Kashmir Official Official Languages Bill 2020 in which five languages Urdu, Kashmiri, Dogri, Hindi and English will be official language

Q7. India has been ranked ___ in the Global Innovation Index 2020

  1. 44th
  2. 48th
  3. 51st
  4. 53rd

Answer: (2)
India climbed four spots on the Global Innovation Index 2020 and is now at 48th position in the list of top 50 innovative countries in the World Intellectual Property Organization (WIPO) annual ranking.

Q8. Name the airport that has been awarded at the 21st National Awards for ‘Excellence in Energy Management” organized by CII and GBC?

  1. Cochin International Airport
  2. Swami Vivekananda International Airport
  3. Bengaluru International Airport
  4. Dablom Airport

Answer: (3)
The GMR led Rajiv Gandhi International Airport (Hyderabad International Airport) won the ‘National Energy Leader’ and ‘Excellent Energy Efficient Unit’ awards at the 21st National Awards for ‘Excellence in Energy Management’. It was organized by Confederation of Indian Industry (CII) and Godrej Green Business Centre (GBC).

Q9. Who has organized 2-days long “National Tribal Research Conclave”?

  1. Institute of Public Administration
  2. CII
  3. FICCI
  4. TRIFED

Answer: (1)
The Centre of Excellence (CoE) for Tribal Affairs, Ministry of Tribal Affairs, Indian Institute of Public Administration (IIPA) organised 2-days long “National Tribal Research Conclave

Q10. Name the state that has appointed first women ambulance driver?

  1. Kerala
  2. Andhra Pradesh
  3. Haryana
  4. Tamil Nadu

Answer: (4)
A woman was appointed as ambulance driver in Tamil Nadu, claimed to be the first in the country, as Chief Minister K Palaniswami flagged off 118 as part of an initiative to strengthen emergency services in the state. M Veeralakshmi was appointed driver of one of the newly launched ‘108’ ambulances

You may also like to read: Current Affairs Quiz September 2nd 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz September 3rd & 4th 2020, Daily Current Affairs Quiz September 3rd & 4th 2020, Current Affairs Quiz September 3rd & 4th 2020 Daily