Current Affairs Quiz September 30th 2020

September 30, 2020
Current Affairs Quiz September 30th 2020

Here is the Current affairs quiz September 30th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz September 30th 2020

Q1. Who has developed ‘MOUSHIK’, an indigenously-made microprocessor for the Internet of things (IoT) devices?

  1. Indian Institute of Technology (IIT) Madras
  2. Indian Institute of Technology (IIT) Delhi
  3. Indian Institute of Technology (IIT) Ropar
  4. Indian Institute of Technology (IIT) Kolkata

Answer: (1)
Indian Institute of Technology Madras Researchers have successfully booted up MOUSHIK, an indigenously-made Microprocessor. MOUSHIK is a processor cum system on chip that can cater to the rapidly-growing IoT devices, an integral part of Smart Cities of a Digital India

Q2. World Heart Day is observed annually on ____

  1. 27th September
  2. 28th September
  3. 29th September
  4. 30th September

Answer: (3)
World Heart Day is celebrated every year on 29 September Cardiovascular disease (CVD) is accountable for nearly half of all NCD deaths making it the world’s number one killer

Q3. Which becomes first bank to enable document embedding feature on SFMS?

  1. SBI
  2. IDBI
  3. PNB
  4. Axis Bank

Answer: (2)
IDBI Bank has become the first lender to enable document embedding feature on a structured financial messaging system managed by IFTAS.

SEBI Grade A Test Series

Q4. In which state NABARD (National Bank for Agriculture and Rural Development) will begin a Sanitation Literacy Campaign?

  1. Maharashtra
  2. Andhra Pradesh
  3. Kerala
  4. Karnataka

Answer: (4)
NABARD (National Bank for Agriculture and Rural Development) will begin a Sanitation Literacy Campaign in the costal state Karnataka to promote literacy on ‘WASH’ (Water, Sanitation and Hygiene) in 2 thousand villages covering 100,000 rural population

Q5. Who has been roped in by RBI for the customer awareness campaign?

  1. Saurav Ganguly
  2. Amitabh Bachchan
  3. Amir Khan
  4. Virat Kohli

Answer: (2)
The Reserve Bank of India has roped in Bollywood megastar Amitabh Bachchan for the customer awareness campaign. The campaign aims to prevent gullible account holders from being duped by fraudsters

Q6. Which state tourism has bagged the prestigious PATA Grand Award 2020 for marketing?

  1. Gujarat
  2. Rajasthan
  3. Assam
  4. Kerala

Answer: (4)
Kerala Tourism’s internationally acclaimed ‘Human by Nature’ campaign has bagged the prestigious PATA Grand Award 2020 for marketing

Q7. Who has been appointed as president of the Pune-based Film and Television Institute of India (FTII) Society and chairman of the institute’s governing council?

  1. Shekhar Kapur
  2. Satyajit Ray
  3. Karan Johar
  4. Vidhu Vinod Chopra

Answer: (1)
Noted filmmaker Shekhar Kapur has been appointed president of the Pune-based Film and Television Institute of India (FTII) Society and chairman of the institute’s governing council

Q8. Which insurer has launched Digital Suraksha Group Insurance’ for customers along with Flipkart?

  1. HDFC EGRO General Insurance Company Limited
  2. Go Digit General Insurance Limited
  3. Bajaj Allianz General Insurance Company
  4. ICICI Lombard General Insurance Company

Answer: (3)
Flipkart and Bajaj Allianz General Insurance Company have come together to offer’Digital Suraksha Group Insurance’ for customers who want to cover themselves against financial losses caused as a result of cyber-attacks, cyber frauds, or other such malicious activities across various online platforms.

Q9. Name the author of book titled ‘A bouquet of flowers’’?

  1. Romila Thapar
  2. Arundhati Roy
  3. Vikas Khanna
  4. Dr Krishna Saksena

Answer: (4)
Defence Minister Rajnath Singh has launched a book titled ‘A bouquet of flowers’ written by Dr Krishna Saksena

Q10. Who has been honoured with the prestigious SDG Special Humanitarian Action by the UNDP (United Nations Development Programme)?

  1. Sonu Sood
  2. Amitabh Bachchan
  3. Virat Kohli
  4. Rohit Sharma

Answer: (1)
Recognizing his relentless altruistic efforts, the United Nation Development Programme (UNDP) has honoured Sonu Sood with its Special Humanitarian Award

You may also like to read: Current Affairs Quiz September 29th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz September 30th 2020, Daily Current Affairs Quiz September 30th 2020, Current Affairs Quiz September 30th 2020 Daily