Current Affairs Quiz September 2nd 2020

September 2, 2020
Current Affairs Quiz September 2nd 2020

Here is the Current affairs quiz September 2nd 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz September 2nd 2020

Q1. The government has approved extension in the re-appointment of Pramod Chandra Mody as Chairman, Central Board of Direct Taxes (CBDT) for a period of six months?

  1. 6 months
  2. 9 months
  3. 12 months
  4. 18 months

Answer: (1)
The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has approved extension in the re-appointment of Pramod Chandra Mody as Chairman, Central Board of Direct Taxes (CBDT) for a period of six months with effect from 01.09.2020 to 28.02.2021 or until further orders.

Q2. Who has been elected as new chairman of Press Trust of India?

  1. Vijay Kumar chopra
  2. Aveek Sarkar
  3. Vijay Joshi
  4. None of the Above

Answer: (2)
Aveek Sarkar, the Editor Emeritus and Vice Chairman of the Ananda Bazar Group of Publications, has been elected Chairman of Press Trust of India, the country’s premier news agency

Q3. Name the insurance company that launched an AI-powered voice chatbot, LiGo, on Google Assistant as part of its customer service initiative?

  1. Reliance Life Insurance
  2. PNB MetLife Life Insurance
  3. Pramerica Life Insurance
  4. ICICI Prudential Life Insurance

Answer: (4)
ICICI Prudential Life Insurance has launched an AI-powered voice chatbot, LiGo, on Google Assistant as part of its customer service initiative. This new option will enable the policyholders to have their queries addressed by simple voice commands. Customers can use commands such as “Ok Google, I want to speak to ICICI Prudential Life LiGo” or “May I talk to ICICI Prudential Life LiGo”

Q4. Mustapha Adib was appointed as Prime Minister of which country?

  1. Syria
  2. Israel
  3. Lebanon
  4. Egypt

Answer: (3)
Lebanon’s ambassador to Germany, Mustapha Adib was appointed prime minister in crisis-hit Lebanon

Q5. The students of ____ launched AIR Scanner, a free-of-cost document-scanning mobile application.

  1. IIT Mumbai
  2. IIT Delhi
  3. IIT Chennai
  4. IIT Ahmedabad

Answer: (1)
Two final year BTech students pursuing Civil Engineering at IIT Bombay, launched AIR Scanner, a free-of-cost document-scanning mobile application. The AI (Artificial Intelligence) based Reading Assistant and Document Scanner app is developed by Rohit Kumar Chaudhary and Kavin Agrawal, both students of IIT Bombay.

SEBI Grade A Test Series

Q6. Name the head of 3-member committee set up to review the effective utilisation of the Armed Forces Headquarters Civil Services (AFHQ CS) cadre?

  1. A N Das
  2. Gen. DB Shekatkar
  3. Chandrashekhar
  4. None of the Above

Answer: (2)
A three-member committee has been set up to review the effective utilisation of the Armed Forces Headquarters Civil Services (AFHQ CS) cadre. Defence Minister Rajnath Singh has approved the constitution of the committee headed by Lt. Gen. Shekatkar (retd). Other members are R. Chandrashekhar, a retired AFHQ cadre officer and AN Das from the MoD finance wing.

Q7. Which out of the following is not one of the companies with which ministry of defence has signed contracts worth Rs 2580 Cr?

  1. Bharat Earth Movers Ltd
  2. Tata Power Company Ltd
  3. Larsen & Toubro
  4. Reliance Naval and Engineering Ltd

Answer: (1)
Providing further boost to the ‘Make in India’ initiative of Government of India in the Defence Sector, Acquisition Wing of Ministry of Defence (MoD) has today signed contracts with M/s. Bharat Earth Movers Ltd. (BEML), M/s. Tata Power Company Ltd. (TPCL) and M/s. Larsen & Toubro (L&T) for supply of Six Pinaka Regiments to the Regiment of Artillery of the Indian Army at an approximate cost of Rs. 2580 Crores

Q8. Who assumed charge as the Chairman and Managing Director of Hindustan Shipyard Ltd?

  1. Kunjumon E Mathews
  2. Hemant Khatri
  3. N Ashok Kumar
  4. D Srinivasa Rao

Answer: (2)
Cmde Hemant Khatri is set to be the Chairman & Managing Director (CMD) of Hindustan Shipyard Limited (HSL), a Miniratna PSU under the Ministry of Defence

Q9. Who will host the first-ever Cycling Summit in 2021?

  1. All India Cycle Manufacturers’ Association
  2. Indian Olympic Association
  3. UP Cycling Association
  4. Cycling Federation of India

Answer: (4)
The Cycling Federation of India (CFI) is all set to host the first-ever Cycling Summit in 2021, with an aim to promote the culture of cycling in the country. The Cycling Summit 2021 will be hosted in Delhi, Mumbai, and Bangalore and is expected to be a unique confluence of cycling enthusiasts, renowned athletes, and businesses from all over the country.

Q10. Name the author of book title “The Big Thoughts of Little Luv”?

  1. Karan Johar
  2. Yash Chopra
  3. Aditya Kapoor
  4. Amitabh Bachchan

Answer: (1)
Karan Johar transformed his creative ideas into an exciting new venture titled The Big Thoughts Of Little Luv.

You may also like to read: Current Affairs Quiz September 1st 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz September 2nd 2020, Daily Current Affairs Quiz September 2nd 2020, Current Affairs Quiz September 2nd 2020 Daily