Current Affairs Quiz October 9th 2020

October 9, 2020
Current Affairs Quiz October 9th 2020

Here is the Current affairs quiz October 9th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz October 9th 2020

Q1. Who has been conferred with the prestigious Sarala Puraskar for the year 2020?

  1. Nityananda Nayak
  2. Ananta Patnaik
  3. Sachidananda Routray
  4. Nandini Satpathy

Answer: (1)
Veteran Odia poet Nityananda Nayak has been chosen for the prestigious Sarala Puraskar for the year 2020, for his literary work of poetry ”Setebelaku Nathiba” which was published in 2017

Q2. Who has been conferred with the Nobel Prize in Literature 2020?

  1. Askari Khan
  2. Ní Chuilleanáin
  3. Khadija
  4. Louise Glück

Answer: (4)
The Nobel Prize in Literature for 2020 is awarded to the American poet Louise Glück

Q3. The government will integrate the application programming interface (API) between _____ portal and various banks to expedite loan sanctioning and disbursement process

  1. MUDRA
  2. CGTMSE
  3. SVANidhi
  4. PMEGP

Answer: (3)
As a part of Prime Minister Street Vendor’s AtmaNirbhar Nidhi (PM SVANidhi) Scheme, the Application Programming Interface (API) integration between the PM SVANidhi Portal and the State Bank of India (SBI) portal. This integration will facilitate seamless flow of data between the two portals i.e. PM SVANidhi Portal and SBI’s eMudra Portal in a secure environment and expedite the loan sanctioning and disbursement process, which will benefit the street vendors seeking working capital loan under the Scheme.

SEBI Grade A Test Series

Q4. Which bank has launched ‘MSME Prerana’, an online Business Mentoring Programme for MSMEs?

  1. Indian Overseas Bank
  2. Indian Bank
  3. Central Bank of India
  4. Punjab National Bank

Answer: (2)
Public sector lender Indian Bank has come out with ‘MSME Prerana’, an online Business Mentoring Programme for MSMEs. MSME Prerana is for empowering entrepreneurs through skill development and capacity building workshops in the local language. The programme is in collaboration with Poornatha & Co, a firm that designs Entrepreneurial Development Programmes in vernacular using online web-based interactive sessions and case studies

Q5. The Uttar Pradesh government has signed a concession agreement with _________for designing, building and operating Noida International Airport at Jewar

  1. Haneda Airport
  2. Heathrow Airport
  3. Incheon International Airport
  4. Zurich Airport International

Answer: (4)
The Uttar Pradesh government has signed a concession agreement with representatives of Zurich Airport International for designing, building and operating Noida International Airport at Jewar for a period of 40 years. The airport will be developed as a Public Private Partnership (PPP) and is scheduled to open in 2024.

Q6. Bishr al-Khasawneh has appointed as Prime Minister of ____

  1. Jordan
  2. Kuwait
  3. Iran
  4. Saudi Arabia

Answer: (1)
Jordan’s King Abdullah II appointed Bishr al-Khasawneh the country’s new prime minister

Q7. Air Force Day is observed annually in India on _____

  1. 6th October
  2. 7th October
  3. 8th October
  4. 9th October

Answer: (3)
Indian Air Force Day is celebrated every year on 8 October and is also known as Bharatiya Vayu Sena in Hindi

Q8. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has recently inked three Memorandum of Understanding (MoU) with ___- bank to extend credit support for various NABARD projects

  1. PNB
  2. SBI
  3. IOB
  4. Canara Bank

Answer: (2)
The National Bank for Agriculture and Rural Development -NABARD has inked three Memoranda of Understanding with Public Sector Bank- State Bank of India to extend credit support for various. The MoUs were signed for financing joint liability groups and Self-Help Groups-support credit inflows to Farmer Producers’ Organizations and economic support for watershed development projects. These will help in providing credit support to the different sections of the society including the priority sector projects.

Q9. Who has tied up with IRCTC to start online train ticket bookings on its e-commerce platform?

  1. Amazon
  2. Flipkart
  3. Snapdeal
  4. IndiaMart

Answer: (1)
Amazon India has partnered with ‘Indian Railway Catering and Tourism Corporation’ (IRCTC), to provide its customers with the facility to book reserved train tickets on Amazon.

Q10. Which state has partnered with Israel for establishing a Centre of Excellence on high value vegetables in the state?

  1. Nagaland
  2. Himachal Pradesh
  3. Maharashtra
  4. Meghalaya

Answer: (4)
The Meghalaya government is partnering with Israel for establishing a Centre of Excellence on high value vegetables in the state.

You may also like to read: Current Affairs Quiz October 7th & 8th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more October quizzes

Tags: Current Affairs Quiz October 9th 2020, Daily Current Affairs Quiz October 9th 2020, Current Affairs Quiz October 9th 2020 Daily