Current Affairs Quiz October 7th & 8th 2020

October 8, 2020
Current Affairs Quiz October 7th & 8th 2020

Here is the Current affairs quiz October 7th & 8th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz October 7th & 8th 2020

Q1. World Cotton Day is observed annually on ______?

  1. 7th October
  2. 6th October
  3. 5th October
  4. 4th October

Answer: (1)
The World Cotton day is celebrated on 7 October as a global celebration of cotton and its stakeholders, from field to fabric and beyond

Q2. Who is set to commission India’s fastest Supercomputer ‘PARAM Siddhi – AI’?

  1. NIC
  2. MEITY
  3. C-DAC
  4. IIT Delhi

Answer: (3)
The Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) will be commissioning India’s largest HPC-AI supercomputer ‘PARAM Siddhi – AI’. This initiative will place India among the top countries in global AI supercomputing research and innovation.

Q3. Sabah Al Khalid Al Sabah has resigned. He was Prime Minister of which country?

  1. Iran
  2. Iraq
  3. Saudi Arabia
  4. Kuwait

Answer: (4)
The Kuwaiti government, chaired by Prime Minister Sabah Al Khalid Al Sabah, on October 6, 2020, submitted its resignation to Emir Nawaf Al Ahmed Al Jaber Al Sabah in the anticipation of general elections in November 2020.

Q4. Name the country that has successfully test-fired a Tsirkon hypersonic cruise missile?

  1. India
  2. Russia
  3. China
  4. Israel

Answer: (2)
Russia says it has successfully tested a new hypersonic anti-ship cruise missile in a move hailed by President Vladimir Putin as a “great event” for the country. … Gerasimov said the missile hit its target 450 kilometres (280 miles) away in the Barents Sea and reached a speed of Mach 8 – eight times the speed of sound

SEBI Grade A Test Series

Q5. Who has launched an online discovery platform called ‘Startup India Showcase’?

  1. NITI Aayog
  2. FICCI
  3. Department for Promotion of Industry and Internal trade
  4. None of the above

Answer: (3)
The Department for Promotion of Industry and Internal trade has launched an online discovery platform called ‘Startup India Showcase’ to spread awareness about and capture the details of some of India’s most promising startups.

Q6. The government has launched _____, the first-ever Brand and Logo for Indian Cotton

  1. Kasturi Cotton
  2. Kashmiri Cotton
  3. Kanchana Cotton
  4. Hirsutum Cotton

Answer: (1)
Minister of Textiles Smriti Irani has launched ‘Kasturi Cotton’, the first-ever Brand and Logo for Indian Cotton on Second World Cotton Day through video conferencing

Q7. Who has been appointed as the new deputy governor of the Reserve Bank of India?

  1. Thomas Mathew
  2. Shimrah
  3. K.Soni
  4. M Rajeshwar Rao

Answer: (4)
The government has appointed M Rajeshwar Rao as the new deputy governor of the Reserve Bank of India

Q8. Who has been appointed as MD and CEO of India Post Payments Bank?

  1. Gauri Shankar
  2. J Venkatramu
  3. K G Karmarkar
  4. Manisha Sinha

Answer: (2)
The government has appointed J Venkatramu as managing director (MD) and chief executive officer (CEO) of India Post Payments Bank for three years

Q9. Name the bank that has has partnered with Vistara airlines to launch a co-branded forex card?

  1. ICICI Bank
  2. HDFC Bank
  3. Axis Bank
  4. IndusInd Bank

Answer: (3)
Private lender Axis Bank has partnered with Vistara, India’s finest full-service airline, to launch a co-branded forex card ‘Axis Bank Club Vistara Forex Card’, to cater to the needs of international travelers.

Q10. Name the state which launched the launch phase-I of the ‘Digital Seva Setu’ programme?

  1. Gujarat
  2. Maharashtra
  3. Goa
  4. Tamil Nadu

Answer: (1)
The Gujarat government has launched phase-I of the ‘Digital Seva Setu’ programme, under which 3,500 village panchayats have been connected with 100 MBPS optical fibre network to facilitate online availability of public welfare service

You may also like to read: Current Affairs Quiz October 4th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more October quizzes

Tags: Current Affairs Quiz October 7th & 8th 2020, Daily Current Affairs Quiz October 7th & 8th 2020, Current Affairs Quiz October 7th & 8th 2020 Daily