Current Affairs Quiz October 5th & 6th 2020

October 6, 2020
Current Affairs Quiz October 5th & 6th 2020

Here is the Current affairs quiz October 5th & 6th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz October 5th & 6th 2020

Q1. Who has been conferred with the Nobel Prize in Chemistry for the year 2020?

  1. Emmanuelle Charpentier and Jennifer A. Doudna
  2. Harvey J. Alter and Michael Houghton
  3. Roger Penrose and Reinhard Genzel
  4. Louise Glück

Answer: (1)
Emmanuelle Charpentier of France and Jennifer Doudna of the U.S. have won the Nobel Chemistry Prize for the gene-editing technique known as the CRISPR-Cas9 DNA snipping “scissors”

Q2. Name the company who built the seventh offshore patrol vessel of the Indian Coast Guard (ICG), named ”Vigraha”?

  1. Pipavav Shipyard
  2. Goa Shipyard
  3. Larsen and Toubro
  4. Tata Defence

Answer: (3)
The seventh offshore patrol vessel of the Indian Coast Guard (ICG), ”Vigraha” was formally unveiled at the Kattupalli port, Chennai, Tamil Nadu. The vessel, built by Larsen and Toubro, is the last in the series of seven OPVs contracted to the company by the Ministry of Defence in 2015

Q3. Name the country which is developing Sittwe port in the Rakhine state of Myanmar?

  1. China
  2. India
  3. Japan
  4. Australia

Answer: (2)
India and Myanmar are working towards the operationalization of the Sittwe port in the Rakhine state of Myanmar in the first quarter of 2021. Sittwe Port is a deepwater port constructed by India in 2016 at Sittwe, the capital of Rakhine State in Myanmar, on the Bay of Bengal.

Q4. Name the state/UT that has launched an anti-air pollution campaign named “Yudh Pradushan Ke Virudh”?

  1. Chandigarh
  2. Maharashtra
  3. Haryana
  4. Delhi

Answer: (4)
Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal has launched an anti-air pollution campaign named “Yudh Pradushan Ke Virudh” to keep a check on the air pollution levels in the national capital.

Q5. Name the bank that became first bank to introduce a debit card facility for customers availing the Loan Against Securities (LAS)?

  1. HDFC Bank
  2. ICICI Bank
  3. SBI
  4. IndusInd Bank

Answer: (2)
ICICI Bank has introduced a debit card facility for customers availing the Loan Against Securities (LAS) from the bank. The card is available on the Visa platform. It can be used by customers across all domestic merchant establishments to make seamless POS and online transactions like payments on e-commerce portals among others, using their sanctioned LAS amount. ICICI Bank is the first bank in the country to launch the facility after the Reserve Bank of India (RBI) allowed banks to issue electronic cards to customers who avail an OD facility, which is of the nature of a personal loan with no specific end-use restriction

SEBI Grade A Test Series

Q6. Who among the following has not been appointed three external members to the Monetary Policy Committee (MPC) of RBI?

  1. Tarun Bajaj
  2. Ashima Goyal
  3. Jayanth R Varma
  4. Shashanka Bhide

Answer: (1)
The central government has appointed three external members to the Monetary Policy Committee (MPC) of the Reserve Bank of India after the four-year tenure of the earlier nominees ended in September. Ashima Goyal, professor, Indira Gandhi Institute of Development Research, Jayanth R. Varma, professor, Indian Institute of Management, Ahmedabad and Shashanka Bhide, senior advisor, National Council of Applied Economic Research will be the three government nominees joining the RBI

Q7. Who has signed signed a memorandum of understanding with NCERT to make NCERT textbooks available in ISL in digital format for hearing-impaired students?

  1. IGNOU
  2. Ekansh Trust
  3. National Institute of Speech and Hearing
  4. Indian Sign Language Research and Training Center

Answer: (4)
The Indian Sign Language Research and Training Centre (ISLRTC) and the National Council of Educational Research and Training (NCERT) has signed a memorandum of understanding to make NCERT textbooks available in ISL in digital format for hearing-impaired students

Q8. Where does “Quad” foreign ministerial meeting held recently?

  1. Delhi
  2. Tokyo
  3. New York
  4. Sydney

Answer: (2)
The foreign ministers of Australia, India, Japan, and the United States met in Tokyo for a highly anticipated “Quad” ministerial meeting

Q9. Who has been appointed as the Director-General of Bureau of Civil Aviation Security?

  1. M A Ganapathy
  2. Rakesh Asthana
  3. S.K. Kaumudi
  4. Surjeet Singh Deswal

Answer: (1)
The Appointments Committee of Cabinet approved the appointment of MA Ganapathy, as Director General (DG) of Bureau of Civil Aviation Security (BCAS).

Q10. Who has been appointed as the new Chairman of State Bank of India?

  1. Arijit Basu
  2. S. Setty
  3. Dinesh Kumar Khara
  4. Ashwani Bhatia

Answer: (3)
The government of India has appointed Dinesh Kumar Khara as the new Chairman of State Bank of India for a period of three years.

You may also like to read: Current Affairs Quiz October 4th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more October quizzes

Tags: Current Affairs Quiz October 5th & 6th 2020, Daily Current Affairs Quiz October 5th & 6th 2020, Current Affairs Quiz October 5th & 6th 2020 Daily