Current Affairs Quiz October 4th 2020

October 4, 2020
Current Affairs Quiz October 4th 2020

Here is the Current affairs quiz October 4th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz October 4th 2020

Q1. Who has been conferred with the lifetime achievement award to Indo-American Chamber of Commerce (IACC)?

  1. Ratan Tata
  2. Azim Premji
  3. Shiv Nadar
  4. Aditya Puri

Answer: (1)
The Indo-American Chamber of Commerce (IACC) has presented the lifetime achievement award to business icon Ratan Tata as part of its recent global leadership awards.

Q2. Which among the following has not been conferred with 2020 Nobel Prize in Physics?

  1. Roger Penrose
  2. Reinhard Genzel
  3. Andrea Ghez
  4. Harvey J Alter

Answer: (4)
The 2020 Nobel Prize in Physics was awarded jointly to Roger Penrose from Britain, Reinhard Genzel from Germany and Andrea Ghez from the US for making discoveries that have shaped our modern understanding of the universe and black holes

Q3. Name the country that is set to send the world’s first mining robot named ‘asteroid mining robot’ into space?

  1. India
  2. China
  3. Japan
  4. USA

Answer: (2)
China will send out the world’s first mining robot into space by November this year. A private Beijing company, Origin Space, will send out the world’s first mining robot — termed as an ‘asteroid mining robot’ — into space by November 2020

Q4. Who has authored his first kid’s book titled “The Very, Extremely, Most Naughty Asura Tales for Kids”?

  1. Anand Neelakantan
  2. Abhay K
  3. Claude Arpi
  4. Dr Krishna Saksena

Answer: (1)
The author of Baahubali series, Anand Neelakantan has authored his first kid’s book titled “The Very, Extremely, Most Naughty Asura Tales for Kids”

Q5. What is the theme of 12th BRICS Summit?

  1. BRICS: Economic Growth for an Innovative Future
  2. Collaboration for Inclusive Growth and Shared Prosperity in the 4th Industrial Revolution
  3. BRICS Partnership for Global Stability, Shared Security and Innovative Growth
  4. BRICS: Stronger Partnership for a Brighter Future

Answer: (3)
The theme of the Meeting of the Leaders of BRICS countries is “BRICS Partnership for Global Stability, Shared Security and Innovative Growth

SEBI Grade A Test Series

Q6. Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) has signed an MoU with ______to onboard street food vendors on its e-commerce platform

  1. Zomato
  2. NearBuy
  3. Dineout
  4. Swiggy

Answer: (4)
Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) has signed an MoU with Bengaluru-based foodtech startup Swiggy to onboard street food vendors on its e-commerce platform. The pilot program will first onboard 250 vendors across Ahmedabad, Chennai, Delhi, Indore, and Varanasi

Q7. World Habitat Day 2020 was observed on ____?

  1. 5th October
  2. 4th October
  3. 3rd October
  4. 2nd October

Answer: (1)
World Habitat Day is marked on the first Monday of October each year (this year 5th October), and is recognized by the United Nations to reflect on the state of towns and cities, and on the basic right of all to adequate shelter. The theme for 2020 is Housing For All — A Better Urban Future

Q8. “Dalle Khursani” has earned the geographical indication (GI) tag. It is famous Chilli of ____

  1. Assam
  2. Maharashtra
  3. Sikkim
  4. Andhra Pradesh

Answer: (3)
The red cherry pepper chilli of Sikkim which is locally known as the “Dalle Khursani” has earned the geographical indication (GI) tag from the Union department of Industry promotion and internal trade

Q9. Wildlife Week is observed annually between ______

  1. October 1st to 7th
  2. October 2nd to 8th
  3. October 3rd to 9th
  4. October 4th to 10th

Answer: (2)
Every year National Wildlife Week is celebrated in India between October 2nd and October 8th. It is being celebrated since 1954

Q10. Which has become the first airport of the Airports Authority of India (AAI) which is entirely solar-powered?

  1. Puducherry
  2. Raipur
  3. Ranchi
  4. Shimla

Answer: (1)
The Puducherry airport has become the first airport of the Airports Authority of India (AAI) which is entirely solar-powered. The 500KWp ground-mounted solar power plant was commissioned on 2nd October 2020. The approx cost of the plant is Rs 2.8 crore

You may also like to read: Current Affairs Quiz October 3rd 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more October quizzes

Tags: Current Affairs Quiz October 4th 2020, Daily Current Affairs Quiz October 4th 2020, Current Affairs Quiz October 4th 2020 Daily