Current Affairs Quiz October 3rd 2020

October 3, 2020

Here is the Current affairs quiz October 3rd 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz October 3rd 2020

Q1. Who among the following is not one of the recipient of Nobel Prize 2020 for Medicine?

  1. Peter Higgs
  2. Harvey J Alter
  3. Charles M Rice
  4. Michael Houghton

Answer: (1)
Americans Harvey J Alter and Charles M Rice, and British scientist Michael Houghton were awarded the Nobel Prize for Medicine or Physiology for the discovery of the hepatitis C virus. The prestigious Nobel award comes with a gold medal and prize money of 10 million Swedish kronor (over USD 1,118,000), courtesy of a bequest left 124 years ago by the prize’s creator, Swedish inventor Alfred Nobel.

Q2. Which state has been conferred with Swachh Bharat Awards, 2020 under the category Swachh Sundar Samudayik Shouchalaya?

  1. Tamil Nadu
  2. Madhya Pradesh
  3. Gujarat
  4. Haryana

Answer: (3)
Under the Swachh Sundar Samudayik Shouchalaya category Gujarat was awarded the first position at state level whereas Tirunelveli in Tamil Nadu got the Award for cleanliness at District Level

Q3. The Prime Minister has recently inaugurated all-weather Atal Tunnel situated at _____

  1. Baralacha Pass
  2. Lachung Pass
  3. Tanglang Pass
  4. Rohtang Pass

Answer: (4)
The Prime Minister has inaugurated the strategically important all-weather Atal Tunnel at Rohtang in Himachal Pradesh

SEBI Grade A Test Series

Q4. World Space Week is observed annually from _____

  1. October 1st to 7th
  2. October 2nd to 8th
  3. October 3rd to 9th
  4. October 4th to 10th

Answer: (4)
World Space Week (WSW) is an annual holiday observed from 4 to 10 October in over 95 nations throughout the world

Q5. Who has launched resupply spacecraft named “SS Kalpana Chawla”?

  1. ISRO
  2. NASA
  3. JAXA
  4. CNSA

Answer: (2)
National Aeronautics and Space Administration (NASA) has launched the Northrop Grumman Cygnus resupply spacecraft named “SS Kalpana Chawla” after its astronaut Kalpana Chawla.

Q6. Who has been appointed as CFO of State Bank of India?

  1. Charanjit Surinder Singh Attra
  2. Ashwani Bhatia
  3. Ganesh Natarajan
  4. Purnima Gupta

Answer: (1)
State Bank of India (SBI) has appointed Charanjit Surinder Singh Attra as chief financial officer

Q7. Which out of the following is not one of the recipients of Right Livelihood Award 2020?

  1. Ales Bialiatski
  2. Nasrin Sotoudeh
  3. Bryan Stevenson
  4. Sakris Kupila

Answer: (4)
The four activists Ales Bialiatski of Belarus, Nasrin Sotoudeh of Iran, Bryan Stevenson of the United States(US) and Lottie Cunningham Wren of Nicaragua shared the Right Livelihood 2020 award for their contribution towards equality, democracy, justice and freedom

Q8. Who is the author of book titled ‘Discovering the Heritage of Assam’?

  1. Anand Neelakantan
  2. Krishna Saksena
  3. Padampani Bora
  4. Romila Thapar

Answer: (3)
Union DoNER minister Dr Jitendra Singh released a coffee table book titled ‘Discovering the Heritage of Assam’ authored by Padampani Bora with a foreword by Amitabh Bachchan and published by Penguin

Q9. Who has won the 10m air rifle event at the fifth edition of the International Online Shooting Championship?

  1. Ashish Dabas
  2. Visnu Shivaraj Pandian
  3. Anish Bhanwala
  4. None of the Above

Answer: (2)
India’s Visnu Shivaraj Pandian won the 10m air rifle event at the fifth edition of the International Online Shooting Championship

Q10. World Teachers’ Day is observed annually on _____

  1. 5th October
  2. 6th October
  3. 7th October
  4. 8th October

Answer: (1)
World Teachers’ Day, also known as International Teachers Day, is an international day held annually on 5 October. The theme of 2020 is ‘Teachers: Leading in crisis, reimagining the future’

You may also like to read: Current Affairs Quiz October 2nd 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more October quizzes

Tags: Current Affairs Quiz October 3rd 2020, Daily Current Affairs Quiz October 3rd 2020, Current Affairs Quiz October 3rd 2020 Daily