Current Affairs Quiz October 11th 2020

October 11, 2020
Current Affairs Quiz October 11th 2020

Here is the Current affairs quiz October 11th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz October 11th 2020

Q1. Name the state that has launched ‘Jagananna Vidya Kanuka’?

  1. Andhra Pradesh
  2. Haryana
  3. Chhattisgarh
  4. Kerala

Answer: (1)
Andhra Pradesh Chief Minister YS Jagan Mohan Reddy has launched the ‘Jagananna Vidya Kanuka’. ‘Jagananna Vidya Kanuka’ is a government scheme for school children up to 10th standard, supplying uniforms, books, shoes, socks, belts and school bags to lakhs of students

Q2. Which has become first ‘Har Ghar Jal’ State across the nation by providing tap water connection to every rural household?

  1. Maharashtra
  2. Bihar
  3. Goa
  4. Uttar Pradesh

Answer: (3)
Goa has become the first ‘Har Ghar Jal’ state in the country by providing 100% tap water connections in rural areas covering 2.30 lakh households. The government’s Jal Jeevan Mission aims to provide piped water to all rural households by 2024

Q3. Which country has ceremoniously appointed a 16-year-old girl as Prime Minister of country to raise more awareness of gender equality?

  1. Ireland
  2. Finland
  3. Sweden
  4. Norway

Answer: (2)
A 16-year-old girl ceremoniously assumed the post of Finnish prime minister for one day for the “Girls Takeover” program — part of the U.N. International Day of the Girl to raise more awareness of gender equality.

Q4. Who has won the French Open 2020 title under men’s category?

  1. Roger Federer
  2. Novak Djokovic
  3. Andy Murray
  4. Rafael Nadal

Answer: (4)
Rafael Nadal beat Novak Djokovic to win a record-extending 13th French Open and match Roger Federer with his 20th Grand Slam title.

Q5. Who has won the 2020 Eifel Grand Prix?

  1. Charles Leclerc
  2. Lewis Hamilton
  3. Valtteri Bottas
  4. Sebastian Vettel

Answer: (2)
Lewis Hamilton (Mercedes-Great Britain) has won the 2020 Eifel Grand Prix, held at the Nürburgring in Nürburg, Germany

SEBI Grade A Test Series

Q6. Who has been conferred with the Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences i.e. Nobel Prize 2020 in Economics?

  1. Esther Duflo
  2. Paul R. Milgrom
  3. Robert B. Wilson
  4. Both 2 & 3

Answer: (4)
The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2020 was awarded jointly to Paul R. Milgrom and Robert B. Wilson “for improvements to auction theory and inventions of new auction formats.”

Q7. Who has been named brand ambassador for Indian brand ‘Transform’?

  1. Chetan Anand
  2. Virat Kohli
  3. Saurav Ganguly
  4. Sania Nehwal

Answer: (1)
Chetan Anand has been roped in as the brand ambassador for India’s first-ever homegrown professional badminton brand “Transform”.

Q8. Name the state/UT that has approved a tree transplantation policy to prevent felling of trees due to development works?

  1. Lakshadweep
  2. J&K
  3. Delhi
  4. Chandigarh

Answer: (3)
The Delhi Cabinet has approved the ‘Tree Transplantation Policy’ for the preservation of trees in the Capital. A minimum of 80% of trees affected by a development or construction project will be transplanted and as much 80% of the transplanted trees must survive after transplantation,

Q9. International Day of the Girl Child has been observed annually on _____

  1. 10th October
  2. 11th October
  3. 12th October
  4. 13th October

Answer: (2)
The 11th of October has been marked as the International Day of the Girl. The International Day of the Girl Child focuses attention on the need to address the challenges girls face and to promote girls’ empowerment and the fulfilment of their human rights.

Q10. World Arthritis Day is observed annually on _____

  1. 10th October
  2. 11th October
  3. 12th October
  4. 13th October

Answer: (3)
World Arthritis Day is observed on October 12, every year since 1996. World Arthritis Day is observed to raise awareness about Arthritis around the world

You may also like to read: Current Affairs Quiz October 10th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more October quizzes

Tags: Current Affairs Quiz October 11th 2020, Daily Current Affairs Quiz October 11th 2020, Current Affairs Quiz October 11th 2020 Daily