Current Affairs Quiz October 10th 2020

October 10, 2020
Current Affairs Quiz October 10th 2020

Here is the Current affairs quiz October 10th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz October 10th 2020

Q1. India’s gross domestic product (GDP) is expected to contract by ____ in FY21 as per World Bank report titled ‘South Asia Economic Focus’?

  1. 5.6%
  2. 9.8%
  3. 10.2%
  4. 10.6%

Answer: (1)
India’s GDP is expected to contract by 9.6% in the fiscal year 2020-21 (FY21), the World Bank said in its report titled ‘South Asia Economic Focus’, noting that the country’s economic situation is much worse than ever seen before.  The report also forecasted a sharper than expected economic slump across the South Asian region, with regional growth expected to contract by 7.7% in 2020, after topping 6% annually in the past five years. Regional growth is projected to rebound to 4.5% in 2021

Q2. According to RBI’s 3rd Bi-Monthly Monetary Policy Statement 2020-21, MPC has pegged the real GDP growth for FY21 to contract by ____

  1. 9.1%
  2. 9.2%
  3. 9.5%
  4. 9.8%

Answer: (3)
The RBI‘s MPC has pegged the real GDP growth for FY21 to contract by 9.5%.

Q3. Who has been re-elected as the Chairman of Association of Mutual Funds in India (AMFI)?

  1. Balasubramanian
  2. Kastubh Gupta
  3. Sivakumar
  4. Nilesh Shah

Answer: (4)
Nilesh Shah has been re-elected as the Chairman of Association of Mutual Funds in India (AMFI)

SEBI Grade A Test Series

Q4. World Post day is observed annually on ____–

  1. 8th October
  2. 9th October
  3. 10th October
  4. 11th October

Answer: (2)
World Post Day is celebrated each year on 9 October, the anniversary of the establishment of the Universal Postal Union in 1874 in the Swiss Capital, Bern.

Q5. Who has been conferred with the Nobel Peace Prize 2020?

  1. United Nations Development Programme
  2. United Nations Environment Programme
  3. United Nations Human Settlements Programme
  4. World Food Programme

Answer: (4)
The Nobel Peace Prize 2020 was awarded to World Food Programme (WFP) “for its efforts to combat hunger, for its contribution to bettering conditions for peace in conflict-affected areas and for acting as a driving force in efforts to prevent the use of hunger as a weapon of war and conflict

Q6. Name the state that has launched Mukhya Mantri Saur Swarojgar Yojana?

  1. Uttar Pradesh
  2. Uttarakhand
  3. Chhattisgarh
  4. Jharkhand

Answer: (2)
Uttarakhand government has launched Mukhya Mantri Saur Swarojgar Yojana. The Yojana aims at creating self-employment for nearly 10,000 youths in the state.

Q7. National Postal Week 2020 was observed from ______

  1. 9th – 15th October
  2. 10th – 16th October
  3. 11th – 17th October
  4. 12th – 18th October

Answer: (1)
The Department of Posts is celebrating National Postal Week from 9-15 October 2020, to mark the occasion of the World Postal Day.

Q8. World Migratory Bird Day 2020 was observed on _____

  1. 8th October
  2. 9th October
  3. 10th October
  4. 11th October

Answer: (3)
WMBD is now celebrated twice a year, on the Second Saturday in May and in October. In 2020, WMBD will be held on 9 May and 10 October.

Q9. World Mental Health Day is observed annually on _____

  1. 8th October
  2. 9th October
  3. 10th October
  4. 11th October

Answer: (3)
World Mental Health Day is observed on 10 October every year, with the overall objective of raising awareness of mental health issues around the world and mobilizing efforts in support of mental health.

Q10. Who has topped the Forbes list of 100 richest Indians?

  1. Gautam Adani
  2. Shiv Nadar
  3. Radhakishan Damani
  4. Mukesh Ambani

Answer: (4)
Reliance Group Chairman Mukesh Ambani, who topped the list for the 13th year

You may also like to read: Current Affairs Quiz October 9th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more October quizzes

Tags: Current Affairs Quiz October 10th 2020, Daily Current Affairs Quiz October 10th 2020, Current Affairs Quiz October 10th 2020 Daily