Current Affairs Quiz November 8th & 9th 2020

November 17, 2020
Current Affairs Quiz November 8th & 9th 2020

Here is the Current affairs quiz November 8th & 9th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz November 8th & 9th 2020

Q1. Which has become the first tiger reserve in north-east to provide insurance cover against COVID-19 for “green soldiers”?

  1. Pakke Tiger Reserve
  2. Dampa Tiger Reserve
  3. Pakau Tiger Reserve
  4. Namdapha National Park

Answer: (1)
Pakke Tiger Reserve (PTR) in Arunachal Pradesh has become the first in the northeast to provide insurance cover against COVID-19 for “green soldiers”.

Q2. Who has won presidency election of USA?

  1. Michelle Obama
  2. Donald Trump
  3. Joe Biden
  4. Kamala Harris

Answer: (3)
Joseph Robinette Biden Jr. was elected the 46th president of the United States. Senator Kamala Harris of California will become the first woman to serve as vice president

Q3. FASTags are set to become mandatory on all four-wheelers from _____

  1. April 1, 2021
  2. March 1, 2021
  3. February 1, 2021
  4. January 1, 2021

Answer: (4)
The government has issued a notification making FASTag mandatory to be available by January 1, 2021 in old vehicles also

Q4. Which among the following ministries has been renamed recently?

  1. Ministry of Commerce
  2. Ministry of Shipping
  3. Ministry of Home Affairs
  4. Ministry of Road Transport

Answer: (2)
The Centre has renamed the Shipping Ministry as the Ministry of Ports, Shipping and Waterways

SEBI Grade A Test Series

Q5. Name the author of Novel titled ‘Rasaathi: The Other Side of a Transgender’?

  1. Randeep Guleria
  2. Chandrakant Lahariya
  3. Sasindran Kallinkeel
  4. Tamal Bandyopadhyay

Answer: (3)
Ex-SPG officer, Sasindran Kallinkeel’s has authored a novel named “Rasaathi: The Other Side of a Transgender”.

Q6. Name the state where India’s first solar-based Integrated Multi-Village Water Supply Project launched?

  1. Assam
  2. Maharashtra
  3. Kerala
  4. Arunachal Pradesh

Answer: (4)
India’s first solar-based Integrated Multi-Village Water Supply Project (IMVWSP) was dedicated to the people of Arunachal Pradesh. The solar-based lift water supply project for 39 villages in Lower Dibang Valley district in northeastern Arunachal Pradesh was commissioned at a cost of Rs 28.50 crore.

Q7. Who has been elected to the UN Advisory Committee on Administrative and Budgetary Questions?

  1. Hardeep Singh Puri
  2. Vidisha Maitra
  3. Asoke Kumar Mukerji
  4. Syed Akbaruddin

Answer: (2)
Indian diplomat Vidisha Maitra was elected to the UN Advisory Committee on Administrative and Budgetary Questions (ACABQ), a subsidiary organ of the General Assembly.

Q8. Name the state government that has launched a pioneering eco-sustainable programme called ‘Parivarthanam’, to improve the livelihood of the fishing community?

  1. Assam
  2. Maharashtra
  3. Kerala
  4. Arunachal Pradesh

Answer: (3)
Kerala has launched a pioneering eco-sustainable programme for the development of its fishing communities, ‘Parivarthanam’ which charts to improve the livelihood skills of youngsters along the coastline and also improve the socio-economic upliftment of the fishermen community.

Q9. Who has won Paris Master 2020?

  1. Daniil Medvedev
  2. Alexander Zverev
  3. Srikanth Kidambi
  4. Lin Dan

Answer: (1)
Russian, Daniil Medvedev has won Paris Master 2020 title in tennis when he beat Alexander Zverev 5-7, 6-4, 6-1 in Paris.

Q10. National Legal Services Day is observed annually on _____

  1. 8th November
  2. 9th November
  3. 10th November
  4. 11th November

Answer: (2)
The National Legal Services Day is celebrated on 9th November to spread awareness for ensuring reasonable fair and justice procedure for all

You may also like to read: Current Affairs Quiz November 7th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more October quizzes

Tags: Current Affairs Quiz November 8th & 9th 2020, Daily Current Affairs Quiz November 8th & 9th 2020, Current Affairs Quiz November 8th & 9th 2020 Daily