Current Affairs Quiz November 7th 2020

November 12, 2020
Current Affairs Quiz November 7th 2020

Here is the Current affairs quiz November 7th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz November 7th 2020

Q1. Who has been selected for the JC Daniel Award?

  1. Hariharan
  2. Anurag Kashyap
  3. Joya Akhtar
  4. Shyam Benegal

Answer: (1)
Noted filmmaker Hariharan has been selected for the JC Daniel Award, the state government’s highest honour for lifetime contributions to Malayalam cinema. The award carries a purse of Rs 5 lakh, a citation, and a sculpture

Q2. Who has been elected to the board of global dairy body International Dairy Federation?

  1. A. Srinivasan
  2. Parthasarathy
  3. Dilip Rath
  4. Y. Patil

Answer: (3)
National Dairy Development Board (NDDB) Chairman Dilip Rath has been unanimously elected to the board of global dairy body International Dairy Federation (IDF)

Q3. WhatsApp has partnered with ____ Indian banks in order to process its UPI Payment services.

  1. Four
  2. Five
  3. Six
  4. Seven

Answer: (2)
WhatsApp has partnered with five Indian banks — ICICI Bank, HDFC Bank, Axis Bank, the State Bank of India, and Jio Payments Bank –for the UPI service.

Q4. Who has been selected as its new brand ambassador of Syska Group?

  1. Ayushman Khurana
  2. Kapil Sharma
  3. Amitabh Bachchan
  4. Rajkumar Rao

Answer: (4)
Syska Group, the fast moving electrical goods (FMEG) company, has roped in Bollywood actor Rajkummar Rao as the new face of the brand. Rao will work closely with the company to promote the Syska products across LED and fan segments.

SEBI Grade A Test Series

Q5. Who becomes the Brand Ambassador for NamamiGange Project.?

  1. Nagaraj
  2. Pinki
  3. Chacha Chaudhary
  4. Hawaldar Bahadur

Answer: (3)
Chacha Chaudhary becomes the Brand Ambassador for NamamiGange Project. The iconic Indian superhero, Chacha Chaudhary, whose brain works faster than a computer has now come forward to join hands with the NamamiGangeProgramme.

Q6. International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict is observed annually on _____

  1. 3rd November
  2. 4th November
  3. 5th November
  4. 6th November

Answer: (4)
The International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict is an international day observed annually on November 6.

Q7. Name the company that has signed a memorandum of understanding (MoU) with NTPC Vidyut Vyapar Nigam (NVVN)?

  1. Airports Authority of India
  2. IRCTC
  3. BHEL
  4. NTPC

Answer: (1)
A Memorandum of Understanding was signed between AAI and NTPC Vidyut Vyapar Nigam Ltd., (NVVN) subsidiary of NTPC Ltd for setting up solar power plants and adoption of e-vehicles at AAI Airports

Q8. Who has been elected as the President of Hockey India?

  1. Rajinder Singh
  2. Gyanendro Ningombam
  3. Tapan Kumar Das
  4. None of the Above

Answer: (2)
Manipur’s Gyanendro Ningombam was elected unopposed as the President of Hockey India

Q9. The Securities and Exchange Board of India (Sebi) has enhanced the overseas investment limits per fund house to _____

  1. $300 million
  2. $400 million
  3. $500 million
  4. $600 million

Answer: (4)
The Securities and Exchange Board of India (Sebi) has enhanced the overseas investment limits per fund house to $600 million from the existing $300 million. The mutual funds can make investments in foreign exchange traded funds (ETFs) of $200 million per fund house, within an overall industry limit of $1 billion. Earlier, the investment limit was $50 million per fund house.

Q10. National Cancer Awareness Day is observed annually on _____

  1. 7th November
  2. 6th November
  3. 5th November
  4. 4th November

Answer: (1)
The National Cancer Awareness Day is observed annually in India on November 7, to spread awareness on cancer, its symptoms and treatment.

You may also like to read: Current Affairs Quiz November 5th & 6th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more October quizzes

Tags: Current Affairs Quiz November 7th 2020, Daily Current Affairs Quiz November 7th 2020, Current Affairs Quiz November 7th 2020 Daily