Current Affairs Quiz November 12th 2020

November 21, 2020
Current Affairs Quiz November 12th 2020

Here is the Current affairs quiz November 12th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz November 12th 2020

Q1. Ken Spears passed away recently. He was co-creator of famous animated series _____?

  1. Scooby-Doo
  2. Popeye the Sailor
  3. Pokemon
  4. Dexter’s Laboratory

Answer: (1)
Scooby-Doo co-creator Ken Spears passed away at the age of 82

Q2. National Education Day is observed annually on _____

  1. 8th November
  2. 9th November
  3. 10th November
  4. 11th November

Answer: (4)
National Education Day is celebrated on November 11, the birth anniversary of Maulana Abul Kalam Azad — the first Education Minister of India

Q3. Name the state that has launched ‘Secha Samadhan’ mobile app?

  1. Jharkhand
  2. Odisha
  3. Madhya Pradesh
  4. Andhra Pradesh

Answer: (2)
Odisha government has launched ‘Secha Samadhan’, a bilingual mobile application, to address the irrigation problems faced by farmers without them having to visit the offices concerned.

SEBI Grade A Test Series

Q4. Who has been named as the Chief of Staff to the Acting US Defence Secretary?

  1. David L. Norquist
  2. Lisa Hershman
  3. Kash Patel
  4. Ellen M. Lord

Answer: (3)
Indian-American Kash Patel has been named as the Chief of Staff to the Acting US Defence Secretary Chris Miller

Q5. Where second World Health Expo was inaugurated recently?

  1. Tokyo
  2. New Delhi
  3. Beijing
  4. Wuhan

Answer: (4)
The second World Health Expo was inaugurated in Wuhan, the capital city of Central China’s Hubei Province.

Q6. Name the state that has been conferred with the Best State Award at 2nd National Water Awards?

  1. Tamil Nadu
  2. Maharashtra
  3. Rajasthan
  4. Punjab

Answer: (1)
Tamil Nadu bagged the Best State Award, followed by Maharashtra and Rajasthan

Q7. Who has launched “Payout Links” for businesses, enabling them to instantly process payouts to customers, employees and vendors?

  1. Google Pay
  2. PhonePe
  3. Paytm
  4. Amazon Pay

Answer: (3)
Paytm has launched “Payout Links” for businesses, enabling them to instantly process payouts to customers, employees and vendors, without collecting their bank details. It is aimed at helping small businesses in sectors like gaming, retail, export, manufacturing and e-commerce

Q8. Which bank has announced the launch of “SmartHub Merchant Solutions 3.0” for Small and mid-size enterprises?

  1. Axis Bank
  2. HDFC Bank
  3. ICICI Bank
  4. Kotak Mahindra Bank

Answer: (2)
The private sector lender HDFC Bank has launched SmartHub Merchant Solutions 3.0, India’s first comprehensive banking and payment solution for merchants. The new solution will allow merchants and self-employed professionals to instantly open a current account and start accepting payments in-store, online, and on-the-go.

Q9. Name the author of book titled ‘Majhi Bhint’?

  1. Rallabandi Srirama Chakradhar
  2. Sasindran Kallinkeel
  3. Tamal Bandyopadhyay
  4. Rajendra Darda

Answer: (4)
Maharashtra Governor Bhagat Singh Koshyari released the book ‘Majhi Bhint’ (My Wall) authored by former Maharashtra Minister of Education Rajendra Darda

Q10. Who has won Dishang 2020 ITTF Women’s World Cup?

  1. Chen Meng
  2. Ma Long
  3. Xu Xin
  4. Fan Zhendong

Answer: (1)
Chen Meng (China) was crowned champion of the Dishang 2020 ITTF Women’s World Cup

You may also like to read: Current Affairs Quiz November 11th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more October quizzes

Tags: Current Affairs Quiz November 12th 2020, Daily Current Affairs Quiz November 12th 2020, Current Affairs Quiz November 12th 2020 Daily