Current Affairs Quiz November 11th 2020

November 20, 2020
Current Affairs Quiz November 11th 2020

Here is the Current affairs quiz November 11th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz November 11th 2020

Q1. Name the movie which is the only Indian entry at Tokyo International Film Festival?

  1. Karkhanisanchi Waari
  2. Devi
  3. The Lovers
  4. Nawab

Answer: (1)
Marathi film ‘Karkhanisanchi Waari’ (Ashes On A Road Trip) directed by Mangesh Joshi is the lone Indian entry at the 33rd Tokyo International Film

Q2. Which litchi has been given the geographical indication (GI) tag recently?

  1. Muzaffarpur litchi
  2. Dehradun litchi
  3. Tezpur litchi
  4. None of the Above

Answer: (3)
The Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) has announced that Tezpur Litchi has been given the geographical indication (GI) tag. The tag has granted Tezpur Litchi an incontrovertible proof of its origin in the state

Q3. World Science Day for Peace and Development is observed annually on _____-

  1. 9th November
  2. 10th November
  3. 11th November
  4. 12th November

Answer: (2)
World Science Day for Peace and Development is an international day that highlights the important role that science has in society and is celebrated each year on November 10

SEBI Grade A Test Series

Q4. Name the author of book titled “Your Best Day Is Today!”?

  1. Tamal Bandyopadhyay
  2. Randeep Guleria
  3. Sasindran Kallinkeel
  4. Anupam Kher

Answer: (4)

Q5. The Australia-India Water Centre inaugurated recently is an initiative led by ____

  1. IIT Mumbai
  2. IIT Guwahati
  3. IIT Delhi
  4. IIT Kolkata

Answer: (2)
The Australia-India Water Centre was inaugurated virtually through a webinar in the view of the COVID-19 pandemic. The Water Centre is an initiative led by IIT Guwahati, University of Western Sydney from Australia and 21 other partners from India and Australia

Q6. Which has become the world’s first country to have successfully sent the 6G communications test satellite?

  1. China
  2. Japan
  3. Russia
  4. USA

Answer: (1)
China has reportedly become the world’s first country to have successfully sent the 6G communications test satellite into the orbit from the Taiyuan Satellite Launch Center in the Shanxi Province. As per the reports, the technology is expected to be over 100 times faster than 5G

Q7. Who has been conferred with the TATA Literature Live! Lifetime Achievement Award for 2020?

  1. Arundhati Roy
  2. Salman Rushdie
  3. Vikram Seth
  4. Ruskin Bond

Answer: (4)
Ruskin Bond, one of India’s most beloved and cherished authors will be presented with TATA Literature Live! Lifetime Achievement Award for 2020

Q8. Who has topped the EdelGive Hurun India Philanthropy List 2020?

  1. Shiv Nadar
  2. Mukesh Ambani
  3. Azim Premji
  4. Kumar Mangalam Birla

Answer: (3)
Azim Premji, the 75-year-old former chairman of Wipro has been the most generous philanthropist in India for 2020 with a donation of Rs 7,904 crore, as per EdelGive Hurun India Philanthropy List 2020. Shiv Nadar, founder chairman of HCL Technologies was ranked second, followed Mukesh Ambani, chairman, Reliance Industries, Kumar Mangalam Birla, chairman of Aditya Birla Group, and Anil Agarwal, chairman, Vedanta Group

Q9. Name the author of book titled ‘Thavaasmi: Life and Skills through the lens of Ramayana’?

  1. Rallabandi Srirama Chakradhar
  2. Sasindran Kallinkeel
  3. Randeep Guleria
  4. Tamal Bandyopadhyay

Answer: (1)
Vice President of India, Venkaiah Naidu has launched the book titled “Thavaasmi: Life and Skills through the lens of Ramayana” authored by Rallabandi Srirama Chakradhar.

Q10. Who has won the IPL 2020 trophy?

  1. Royal Challengers Bangalore
  2. Mumbai Indians
  3. Chennai Super Kings
  4. Delhi Capitals

Answer: (2)
Mumbai Indians (MI) has clinched their record-extending fifth Indian Premier League (IPL) title after defeating Delhi Capitals (DC) by five wickets in the final

You may also like to read: Current Affairs Quiz November 10th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more October quizzes

Tags: Current Affairs Quiz November 11th 2020, Daily Current Affairs Quiz November 11th 2020, Current Affairs Quiz November 11th 2020 Daily