Current Affairs Quiz November 10th 2020

November 18, 2020
Current Affairs Quiz November 10th 2020

Here is the Current affairs quiz November 10th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz November 10th 2020

Q1. International Day of Radiology is observed annually on ____?

  1. 8th November
  2. 9th November
  3. 10th November
  4. 11th November

Answer: (2)
International Day of Radiology is celebrated on 8 November every year and is followed by the World Radiography Day

Q2. World Urbanism Day is observed annually on ______?

  1. 8th November
  2. 9th November
  3. 10th November
  4. 11th November

Answer: (1)
World Urbanism Day, also known as World Town Planning Day, is celebrated in more than 30 countries on four continents on November 8

Q3. India’s longest single-lane motorable suspension bridge has been built on which lake?

  1. Chilika Lake
  2. Loktak Lake
  3. Pulicat Lake
  4. Tehri Lake

Answer: (4)
To mark Uttarakhand’s 21st foundation day, Chief minister Trivendra Singh Rawat inaugurated the country’s longest single-lane motorable suspension bridge in Tehri Garhwal district. The bridge is 725-metre long and would help connect Pratap Nagar town with Tehri Garhwal district headquarters. It has been built over Tehri lake and cost 2.95 crore.

SEBI Grade A Test Series

Q4. Who has been appointed as a new patron of Marylebone Cricket Club (MCC) Foundation?

  1. Ian Botham
  2. Michael Holding
  3. Shane Warne
  4. Sir Viv Richards

Answer: (2)
West Indies fast bowler Michael Holding has been appointed as a new patron of Marylebone Cricket Club (MCC) Foundation

Q5. AIM-Sirius Innovation Programme 3.0 was launched recently. Sirius belong to which country?

  1. China
  2. Japan
  3. Russia
  4. USA

Answer: (3)
Atal Innovation Mission (AIM) and Sirius, Russia, launched ‘AIM-Sirius Innovation Programme 3.0’, a 14-day virtual programme for Indian and Russian school children

Q6. Short film ‘Natkhat’ has become eligible for Oscar nomination. Who was the lead actor in the film?

  1. Vidya Balan
  2. Rani Mukherjee
  3. Kangana Ranaut
  4. Alia Bhatt

Answer: (1)
Vidya Balan starrer ‘Natkhat’, has won the top prize at the third edition of Best Of India Short Film Festival 2020, which makes it eligible for Oscar nomination. The ‘Kahaani’ star, who debuted as a producer with the film, plays a homemaker in a patriarchal setup

Q7. Who has been appointed as managing director and chief executive of the country’s biggest gas importer, Petronet LNG Ltd?

  1. D S Shekhawat
  2. Indrani Kaushal
  3. Gurmeet Singh
  4. Akshay Kumar Singh

Answer: (4)
Indian Oil Corp (IOC) director-pipelines Akshay Kumar Singh will be the new managing director and chief executive of the country”s biggest gas importer, Petronet LNG Ltd

Q8. Who has been appointed as the chairperson of Commission for Air Quality Management (CAQM)?

  1. Adarsh Kumar Goel
  2. M. Kutty
  3. Lokeshwar Singh Panta
  4. Swatanter Kumar

Answer: (2)
Former chief secretary of Delhi MM Kutty was appointed chairperson of the Commission for Air Quality Management in National Capital Region and Adjoining Areas

Q9. Hornbill Festival is the traditional festival of _____ state

  1. Kerala
  2. Assam
  3. Nagaland
  4. Goa

Answer: (3)
The Nagaland government has decided to celebrate the popular Hornbill festival virtually this year, amid the surge in COVID-19 cases.

Q10. Who has been conferred with the 2020 JCB Prize for Literature?

  1. Hareesh
  2. Lalita Kumari
  3. Bhalchandra Nemade
  4. Surjit Patar

Answer: (1)
Moustache, authored by Malayalam writer S. Hareesh and translated to English by Jayasree Kalathil, has won the 2020 JCB Prize for Literature. The winner was announced by JCB chairman Lord Bamford in a virtual ceremony. The prize, worth Rs 25 lakh, is one of the most prestigious literary awards in India

You may also like to read: Current Affairs Quiz November 8th & 9th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more October quizzes

Tags: Current Affairs Quiz November 10th 2020, Daily Current Affairs Quiz November 10th 2020, Current Affairs Quiz November 10th 2020 Daily