Current Affairs Quiz May 9th 2020 for RBI/NABARD

May 9, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz May 9th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 9th 2020

Q1. Which ministry has launched “The Saras Collection” on the Government – Marketplace (GeM) portal?

  1. Ministry of Rural Development and Panchayati Raj
  2. Ministry of Chemicals and Fertilizers
  3. Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution.
  4. Ministry of Chemicals and Fertilizers

Answer: (1)
The Union Minister for Rural Development and Panchayati Raj and Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Narendra Singh Tomar, launched “The Saras Collection” on the Government e Marketplace (GeM) portal

Q2. Which country will launch its first Arktika-M satellite for monitoring the Arctic climate and environment?

  1. China
  2. USA
  3. Russia
  4. India

Answer: (3)
Russia will launch its first Arktika-M satellite for monitoring the Arctic climate and environment at the end of the year

Q3. World Hand Hygiene Day is observed annually on ______?

  1. 2nd May
  2. 3rd May
  3. 4th May
  4. 5th May

Answer: (4)

Q4. Which state government has decided to start the “Mukhya Mantri Shahari Rojgar Guarantee Yojana”?

  1. Punjab
  2. Himachal Pradesh
  3. Haryana
  4. Andhra Pradesh

Answer: (2)
The cabinet of Himachal Pradesh decided to start the “Mukhya Mantri Shahari Rojgar Guarantee Yojna”. In this Yojana, 120 days assured employment will be provided to people living in urban areas

Q5. Who among the following has not been awarded Pulitzer Prize 2020 in feature photography?

  1. Dar Yasin
  2. Mukhtar Khan
  3. Channi Anand
  4. Dayanita Singh

Answer: (4)
Three Indian journalists have been honoured with the 2020 Pulitzer Prize in the field of feature photography. The names of the three prize winners — Dar Yasin, Mukhtar Khan, and Channi Anand — were announced virtually

Q6. Who has been given a four-year ban from the sport by the World Anti Doping Agency after failing a drug test?

  1. Harwant Kaur
  2. Navjeet Dhillon
  3. Sandeep Kumari
  4. Krishna Poonia

Answer: (3)
Discus thrower Sandeep Kumari has been slapped with a four-year ban by WADA’s Athletics Integrity Unit for flunking a dope test, nearly two years after her sample was deemed clean by the NDTL

Q7. What was the theme of online NAM Contact Group Summit?

  1. All against COVID-19
  2. United against COVID-19
  3. Fight against COVID-19
  4. Work against COVID-19

Answer: (2)
Prime Minister Narendra Modi participated in the online Summit of Non Aligned Movement (NAM) Contact Group held on the evening of May 4, 2020 to discuss response to the ongoing COVID-19 pandemic crisis. The online NAM Contact Group Summit on the theme of “United against COVID-19” was hosted by the current Chairman of NAM, President of Republic of Azerbaijan HE Ilham Aliyev

Q8. Who has been imposed a lifetime sanction by Tennis Integrity Unit?

  1. Youssef Hossam
  2. Mohamed Safwat
  3. Karim Hossam
  4. Ismail Elshafei

Answer: (1)
Egypt’s Youssef Hossam has been banned from professional tennis by Tennis Integrity Unit for life following his conviction on multiple match-fixing and associated corruption charges

Q9. International Day of the Midwife is observed annually on _____?

  1. 2nd May
  2. 3rd May
  3. 4th May
  4. 5th May

Answer: (4)
Each year, May 5th is marked as the International Midwife Day in order to recognise the contribution of midwives

Q10. World Asthma Day is observed annually on _____?

  1. 2nd May
  2. 3rd May
  3. 4th May
  4. 5th May

Answer: (4)
World asthma day is observed on 5 May. It is a global initiative to improve asthma awareness and care around the world. The theme for World Asthma Day 2020 is Enough Asthma Deaths

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 7th & 8th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 9th 2020, Daily Current Affairs Quiz May 9th 2020, Current Affairs Quiz May 9th 2020 Daily