Current Affairs Quiz May 7th & 8th 2020 for RBI/NABARD

May 8, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz May 7th & 8th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 7th & 8th 2020

Q1. World Tuna Day is observed annually on ______?

  1. 1st May
  2. 2nd May
  3. 3rd May
  4. 4th May

Answer: (2)
The United Nations (UN) established World Tuna Day on May 2 to raise awareness about the importance of tuna and to promote more sustainable fishing practices

Q2. World Press Freedom Day is observed annually on _______?

  1. 1st May
  2. 2nd May
  3. 3rd May
  4. 4th May

Answer: (3)
World Press Freedom Day 2020 is observed every year on 3rd May to celebrate the fundamental principles of press freedom

Q3. Who has been honoured by NASA for naming its first Mars helicopter?

  1. Vaneeza Rupan
  2. Kamlendra Singh
  3. Ankit Shah
  4. Sujit Vakkalanka

Answer: (1)
Ms Rupani, a high school junior from Northport, Alabama, earned the honour of naming the helicopter after she submitted her essay into NASA’s “Name the Rover” contest. The helicopter is named ‘Ingenuity’

Q4. Who has organized IDEAthon on ‘The Future of River Management’ along with National Mission for Clean Ganga (NMCG)?

  1. National Institute of Disaster Management
  2. National Institute of Open Schooling
  3. National Institute of Urban Affairs
  4. None of the Above

Answer: (3)
The National Mission for Clean Ganga (NMCG) and the National Institute of Urban Affairs (NIUA) had organized an IDEAthon on “The Future of River Management”

Q5. Who is set to launch national e-commerce marketplace ‘bharatmarket’ for retail traders?

  1. Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry
  2. Confederation of Indian Industry
  3. Associated Chambers of Commerce and Industry of India (ASSOCHAM)
  4. Confederation of All India Traders

Answer: (4)
Traders’ body Confederation of All India Traders (CAIT) has announced to launch a national e-commerce marketplace ‘bharatmarket’ soon for all retail traders in collaboration with several technology partners

Q6. Which becomes first state in India to provide free & cashless insurance cover to its people?

  1. Odisha
  2. Maharashtra
  3. Andhra Pradesh
  4. Haryana

Answer: (2)
Maharashtra has announced that all citizens will be covered under the state government’s health scheme, and Maharashtra will be the first state to provide free and cashless insurance protection to its people.

Q7. Peter Ebdon retired recently. He belongs to which sport?

  1. Cricket
  2. Hockey
  3. Snooker
  4. Tennis

Answer: (3)
Peter Ebdon retires from professional snooker due to injury

Q8. Which country has restricted use of saliva, sweat to shine cricket ball under COVID-19 guidelines?

  1. Australia
  2. India
  3. England
  4. New Zealand

Answer: (1)
Australia will not allow the use of saliva or sweat to shine the ball once cricket training resumes in the post COVID-19 world, says a framework released by the federal government regarding the staged return of sports amid the pandemic.

Q9. International Firefighters’ Day is observed annually on _____?

  1. 1st May
  2. 2nd May
  3. 3rd May
  4. 4th May

Answer: (4)
International Firefighters’ Day or IFFD is observed annually on May 4 to remember those firefighter’s who have died while serving our community or dedicated their lives to protecting the safety of us all.

Q10. Who has released a song titled #HumHaarNahiMaanenge to keep hopes up amidst the ongoing national lockdown and Covid-19?

  1. State Bank of India
  2. HDFC
  3. ICICI
  4. Axis Bank

Answer: (2)
HDFC Bank has released a song titled #HumHaarNahiMaanenge to keep hopes up amidst the ongoing national lockdown and Covid-19

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 6th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 7th & 8th 2020, Daily Current Affairs Quiz May 7th & 8th 2020, Current Affairs Quiz May 7th & 8th 2020 Daily