Current Affairs Quiz May 6th 2020 for RBI/NABARD

May 6, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz May 6th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 6th 2020

Q1. Which out of the following did not get the Geogrphical Indication (GI) tag recently?

  1. Manipur black rice
  2. Gorakhpur terracotta
  3. Kovilpatti kadalai mittai
  4. Punjabi Haldi

Answer: (2)
Chak-Hao, the black rice of Manipur, the Gorakhpur terracotta and Kadalai Mittai of Kovilpatti have bagged the Geogrphical Indication (GI) tag.

Q2. Which has set a world record by becoming the highest viewed entertainment program globally?

  1. Ramayan
  2. Mahabharat
  3. Devo ke Dev Mahadev
  4. Shaktiman

Answer: (1)
Aired again after 33 Years, “Ramayan” has set a world record by becoming the highest viewed entertainment program globally.

Q3. Who has organised the AYURAKSHA programme along with All India Institute of Ayurveda?

  1. Mumbai Police
  2. Himachal Police
  3. Delhi Police
  4. BSF

Answer: (3)
The All India Institute of Ayurveda (AIIA), under Ministry of AYUSH and Delhi Police organised AYURAKSHA programme for Delhi Police personal at New Delhi.

Q4. Government has raised the minimum support price for ____ Minor Forest Produce items

  1. 40
  2. 43
  3. 47
  4. 49

Answer: (4)
Government has raised the minimum support price for Minor Forest Produce of 49 items in view of circumstances arising out of Covid 19.

Q5. Who has developed the “Kisan Sabha App”?

  1. CSIR-Central Drug Research Institute
  2. CSIR-Central Road Research Institute
  3. CSIR-National Botanical Research Institute
  4. CSIR-Central Scientific Instruments Organisation

Answer: (2)
Kisan Sabha App has been developed by CSIR-Central Road Research Institute (CSIR-CRRI), New Delhi to connect farmers to supply chain and freight transportation management system.

Q6. Who has assumed charge as Secretary, Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises?

  1. Arvind Kumar Sharma
  2. V. Subba Rao
  3. Giridhar Aramane
  4. Kapil Dev Tripathi

Answer: (1)
K. Sharma has assumed charge as Secretary, Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises

Q7. Who has taken over the charge as Secretary to the Ministry of Road Transport and Highways?

  1. Arvind Kumar Sharma
  2. V. Subba Rao
  3. Giridhar Aramane
  4. Kapil Dev Tripathi

Answer: (3)
Giridhar Aramane has taken over the charge as Secretary to the Ministry of Road Transport and Highways.

Q8. Who has developed an Electrostatic Disinfection Machine based on the electrostatic principle?

  1. CSIR-Central Drug Research Institute
  2. CSIR-Central Road Research Institute
  3. CSIR-National Botanical Research Institute
  4. CSIR-Central Scientific Instruments Organisation

Answer: (4)
CSIR-Central Scientific Instruments Organisation (CSIR-CSIO), Chandigarh, has designed and developed an innovative technology for effective disinfection and sanitization to fight with corona pandemic.

Q9. Who has been elected as an International Honorary Member to the American Academy of Arts and Science?

  1. Shobhana Narasimhan
  2. N.Mallick
  3. Deepak Sharma
  4. Shweta Saran

Answer: (1)
Professor Shobhana Narasimhan from the Theoretical Sciences Unit (TSU) at the Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Scientific Research (JNCASR), has been elected as an International Honorary Member to the American Academy of Arts and Science.

Q10. Who has developed a microwave steriliser ‘Atulya‘ to kill the coronavirus?

  1. ICMR
  2. CSIR-Central Scientific Instruments Organisation
  3. Defence Institute of Advanced Technology
  4. ISRO

Answer: (3)
The Pune-based Defence Institute of Advanced Technology has developed a microwave steriliser to kill the coronavirus and named it Atulya,

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 5th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 6th 2020, Daily Current Affairs Quiz May 6th 2020, Current Affairs Quiz May 6th 2020 Daily