Current Affairs Quiz May 5th 2020 for RBI/NABARD

May 5, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz May 5th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 5th 2020

Q1. International Jazz Day is observed annually on _____?

  1. 30th April
  2. 1st May
  3. 2nd May
  4. 3rd May

Answer: (1)
International Jazz Day is an International Day declared by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization in 2011 “to highlight jazz and its diplomatic role of uniting people in all corners of the globe.” It is celebrated annually on April 30.

Q2. Who has launched a programme on health and risk communication ‘Year of Awareness on Science & Health (YASH)’ with focus on COVID-19?

  1. IIT Mumbai
  2. IISc
  3. National Council for Science & Technology Communication
  4. ICMR

Answer: (3)
National Council for Science & Technology Communication (NCSTC), Department of Science & Technology (DST) has launched a programme on health and risk communication ‘Year of Awareness on Science & Health (YASH)’ with focus on COVID-19.

Q3. Ayushman Bharat Diwas is observed annually on ____?

  1. 30th April
  2. 1st May
  3. 2nd May
  4. 3rd May

Answer: (1)
Ayushman Bharat Diwas is celebrated across the country every year on the 30th April.

Q4. Which state has emerged as the best-performing state in the country when it comes to providing jobs under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme amid the nationwide lockdown?

  1. Odisha
  2. Chhattisgarh
  3. Madhya Pradesh
  4. Haryana

Answer: (2)
Chhattisgarh has emerged as the best-performing state in the country when it comes to providing jobs under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme amid the nationwide lockdown.

Q5. Who has been appointed as advisor to Google Pay India?

  1. Arundhati Bhattacharya
  2. Rana Kapoor
  3. Sanjiv Chadha
  4. Shikha Sharma

Answer: (4)
Former Axis Bank chief Shikha Sharma named advisor to Google Pay India

Q6. Who has been chosen for the Nikkei Asia Prize 2020 in ‘Science and Technology’ category?

  1. Abhijit Chaudhuri
  2. Alagappan Ponnalagu
  3. Pradeep
  4. Debashis Chakraborty

Answer: (3)
A faculty member at IIT Madras Prof. T. Pradeep has been chosen for the Nikkei Asia Prize 2020 in ‘Science and Technology’ category

Q7. Who has been conferred the ‘Order of Rising Sun’ by the Japan government?

  1. Thangjam Dhabali Singh
  2. Devi Shetty
  3. AGK Gokhale
  4. Neelam Kler

Answer: (1)
Thangjam Dhabali Singh, a doctor from Manipur has been conferred the ‘Order of Rising Sun’ by the Japan government for promoting a better understanding of Japan in India and deepening ties between the two countries

Q8. Which bank has launched Vikas Abhaya scheme?

  1. Allahabad UP Gramin Bank
  2. Karnataka Vikas Grameen Bank
  3. Andhra Pradesh Grameena Vikas Bank
  4. Aryavart Bank

Answer: (2)
Karnataka Vikas Grameen Bank (KVGB), has launched Vikas Abhaya a loan scheme to provide some relief to borrowers whose business activities are disrupted on account of the Covid-19 pandemic

Q9. International Labour Day 2020 is observed annually on ____?

  1. 1st May
  2. 2nd May
  3. 3rd May
  4. 4th May

Answer: (1)
International Labour Day 2020 observed globally on 1st May every year

Q10. Who has launched a campaign called “#WeWillWin”?

  1. World Anti-Doping Agency
  2. The International Cricket Council
  3. The Fédération Internationale de Football Association
  4. International Olympic Committee

Answer: (3)
Fédération Internationale de Football Association (FIFA) has launched a campaign called “#WeWillWin”. Through this campaign FIFA tribute a special video to health workers and other professionals who ensure the society continues to function among COVID-19 pandemic.

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 4th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 5th 2020, Daily Current Affairs Quiz May 5th 2020, Current Affairs Quiz May 5th 2020 Daily