Current Affairs Quiz May 4th 2020 for RBI/NABARD

May 4, 2020
Advertisement

Here is the Current affairs quiz May 4th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 4th 2020

Q1. Who has approved $346 mn loan for power sector in rural Maharashtra?

  1. Asian Development Bank
  2. World Bank
  3. New Development Bank
  4. Asian Infrastructure Investment Bank

Answer: (1)
The Asian Development Bank (ADB) has approved a USD 346 million (around Rs 2,616 crore) loan to Indian government to provide reliable power connection in rural areas of Maharashtra

Q2. Who has been appointed as the next Ambassador of India to the Qatar?

  1. Suresh N Patel
  2. Rajiv Kumar
  3. Deepak Mittal
  4. Piyush Srivastava

Answer: (2)
Deepak Mittal has been appointed as the next Ambassador of India to the State of Qatar

Q3. Who has been appointed as Vigilance Commissioner of India?

  1. Suresh N Patel
  2. Rajiv Kumar
  3. Deepak Mittal
  4. Piyush Srivastava

Answer: (1)
Suresh N. Patel took oath as Vigilance Commissioner of India

Q4. Who has been appointed as the next Ambassador of India to the Bahrain?

  1. Suresh N Patel
  2. Rajiv Kumar
  3. Deepak Mittal
  4. Piyush Srivastava

Answer: (4)
Piyush Srivastava has been appointed as the next Ambassador of India to the Kingdom of Bahrain

Q5. Who has been appointed as Chairperson of the Public Enterprises Selection Board?

  1. Suresh N Patel
  2. Rajiv Kumar
  3. Deepak Mittal
  4. Piyush Srivastava

Answer: (2)
Rajiv Kumar has been appointed as the Chairperson of the Public Enterprises Selection Board (PESB)

Q6. Who has been appointed as USA men’s cricket head coach?

  1. Robin Singh
  2. Lal Chand Rajput
  3. Arunkumar
  4. Rajiv Kumar

Answer: (3)
USA have finalised a two-year deal with J Arunkumar as head coach of their men’s national team.

Q7. Who has been appointed as the next Ambassador/Permanent Representative of India to the United Nations?

  1. S. Tirumurti
  2. Rajiv Kumar
  3. Deepak Mittal
  4. Piyush Srivastava

Answer: (1)
S. Tirumurti has been appointed as the next Ambassador/Permanent Representative of India to the United Nations at New York

Q8. CRISIL has cut its projections for India’s economic growth rate to _____ per cent for 2020-21

  1. 2.8
  2. 2.4
  3. 2
  4. 1.8

Answer: (4)
CRISIL has cut its projections for India’s economic growth rate to 1.8 per cent, from 3.5 per cent it had earlier predicted for 2020-21

Q9. Moody’s Investors Service has slashed India growth forecast for calendar year 2020 to _____ per cent

  1. 0.2
  2. 1
  3. 1.3
  4. 2

Answer: (1)
Moody’s Investors Service has slashed India growth forecast for calendar year 2020 to 0.2 per cent, from 2.5 per cent projected in March. For 2021, the rating agency expects India’s growth to rebound to 6.2 per cent.

Q10. International Cricket Council slapped a _____ year ban on Deepak Aggarwal

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer: (2)
International Cricket Council slapped a two-year ban on Deepak Aggarwal

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 3rd 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 4th 2020, Daily Current Affairs Quiz May 4th 2020, Current Affairs Quiz May 4th 2020 Daily