Current Affairs Quiz May 3rd 2020 for RBI/NABARD

May 3, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz May 3rd 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 3rd 2020

Q1. Which international economic cooperation has launched a new initiative “Access to COVID-19 Tools Accelerator”?

  1. G7
  2. G20
  3. G77
  4. OECD

Answer: (2)
The Saudi G20 Presidency has welcome the launch of “Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator”, a landmark, global and timely collaboration for the accelerated development, production and equitable access to new COVID-19 tools

Q2. Which state has launched the ‘Jagananna Vidya Deevena’ scheme?

  1. Andhra Pradesh
  2. Tamil Nadu
  3. Telangana
  4. Kerala

Answer: (1)
Andhra Pradesh has launched the ‘Jagananna Vidya Deevena’ scheme, in order to provide 100 per cent fee reimbursement to all students across the state

Q3. Which company would acquire an additional 29 per cent stake in Max Life Insurance?

  1. HDFC Bank
  2. Kotak Mahindra
  3. ICICI Bank
  4. Axis Bank

Answer: (4)
Private sector lender Axis Bank would acquire an additional 29 per cent stake in Max Life Insurance for an estimated price of Rs 1,592 crore, raising its total holding in the life insurer to 30 per cent after the completion of the deal

Q4. Who has developed Hospital Care Assistive Robotic Device (HCARD)?

  1. CSIR-Advanced Materials and Processes Research Institute
  2. CSIR-Centre for Cellular Molecular Biology
  3. CSIR-Central Mechanical Engineering Research Institute(CSIR-CMERI)
  4. Jawaharlal Nehru Centre For Advanced Scientific Research (JNCASR)

Answer: (3)
Hospital Care Assistive Robotic Device (HCARD) is developed by Durgapur-based CSIR lab, Central Mechanical Engineering Research Institute. It can help frontline healthcare workers in maintaining physical distance from those infected by coronavirus.

Q5. Who has developed “Berberine” based Alzheimer inhibitor?

  1. CSIR-Advanced Materials and Processes Research Institute
  2. CSIR-Centre for Cellular Molecular Biology
  3. CSIR-Central Mechanical Engineering Research Institute(CSIR-CMERI)
  4. Jawaharlal Nehru Centre For Advanced Scientific Research (JNCASR)

Answer: (4)
Scientists from Jawaharlal Nehru Centre For Advanced Scientific Research (JNCASR) an autonomous institute under the Department of Science & Technology (DST), Govt. of India have modified the structure of Berberine, a natural and cheap product similar to curcumin, available commercially, into Ber-D to use as a Alzheimer’s inhibitor.

Q6. Which country has hosted the 11th session of “Petersberg Climate Dialogue”?

  1. Germany
  2. India
  3. Spain
  4. Japan

Answer: (1)
Union Minister of Environment, Forest and Climate change Shri Prakash Javadekar attended the 11th session of “Petersberg Climate Dialogue” representing India. The dialogue was hosted by Germany. It was co-chaired by United Kingdom

Q7. India has lost the hosting rights of the 2021 men’s world boxing championship to which country?

  1. China
  2. Japan
  3. Serbia
  4. Australia

Answer: (3)
India has lost the hosting rights of the 2021 men’s world boxing championship to Serbia after the national federation failed to pay the host fee, prompting the International Boxing Association (AIBA) to terminate the agreement signed in 2017

Q8. International Dance Day is observed annually on ____?

  1. 28th April
  2. 29th April
  3. 30th April
  4. 1st May

Answer: (2)
International Dance Day is observed annually on April 29 to celebrate dance

Q9. Who has developed a web-based dashboard named PRACRITI for predicting the spread of COVID-19 in India?

  1. IIT Mumbai
  2. IIT Kolkata
  3. IIT Chennai
  4. IIT Delhi

Answer: (4)
IIT Delhi researchers have developed a web-based dashboard for predicting the spread of COVID-19 in India. The mobile-friendly dashboard, named as PRACRITI (PRediction and Assessment of CoRona Infections and Transmission in India), gives detailed state-wise and district-wise predictions of COVID-19 cases in India.

Q10. Which state has launched Jeevan Amrit Yojana to distribute packets of an ayurvedic powder, called ‘Trikatu Churna-Kadha?

  1. Andhra Pradesh
  2. Odisha
  3. Madhya Pradesh
  4. Maharashtra

Answer: (3)
The Madhya Pradesh government has launched Jeevan Amrit Yojana to distribute packets of an ayurvedic powder, called ‘Trikatu Churna-Kadha’, and Anu herbal oil among people to boost their immunity against the novel coronavirus

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 1st & 2nd 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 3rd 2020, Daily Current Affairs Quiz May 3rd 2020, Current Affairs Quiz May 3rd 2020 Daily