Current Affairs Quiz May 30th & 31st 2020 for RBI/NABARD

June 1, 2020
Current Affairs Quiz May 30th & 31st 2020 for RBI/NABARD

Here is the Current affairs quiz May 30th & 31st 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz May 30th & 31st 2020

Q1. Who has signed an agreement with WHO to work together to promote health through sport and physical activity?

  1. International Olympic Committee (IOC)
  2. The International Cricket Council
  3. International Federation of Sports Medicinei
  4. The Fédération Internationale de Football Association (FIFA)

Answer: (1)
The World Health Organization (WHO) and the International Olympic Committee (IOC) has signed an agreement to work together to promote health through sport and physical activity

Q2. Who has partnered with Visa to launch innovative payment solutions for SMEs and startups?

  1. Pitchbook
  2. Ondeck
  3. Morningstar
  4. Zaggle

Answer: (4)
Fintech startup, Zaggle, has announced a partnership with Visa to launch innovative payment solutions for SMEs and startups. This partnership is aimed at helping SMEs and startups improve productivity, reduce costs and get access to faster credit through a card which would have both inbuilt forex and prepaid

Q3. Who has chaired the MSMEs E-conclave recently held?

  1. Nitin Gadkari
  2. Rajnath Singh
  3. Pratap Chandra Sarangi
  4. Harsh Vardhan

Answer: (2)
Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) E-conclave was chaired by the Raksha Mantri Rajnath Singh

Q4. International Missing Children’s Day is observed annually on ______?

  1. 23rd May
  2. 24th May
  3. 25th May
  4. 26th May

Answer: (3)
Every year, 25 May is commemorated as International Missing Children’s Day

Q5. World Thyroid Day is observed annually on ______?

  1. 23rd May
  2. 24th May
  3. 25th May
  4. 26th May

Answer: (3)
World Thyroid Day is celebrated on 25 May every year to raise awareness and reduce the prevalence of thyroid related disorders

SEBI Grade A Test Series

Q6. Which state has organized Webinar under Know Your Scheme-Lecture Series on “Van Dhan Yojana : Learning For Post Covid-19”?

  1. Madhya Pradesh
  2. Rajasthan
  3. Andhra Pradesh
  4. Kerala

Answer: (2)
A Webinar under Know Your Scheme-Lecture Series on “Van Dhan Yojana : Learning For Post Covid-19” was organized today by the Department of Science and Technology, Government of Rajasthan in association with Trifed

Q7. Who has constructed the 440 metre-long tunnel below the busy town of Chamba as part of the Chardham Connectivity Project?

  1. Border Road Organization
  2. BSF
  3. L&T
  4. IRB Infrastructure Developers Ltd

Answer: (1)
Union Minister for Road Transport Nitin Gadkari today inaugurated the 440 metre-long tunnel, constructed by Border Road Organization below the busy town of Chamba as part of the Chardham Connectivity Project.

Q8. The government has announced ______ crore for the relief and rehabilitation of people affected by Cyclone Amphan in West Bengal and Odisha?

  1. Rs 500 crore
  2. Rs 1000 crore
  3. Rs 1250 crore
  4. Rs 1500 crore

Answer: (4)
The government has announced Rs 1,500 crore for the relief and rehabilitation of people affected by Cyclone Amphan in West Bengal and Odisha

Q9. What will be the theme of Hunar Haat that will start from September?

  1. Globalisation unreturned
  2. Global to Local
  3. Local to Global
  4. Head toward Localisation

Answer: (2)
‘Hunar Haat’, the flagship initiative by the Minority Affairs Ministry to generate employment for master craftspeople, will make a comeback in September with a ‘Local to Global’ theme after an over five-month gap due to the coronavirus pandemic

Q10. The revamped Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY) for senior citizen offer rate of interest of _____

  1. 7.2%
  2. 7.3%
  3. 7.4%
  4. 7.5%

Answer: (4)
Life Insurance Corporation of India (LIC) has launched the revamped Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY) for senior citizen with better rate of interest. The LIC plan will be available for sale commencing for three financial years From May 26, 2020 to March 31, 2023. The scheme promises an assured rate of return of 7.40% p.a. payable monthly

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 29th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 30th & 31st 2020, Daily Current Affairs Quiz May 30th & 31st 2020, Current Affairs Quiz May 30th & 31st 2020 Daily