Current Affairs Quiz May 29th 2020 for RBI/NABARD

May 29, 2020
Current Affairs Quiz May 29th 2020 for RBI/NABARD
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz May 29th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 29th 2020

Q1. Which state has launched ‘ReStart Package’ to help reopen lockdown-hit MSMEs?

  1. Himachal Pradesh
  2. Maharashtra
  3. Andhra Pradesh
  4. Telangana

Answer: (3)
As part of the Rs 1,110-crore ‘ReStart Package’ to help reopen lockdown-hit MSMEs, Andhra Pradesh government has released the first tranche of Rs 450 crore for clearing the pending industrial incentives that would benefit nearly 98,000 units

Q2. Which state has granted industry status to sports?

  1. Mizoram
  2. Assam
  3. Punjab
  4. Rajasthan

Answer: (1)
The Mizoram Cabinet has granted industry status to sports, a move aimed at generating employment.

Q3. Who has been appointed as the National President of FICCI Ladies Organization?

  1. Vandana Luthra
  2. Priya Paul
  3. Ritu Kumar
  4. Jahnabi Phookan

Answer: (4)
Assam-based entrepreneur Jahnabi Phookan has been appointed as the National President of FICCI Ladies Organization (FLO)

Q4. Who has been appointed as World Bank’s Practice Manager for Climate Change and Disaster Risk Management?

  1. Sri Mulyani
  2. Abhas Jha
  3. Shaha Riza
  4. Ibrahim Shihata

Answer: (2)
Abhas Jha, an Indian economist, has been appointed as World Bank’s Practice Manager for Climate Change and Disaster Risk Management

Q5. World Turtle Day is observed annually on ________?

  1. 23rd May
  2. 24th May
  3. 25th May
  4. 26th May

Answer: (1)
World Turtle Day is celebrated every year on May 23

Q6. International Day to End Obstetric Fistula is observed annually on _____?

  1. 23rd May
  2. 24th May
  3. 25th May
  4. 26th May

Answer: (1)
International Day to End Obstetric Fistula is observed annually on 23rd May. The theme of 2020 is “End gender inequality! End health inequities! End Fistula now”

Q7. India has handed over a state-of-the-art military training facility, war game centre, named ‘INDIA’ to which country?

  1. Kenya
  2. Rwanda
  3. Tanzania
  4. Uganda

Answer: (4)
The Indian Association Uganda (IAU), in association with the Indian Military Advisory and Training Team there, handed over a state-of-the-art military training facility to Uganda Peoples Defence Forces (UPDF). The war game centre, named ‘INDIA’, was inaugurated by Gen. Yoweri Kaguta Museveni, President of the Republic of Uganda

Q8. Former Supreme Court judge Justice, A K Sikri has inaugurated the Indian Dispute Resolution Centre (IDRC) in _____

  1. Mumbai
  2. New Delhi
  3. Chennai
  4. Ahmedabad

Answer: (2)
Former Supreme Court judge Justice, A K Sikri has inaugurated the Indian Dispute Resolution Centre (IDRC) in New Delhi

Q9. Who made “NavRakshak” PPE kit made with innovative breathable fabric material, to provide comfort to healthcare workers?

  1. DRDO
  2. ISRO
  3. Indian Navy
  4. Indian Army

Answer: (3)
Indian Navy has made “NavRakshak” PPE kit made with innovative breathable fabric material, to provide comfort to healthcare workers

Q10. Which state’s Khudol (gift) initiative has been listed among the top 10 global initiatives for an inclusive fight against the COVID-19 pandemic?

  1. Manipur
  2. West Bengal
  3. Telangana
  4. Tamil Nadu

Answer: (1)
The United Nations Secretary-General’s Envoy on Youth has listed Manipur’s Khudol (gift) among the top 10 global initiatives for an inclusive fight against the COVID-19 pandemic.

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 28th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 29th 2020, Daily Current Affairs Quiz May 29th 2020, Current Affairs Quiz May 29th 2020 Daily