Current Affairs Quiz May 28th 2020 for RBI/NABARD

May 28, 2020
Current Affairs Quiz May 28th 2020 for RBI/NABARD
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz May 28th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 28th 2020

Q1. The Uttar Pradesh government has signed an MoU with ______ to launch the ‘Uttar Pradesh Startup Fund’ to encourage the youth of the state for entrepreneurship?

  1. Reserve Bank of India
  2. NABARD
  3. SIDBI
  4. FICCI

Answer: (3)
Uttar Pradesh government has launched the ‘Uttar Pradesh Startup Fund’ to encourage the youth of the state for entrepreneurship. The government has handed over the first installment of 15 crore rupees to Small Industries Development Bank of India (SIDBI)

Q2. What is the repo rate announced by RBI in its latest Bi-monthly Monetary Policy meet?

  1. 4.00%
  2. 4.10%
  3. 4.20%
  4. 4.30%

Answer: (4)
The repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) has been reduced by 40 basis points from 4.40% to 4.00%

Q3. What is the reverse repo rate announced by RBI in its latest Bi-monthly Monetary Policy meet?

  1. 3.25%
  2. 3.35%
  3. 3.45%
  4. 3.55%

Answer: (2)
The reverse repo rate under the LAF has been reduced by 40 basis points from 3.75% to 3.35%

Q4. What is the bank rate and MSF announced by RBI in its latest Bi-monthly Monetary Policy meet?

  1. 4.25%
  2. 4.35%
  3. 4.45%
  4. 4.55%

Answer: (1)
The marginal standing facility (MSF) rate and the Bank Rate have been reduced from 4.65% to 4.25%.

Q5. Which company has launched iTurmeric FinCloud platform?

  1. PitchBook
  2. Avant
  3. Intellect Design
  4. BrainTree

Answer: (3)
Intellect Design Arena has introduced its iTumeric FinCloud a cloud-ready, API-first, microservices-based platform available on IBM public cloud

Q6. What amount of central financial assistance will be provided by Central government for solarisation of Konark Sun Temple and Konark town in Odisha?

  1. Rs 20 crore
  2. Rs 25 crore
  3. Rs 30 crore
  4. Rs 35 crore

Answer: (2)
The Government of India has launched scheme for 100 per cent solarisation of Konark sun temple and Konark town in Odisha. The scheme envisages setting up of the 10-MW grid connected solar project and various solar off-grid applications such as solar trees, solar drinking water kiosks and off-grid solar power plants with battery storage, with a 100 per cent central financial assistance (CFA) support of around Rs 25 crore from the Government of India through the MNRE. Implementation of this project will be done by the Odisha Renewable Energy Development Agency (OREDA).

Q7. International Day for Biological Diversity is observed annually on ______?

  1. 22nd May
  2. 23rd May
  3. 24th May
  4. 25th May

Answer: (1)
The United Nations dedicated May 22 of every year as International Day for Biological Diversity to develop awareness about biodiversity issues. The Theme for 2020 is “Our solutions are in nature”.

Q8. India has become ______ largest supplier of Personal Protective Equipment (PPE)

  1. 1st
  2. 2nd
  3. 3rd
  4. 4th

Answer: (2)
India has become the world’s second largest manufacturer of personal protective equipment (PPE) body coveralls within a short time span of two months,

Q9. Which country has withdrawn from Treaty on Open Skies?

  1. China
  2. Japan
  3. Israel
  4. USA

Answer: (4)
The United States would withdraw from the 35-nation Open Skies treaty allowing unarmed surveillance flights over member countries owing to fact that Russia had repeatedly violated the pact’s terms

Q10. Who is the head of committee constituted to reform the Drug Regulatory System?

  1. Adar Poonawalla
  2. Pankaj Patel
  3. Rajesh Bhushan
  4. Dr Eswara Reddy

Answer: (3)
The government has constituted a high-level committee to “simplify and expedite” the drug approval process in India. The committee will be chaired by Rajesh Bhushan, Officer on Special Duty, Ministry of Health

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 27th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 28th 2020, Daily Current Affairs Quiz May 28th 2020, Current Affairs Quiz May 28th 2020 Daily