Current Affairs Quiz May 27th 2020 for RBI/NABARD

May 27, 2020
Current Affairs Quiz May 27th 2020 for RBI/NABARD
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz May 27th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 27th 2020

Q1. Who is set to take charge as chairman of the WHO Executive Board?

  1. Alex Azar
  2. Ma Xiaowei
  3. Harsh Vardhan
  4. KATO Katsunobu

Answer: (3)
Dr Harsh Vardhan set to take charge as chairman of the WHO Executive Board at its 147th session

Q2. Who has been appointed as new Vice President and Chief Economist of World Bank?

  1. Gita Gopinath
  2. Carmen Reinhart
  3. Yasuyuki Sawada
  4. Von Amsberg

Answer: (2)
World Bank Group has appointed Carmen Reinhart as its new Vice President and Chief Economist. Her appointment will be effective from June 15, 2020

Q3. Who has been appointed as the Chairman of National Bank for Agriculture and Rural Development?

  1. Dilip Oommen
  2. RV Verma
  3. Girish Chandra Chaturvedi
  4. Govinda Rajulu Chintala

Answer: (4)
The Appointments Committee of the Union Cabinet has appointed Govinda Rajulu Chintala as the Chairman of National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)

Q4. Which state has launched a programme named Mee Annapurna for the welfare of farmers and Bhoomiputras?

  1. Maharashtra
  2. Haryana
  3. Madhya Pradesh
  4. West Bengal

Answer: (1)
Mee Annapurna, an inclusive programe has been launched for the welfare of farmers and Bhoomiputras in Maharashtra

Q5. Which state has launched Didi Vehicle Service for safe delivery of rural women?

  1. Maharashtra
  2. Haryana
  3. Madhya Pradesh
  4. West Bengal

Answer: (3)
In the tribal-dominated Jhabua district of Madhya Pradesh, the women of Rural Livelihood Mission have started Didi Vehicle Service for rural women for the safe delivery. This vehicle service is completely free.

Q6. Who has been appointed as new President of Indian Steel Association?

  1. Dilip Oommen
  2. RV Verma
  3. Girish Chandra Chaturvedi
  4. Govinda Rajulu Chintala

Answer: (1)
Indian Steel Association (ISA) has appointed Dilip Oommen as its new President. He is presently the CEO of Arcelor Mittal Nippon Steel India.

Q7. Who has launched Online Master’s Programme in Hindi recently?

  1. Delhi University
  2. JNU
  3. Panjab University
  4. IGNOU

Answer: (4)
Union HRD Minister launched Online Master’s Programme in Hindi of IGNOU

Q8. Who has signed an MoU with ONGC to set up a joint venture company for renewable energy projects?

  1. NHPC
  2. NTPC
  3. BEL
  4. BHEL

Answer: (2)
India’s top oil and gas producer ONGC and country’s biggest electricity generator NTPC have signed a preliminary agreement to set up a joint venture company for renewable energy projects

Q9. Who has partnered with UNICEF to support children & families affected by COVID-19?

  1. Airtel India
  2. Airtel Japan
  3. Airtel Africa
  4. Airtel China

Answer: (3)
UNICEF and Airtel Africa have entered into a new partnership aimed at providing children with access to remote learning and enable access to cash assistance for their families via mobile cash transfers.

Q10. Which state has launched Rajiv Gandhi Kisan Nyay scheme?

  1. Chhattisgarh
  2. Madhya Pradesh
  3. Maharashtra
  4. Jharkhand

Answer: (1)
The Chhattisgarh government has launched the Rajiv Gandhi Kisan Nyay Yojna, by transferring Rs 1,500 crore into the accounts of more than 18,000 farmers. The scheme aims to ensure minimum income availability to farmers growing one rabi and 13 kharif season crops in the state.

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 25th & 26th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 27th 2020, Daily Current Affairs Quiz May 27th 2020, Current Affairs Quiz May 27th 2020 Daily