Current Affairs Quiz May 24th 2020 for RBI/NABARD

May 24, 2020
Current Affairs Quiz May 24th 2020 for RBI/NABARD
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz May 24th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 24th 2020

Q1. Who has developed two mobile indoor disinfection sprayer units to combat COVID-19?

  1. CSIR-Central Mechanical Engineering Research Institute, Durgapu
  2. CSIR-Advanced Materials and Processes Research Institute (CSIR-AMPRI), Bhopal
  3. CSIR-Central Building Research Institute(CSIR-CBRI), Roorkee
  4. CSIR-Centre for Cellular Molecular Biology(CSIR-CCMB), Hyderabad

Answer: (1)
Scientists at CSIR-Central Mechanical Engineering Research Institute, Durgapur, have developed two mobile indoor disinfection sprayer units to combat COVID-19. These units Called Battery Powered Disinfectant Sprayer and Pneumatically Operated Mobile Indoor Disinfection, can be used for cleaning and disinfecting pathogenic micro-organism effectively, especially in hospitals

Q2. Which state has launched an accelerator programme for cyber security start-ups named as H.A.C.K?

  1. Punjab
  2. Odisha
  3. Andhra Pradesh
  4. Karnataka

Answer: (4)
Karnataka’s centre of excellence in cyber security (CySecK) has launched anaccelerator programme for cyber security start-ups. Branded as H.A.C.K, it is the State’s first cybersecurity-specific accelerator

Q3. Who is the chairman of ICC committee which recommended to ban saliva for shining the ball?

  1. Ricky Pointing
  2. Anil Kumble
  3. Steve Waugh
  4. Kumara Sangakara

Answer: (2)
The ICC Cricket Committee headed by Anil Kumble banned saliva use to shine the ball.

Q4. Which becomes world’s first major sports competition to resume post COVID-19 lockdown?

  1. ICC T20 World Cup
  2. Davis Cup
  3. Bundesliga
  4. Wimbledon

Answer: (3)
Germany’s Bundesliga has become the world’s first major sports competition to resume its season post nationwide lockdown imposed to contain coronavirus pandemic

Q5. Who has developed a new Artificial Intelligence-powered mobile app called the ‘National Test Abhyas’?

  1. IBPS
  2. National Testing Agency (NTA)
  3. UGC
  4. AICTE

Answer: (2)
Union Human Resource Development Minister Shri Ramesh Pokhriyal Nishank has launched a new Artificial Intelligence-powered mobile app called the ‘National Test Abhyas’ for mock tests for JEE Main, NEET 2020. NTA has developed the AI-powered app to allow the aspiring candidates to take mock tests for upcoming exams under the purview NTA.

Q6. India has given _____ in aid to the United Nations Relief and Works Agency working for the welfare of Palestinian refugees in support of its core programmes

  1. $2 million
  2. $3 million
  3. $4 million
  4. $5 million

Answer: (1)
India has given USD 2 million in aid to the United Nations Relief and Works Agency working for the welfare of Palestinian refugees in support of its core programmes and services, including education and health, amidst the coronavirus crisis.

Q7. Who will be initiating an independent review into its handling of the coronavirus pandemic?

  1. United Nations
  2. ICJ
  3. WHO
  4. Interpol

Answer: (3)
The World Health Organisation will be initiating an independent review into its handling of the coronavirus pandemic.

Q8. Thomas Thabane has resigned. He was Prime Minister of which country?

  1. Botswana
  2. Zimbabwe
  3. Swaziland
  4. Lesotho

Answer: (4)
Lesotho’s beleaguered prime minister, Thomas Thabane, has resigned, ending a months-long crisis that engulfed the poor mountain kingdom

Q9. Which country has announced USD 2 billion support to WHO over two years to fight the coronavirus pandemic?

  1. USA
  2. China
  3. Russia
  4. Australia

Answer: (2)
China will provide USD 2 billion over two years to fight the coronavirus pandemic rallying around the World Health Organization and its efforts even as the Trump administration has slashed funding for the UN health agency.

Q10. Who has been honoured with the 2019 Alexander Dalrymple Award?

  1. Vice Admiral Vinay Badhwar
  2. Vice Admiral G Ashok Kumar
  3. Vice Admiral Ravneet Singh
  4. Vice Admiral MS Pawar

Answer: (1)
Vice Admiral Vinay Badhwar, the National Hydrographer to the government of India, has been honoured with the 2019 Alexander Dalrymple Award in recognition of his outstanding contribution to Indian hydrography and across the wider Indian Ocean region

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 23rd 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 24th 2020, Daily Current Affairs Quiz May 24th 2020, Current Affairs Quiz May 24th 2020 Daily