Current Affairs Quiz May 23rd 2020 for RBI/NABARD

May 23, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz May 23rd 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 23rd 2020

Q1. National Restaurant Association of India (NRAI) in partnership with______ is set to launch ‘Contactless Dining’ setting for consumers to minimise human touchpoints?

  1. Zoho
  2. Hotellogix
  3. Dotpe
  4. Unbxd

Answer: (3)
The National Restaurant Association of India (NRAI), in partnership with Dotpe, is set to launch ‘Contactless Dining’ setting for consumers to minimise human touchpoints. Dotpe will provide QR code-based digital ordering system to retistaurants. NRAI aims to reduce restaurants’ dependence on a few online platforms

Q2. Who becomes new MD of J&K Bank?

  1. Zubair Iqbal
  2. Hari L. Mundra
  3. Madhavan
  4. Rama Bijapurkar

Answer: (1)
The J&K Government has nominated Zubair Iqbal, Senior Vice President (SVP) of HDFC Bank to be elected as Managing Director of the J&K Bank

Q3. The government has approved Defence Testing Infrastructure Scheme (DTIS) with an outlay of _____

  1. Rs 300 crore
  2. Rs 400 crore
  3. Rs 500 crore
  4. Rs 600 crore

Answer: (2)
To provide private sector defence and aerospace companies affordable facilities to test and validate weaponry they are designing, Defence Minister Rajnath Singh approved a Defence Testing Infrastructure Scheme (DTIS) with an outlay of Rs 400 crore.

Q4. Who is the author of book titled “Wuhan Diary: Dispatches from a Quarantined City”?

  1. Mo Yan
  2. Hua Yu
  3. Liu Cixin
  4. Fang Fang

Answer: (4)
‘Wuhan Diary: Dispatches from a Quarantined City’ by well-known Chinese literary writer Fang Fang, has released in India in the ebook format.

Q5. International Museum Day is observed annually on _____?

  1. 17th May
  2. 18th May
  3. 19th May
  4. 20th May

Answer: (2)
International Museum Day (IMD) is an international day held annually on or around 18 May. The theme of 2020 is “Museums for Equality: Diversity and Inclusion”.

Q6. Which state has launched Charan Paduka campaign for migrant labourers?

  1. Madhya Pradesh
  2. Jharkhand
  3. Bihar
  4. Uttar Pradesh

Answer: (1)
In Madhya Pradesh, Charan Paduka campaign has been started for the migrant labourers passing through the state. Under this campaign, the migrant labourers going barefoot are providing shoes and slippers to reduce their pain.

Q7. Who has been appointed as new director-general (DG) of the Realtors body National Real Estate Development Council (NAREDCO)?

  1. Tarun Bajaj
  2. Indu Shekhar Chaturvedi
  3. Rajesh Goel
  4. Krishnan Ramachandran

Answer: (3)
Realtors body National Real Estate Development Council (NAREDCO) has appointed Rajesh Goel as director general (DG) of the association

Q8. Who will resign from SoftBank Group’s board of directors?

  1. Yasuyuki Imai
  2. Kazuhiko Fujihara
  3. Kentaro Kawabe
  4. Jack Ma

Answer: (4)
Jack Ma to resign from SoftBank Group’s board of directors

Q9. Which bank has launched a special business vertical dedicated to gold loans?

  1. SBI
  2. Canara Bank
  3. PNB
  4. Indian Bank

Answer: (2)
Canara Bank has launched a special business vertical dedicated to gold loans

Q10. Which bank has become first bank in India to offer video KYC process?

  1. Kotak Mahindra Bank
  2. HDFC Bank
  3. Axis Bank
  4. ICICI Bank

Answer: (1)
Kotak Mahindra Bank has introduced video-KYC facility for customers opening savings account on Kotak 811 – the banks digital banking platform. The private lender is the first Indian bank to offer video based “zero-contact” onboarding service

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 22nd 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 23rd 2020, Daily Current Affairs Quiz May 23rd 2020, Current Affairs Quiz May 23rd 2020 Daily