Current Affairs Quiz May 22nd 2020 for RBI/NABARD

SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz May 22nd 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 22nd 2020

Q1. Under Atmanirbhar Gujarat Sahay Yojana, people in lower middle income group can avail guarantee-free loan of ______ from banks at 2 per cent annual interest?

  1. Rs 50,000
  2. Rs 1,00,000
  3. Rs 1,50,000
  4. Rs 2,00,000

Answer: (2)
The Gujarat government has announced Atmanirbhar Gujarat Sahay Yojna under which people in lower middle income group can avail guarantee-free loan of Rs 1 lakh from banks at 2 per cent annual interest as it seeks to help them get back to normal life disrupted by the COVID-19 lockdown

Q2. Who has developed an interactive “COVID-19 Dashboard” which provides city-scale information on potential congestion zones?

  1. IIT Gandhinagar
  2. IIT Delhi
  3. IIT Ropar
  4. IIT Mumbai

Answer: (1)
A team of researchers and students at the IIT Gandhinagar (IITGN) have developed an interactive “COVID-19 Dashboard” which provides city-scale information on potential congestion zones

Q3. Armed Forces Day 2020 was observed on ______?

  1. 13th May
  2. 14th May
  3. 15th May
  4. 16th May

Answer: (4)
Armed Forces Day 2020 is marked on May 16. The day is celebrated on the third Saturday in May.

Q4. Which police department has launched a ‘Thermal Corona Combat Drone-(TCCD)’?

  1. Madhya Pradesh
  2. Andhra Pradesh
  3. Delhi
  4. Assam

Answer: (3)
In a bid to provide safety to frontline warriors, Delhi Police has launched ‘Thermal Corona Combat Headgear’ through which police personnel will be able to detect temperature of a large number of people from a distance of 10-15 metres.

Q5. International Day of Light is observed annually on _____?

  1. 13th May
  2. 14th May
  3. 15th May
  4. 16th May

Answer: (4)
The International Day of Light is celebrated on 16 May each year, the anniversary of the first successful operation of the laser in 1960 by physicist and engineer, Theodore Maiman.

Q6. Who has launched a set of seven books under its Corona Studies series?

  1. UGC
  2. ICMR
  3. NBT
  4. ICMR

Answer: (3)
The National Book Trust (NBT) launched a set of seven books under its Corona Studies series. HRD Minister Ramesh Pokhriyal Nishank e-released the print as well as e-editions of the books.

Q7. World Hypertension Day is observed annually on _____?

  1. 17th May
  2. 18th May
  3. 19th May
  4. 20th May

Answer: (1)
World Hypertension Day (WHD) 2020: It is observed on 17 May every year. The theme of World Hypertension Day 2020 is “Measure Your Blood Pressure, Control It, Live Longer.”

Q8. World Telecommunication and Information Society Day is observed annually on_____?

  1. 17th May
  2. 18th May
  3. 19th May
  4. 20th May

Answer: (1)
World Telecommunication and Information Society Day 2020 is celebrated on 17 May annually.  The theme of World Telecommunication and Information Society Day (WTISD) 2020 is “Connect 2030: ICTs for the Sustainable Development Goals (SDGs)”

Q9. Who has developed National Migrant Information System (NMIS)?

  1. ICMR
  2. IIT Delhi
  3. MHA
  4. National Disaster Management Authority

Answer: (4)
The National Disaster Management Authority (NDMA) has developed an online Dashboard – National Migrant Information System (NMIS).

Q10. Benjamin Netanyahu becomes Prime Minister of which country for the fifth term?

  1. Egypt
  2. Israel
  3. Syria
  4. Jordon

Answer: (2)

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 21st 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 22nd 2020, Daily Current Affairs Quiz May 22nd 2020, Current Affairs Quiz May 22nd 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook