Current Affairs Quiz May 21st 2020 for RBI/NABARD

SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz May 21st 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 21st 2020

Q1. Who has tied-up with MoneyGram Payment System to offer a cost-effective direct-to-bank account credit option for customers in India?

  1. Federal Bank
  2. DigiBank
  3. Catholic Syrian Bank
  4. Dhanlaxmi Bank

Answer: (1)
MoneyGram Payment Systems has tied up with Federal Bank to offer a cost-effective direct-to-bank account credit option for customers in India.

Q2. Who has been awarded the Vice Admiral G.M. Hiranandani Memorial Rolling Trophy for the year 2020?

  1. Anil Chauhan
  2. RP Singh
  3. Iqroop Singh Ghuman
  4. Akshay Kumar

Answer: (4)
Lieutenant Commander Akshay Kumar of the Anti-Submarine Warfare School of the Southern Naval Command in Kochi was awarded the Vice Admiral G.M. Hiranandani Memorial Rolling Trophy for the year 2020

Q3. What will be India’s growth rate for FY2020 as per World Economic Situation and Prospects as of mid-2020?

  1. 5.5%
  2. 3.2%
  3. 1.2%
  4. 0.8%

Answer: (3)

The UN slashed India’s projected growth rate to 1.2 per cent in 2020

Q4. What will be India’s growth rate for FY2021 as per World Economic Situation and Prospects as of mid-2020?

  1. 5.5%
  2. 3.2%
  3. 1.2%
  4. 0.8%

Answer: (1)
India is forecasted to recover slightly and clock a 5.5 per cent growth rate in 2021.

Q5. What will be contraction in global economy as per World Economic Situation and Prospects as of mid-2020?

  1. 5.5%
  2. 3.2%
  3. 1.2%
  4. 0.8%

Answer: (2)
The global economy will contract sharply by 3.2 per cent as the COVID-19 pandemic paralyses the world

Q6. Which country held the chair of SCO foreign minister’s meeting that took place via video conference?

  1. Russia
  2. India
  3. China
  4. Pakistan

Answer: (1)
India participated in a meeting of foreign ministers of Shanghai Cooperation Organisation (SCO. The eight-member SCO meeting took place via video conference and was convened by the current chair, Russia

Q7. The second edition of Extraordinary G20 Virtual Trade and Investment Ministerial Meet was held under the presidency of _____

  1. Saudi Arabia
  2. China
  3. USA
  4. Australia

Answer: (1)
The second edition of Extraordinary G20 Virtual Trade and Investment Ministerial Meet was held under the presidency of Saudi Arabia

Q8. International Family Day is observed annually on ____?

  1. 20th May
  2. 18th May
  3. 15th May
  4. 13th May

Answer: (3)
The International Day of Families is observed on May 15 every year to celebrate the importance of families, people, societies and cultures around the world

Q9. GOAL (Going Online As Leaders) is Joint initiative of ______ with Ministry of Tribal affairs

  1. Google
  2. Microsoft
  3. Amazon
  4. Facebook

Answer: (4)
GOAL (Going Online As Leaders), Joint initiative of Facebook India with Ministry of Tribal affairs

Q10. Which state has signed loan agreement for a US$145 million project with Asian Infrastructure Investment Bank to improve irrigation services and flood management?

  1. Madhya Pradesh
  2. West Bengal
  3. Assam
  4. Himachal Pradesh

Answer: (2)
The Government of India, the Government of West Bengal and the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has signed a loan agreement for a US$145 million project to improve irrigation services and flood management in the Damodar Valley Command Area (DVCA) in West Bengal. It will benefit about 2.7 million farmers from five districts of West Bengal across 393,964 ha area with better irrigation services and improved protection against annual flooding to mitigate the impact of climate change.

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 19th & 20th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 21st 2020, Daily Current Affairs Quiz May 21st 2020, Current Affairs Quiz May 21st 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook