Current Affairs Quiz May 1st & 2nd 2020 for RBI/NABARD

May 2, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz May 1st & 2nd 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 1st & 2nd 2020

Q1. India Ratings (Ind-Ra) slashed the country’s FY21 gross domestic product (GDP) growth rate to _____ compared its earlier forecast of 3.6% declared by March 2020 end.

  1. 1%
  2. 1.4%
  3. 1.7%
  4. 1.9%

Answer: (4)
India Ratings (Ind-Ra) revises the country’s FY21 gross domestic product (GDP) growth rate to 1.9% compared its earlier forecast of 3.6% declared by March 2020 end.

Q2. Which bank has launched a special borrowing programme for self-help groups to help them tide over the challenges inflicted by COVID-19?

  1. State Bank of India
  2. Indian Overseas Bank
  3. Punjab National Bank
  4. Canara Bank

Answer: (2)
Indian Overseas Bank (IOB) has introduced a special borrowing programme for self help groups to help them tide over the challenges inflicted by COVID-19. The maximum loan amount is Rs 5,000 per member of a self help group (SHG) with a cap of Rs 1 lakh for the group.

Q3. Which company has signed an agreement to deploy Nokia’s SRAN to enhance the capacity of its networks in particular 4G and improve customer experience?

  1. Bharti Airtel
  2. Reliance Jio
  3. Vodaphone-Idea
  4. BSNL

Answer: (1)
Nokia and Bharti Airtel has announced a multi-year agreement to deploy Nokia’s SRAN solution across nine circles in India, helping Airtel to enhance the capacity of its networks in particular 4G and improve customer experience

Q4. Which country is the top spender of military expenditure as per report titled ‘Trends in World Military Expenditure, 2019.’?

  1. China
  2. Russia
  3. USA
  4. India

Answer: (3)
In 2019, the top five largest spenders — U.S. ($732 bn), China ($261 billion), India ($71.1 billion), Russia ($65.1 bn) and Saudi Arabia ($61.9 bn)

Q5. Who has been banned for four years by the Athletics Integrity Unit (AIU) of World Athletics?

  1. Neeraj Chopra
  2. Jhuma Khatun
  3. Dutee Chand
  4. Adesh Yadav

Answer: (2)
Middle-distance runner Jhuma Khatun has been banned for four years by the Athletics Integrity Unit (AIU) of World Athletics for testing positive for dehydrochloromethyl testosterone, a steroid

Q6. Which Pakistani cricketer has been banned from all forms of cricket for a period of 3 years on corruption charges by the Pakistan Cricket Board (PCB)?

  1. Abid Ali
  2. Babar Azam
  3. Imam-ul-haq
  4. Umar Akmal

Answer: (4)
Umar Akmal has been banned from all forms of cricket for a period of 3 years on corruption charges by the Pakistan Cricket Board (PCB) Disciplinary Panel.

Q7. Which institute has designed a low-cost ventilator ‘Ruhdaar’ using locally available materials?

  1. IIT Bombay
  2. IIT Kolkata
  3. IIT Delhi
  4. IIT Roorkee

Answer: (1)
A team of engineering students from IIT Bombay, NIT Srinagar and Islamic University of Science & Technology (IUST), Awantipora, Pulwama, Jammu and Kashmir has come up with a low-cost ventilator named Ruhdaar using locally available materials.

Q8. World Day for Safety and Health at Work is observed annually on _____?

  1. 26th April
  2. 27th April
  3. 28th April
  4. 29th April

Answer: (3)
The annual World Day for Safety and Health at Work on 28th April promotes the prevention of occupational accidents and diseases globally

Q9. The Asian Development Bank (ADB) has approved _____loan to India to help fund its fight against coronavirus pandemic

  1. $1 billion
  2. $1.5 billion
  3. $2 billion
  4. $2.5 billion

Answer: (2)
The Asian Development Bank (ADB) has approved $1.5 billion loan to India to help fund its fight against coronavirus pandemic

Q10. Which automobile giant is producing low cost ventilators in country and helping the government in the fight against COVID-19`?

  1. Tata Motors
  2. Hero MotoCorp Ltd
  3. Mahindra & Mahindra Ltd
  4. Maruti Suzuki

Answer: (4)
Maruti Suzuki, the Automobile giant is now spearheading the production of low cost ventilators in country and helping the government in the fight against COVID-19. The production is going on in Gautam Bhuddh Nagar of Uttar Pradesh where company is supporting Agva Healthcare, a start-up to scale-up ventilator production

You may also like to read: Current Affairs Quiz April 30th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 1st & 2nd 2020, Daily Current Affairs Quiz May 1st & 2nd 2020, Current Affairs Quiz May 1st & 2nd 2020 Daily