Current Affairs Quiz May 19th & 20th 2020 for RBI/NABARD

SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz May 19th & 20th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 19th & 20th 2020

Q1. Who has been re-inducted into the National Anti-Doping Agency’s Disciplinary Panel?

  1. Shiva Thapa
  2. Akhil Kumar
  3. Vijender Singh
  4. Jitendra Kumar

Answer: (2)
Former Commonwealth Games gold-winning boxer Akhil Kumar has been re-inducted into the National Anti-Doping Agency’s Disciplinary Panel

Q2. Which state has launched a portal called ‘HOPE’ – Helping Out People Everywhere to create employment avenues for the trained youth?

  1. Uttar Pradesh
  2. Kerala
  3. Maharashtra
  4. Uttarakhand

Answer: (4)
In a bid to create employment avenues for the trained youth, Uttarakhand has launched a portal called ‘HOPE’ – Helping Out People Everywhere. The portal will also offer youth skill development opportunities to increase their employability

Q3. Which state has prepared an action plan to provide tap water connection to all rural households by December, 2022?

  1. Haryana
  2. Andhra Pradesh
  3. Jharkhand
  4. Chhattisgarh

Answer: (1)
Haryana is geared to provide tap water connection to all rural households by December, 2022. It presented their action plan to the Department of Drinking Water & Sanitation for achieving the goal of every household with tap water supply under the JJM

Q4. Which country has developed ‘iFeel-You’ bracelet for social distancing?

  1. Germany
  2. Spain
  3. Italy
  4. USA

Answer: (3)
The Genoa-based Italian Institute of Technology (IIT) has come up with iFeel-You, an intelligent bracelet which will help users respect social distancing rules.

Q5. Who has committed $3.6 million to the Indian government to further strengthen India’s efforts to increase laboratory capacity for SARS-COV-2 testing?

  1. US Centers for Disease Control and Prevention
  2. WHO
  3. Asian Development Bank
  4. New Development Bank

Answer: (1)
To help in fighting the spread of the global pandemic COVID-19, the US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) has committed $3.6 million to the Indian government

Q6. Who will now sell only indigenous products in their canteens?

  1. Indian Railways
  2. Central Armed Police Forces
  3. Indian Army
  4. Indian Navy

Answer: (2)
All canteens of the Central Armed Police Forces (CAPFs) like the CRPF and the BSF will sell only indigenous products from June 1 to 50 lakh family members of about 10 lakh personnel

Q7. Who has given a $1billion loan to India to help fight and contain the Covid-19 pandemic?

  1. IMF
  2. World Bank
  3. Asian Development Bank
  4. New Development Bank

Answer: (4)
The New Development Bank (NDB) of the BRICS countries has given a $1billion loan to India to help fight and contain the Covid-19 pandemic,

Q8. Who has approved $1 billion ‘Accelerating India’s COVID-19 Social Protection Response Program’ to support the country’s efforts for providing social assistance to the poor and vulnerable households?

  1. IMF
  2. World Bank
  3. Asian Development Bank
  4. New Development Bank

Answer: (2)
The World Bank has approved $1 billion ‘Accelerating India’s COVID-19 Social Protection Response Program’ to support the country’s efforts for providing social assistance to the poor and vulnerable households, severely impacted by the pandemic. This takes the total commitment from the World Bank towards emergency Covid-19 response in India to $2 billion

Q9. Who has become the first European country to declare its domestic coronavirus outbreak free?

  1. Slovenia
  2. Hungary
  3. Austria
  4. Croatia

Answer: (1)
Slovenia has become the first European country to declare its domestic coronavirus outbreak officially over

Q10. Which state has launched ‘Matir Smristi’ scheme to utilise 50,000 acres of barren land in 6 districts?

  1. Uttar Pradesh
  2. Assam
  3. West Bengal
  4. Odisha

Answer: (3)
West Bengal has launched ‘Matir Smristi’ scheme to utilise 50,000 acres of barren land in 6 districts. This scheme helps to generate income activities in horticulture and pisciculture involving the locals. The ‘Matir Smristi’ scheme will benefit around 2.5 lakh people in rural Bengal

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 18th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 19th & 20th 2020, Daily Current Affairs Quiz May 19th & 20th 2020, Current Affairs Quiz May 19th & 20th 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook