Current Affairs Quiz May 18th 2020 for RBI/NABARD

SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz May 18th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 18th 2020

Q1. Who has organized Indo-Bangladesh “Virtual Conference”?

  1. Confederation of Indian Industry
  2. Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry
  3. The Associated Chambers of Commerce of India
  4. The National Association of Software and Service Companies

Answer: (3)
The Indo-Bangladesh “Virtual Conference” organised by ASSOCHAM (Associated Chambers of Commerce and Industry of India)

Q2. FIFA U-17 Women’s World Cup India 2020 has been postponed to which year?

  1. 2021
  2. 2022
  3. 2023
  4. 2024

Answer: (1)
FIFA U-17 Women’s World Cup India 2020 has been postponed to 2021 due to coronavirus pandemic and will be held in the February-March window,

Q3. Who has won the inaugural FIDE Chess.com Online Nations Cup?

  1. India
  2. USA
  3. Canada
  4. China

Answer: (4)
China won the inaugural FIDE Chess.com Online Nations Cup

Q4. Which cyclist has been banned for 4 years by the International Cycling Union?

  1. Lavreysen Harrie
  2. Hoogland Jeffrey
  3. Remy Di Gregorio
  4. Rudyk Mateusz

Answer: (3)
French cyclist Remy Di Gregorio has been hit with a four-year doping ban related to a positive drugs test for EPO in 2018, the International Cycling Union said

Q5. Who has unveiled musical creation titled “United we Fight”?

  1. Indian Council for Cultural Relations (ICCR)
  2. IMI
  3. PPL
  4. Gaana.com

Answer: (1)
A musical creation titled “United we Fight” has been unveiled by the Indian Council for Cultural Relations (ICCR). It brings together composers, musicians and singers from across India to send a message of hope, joy, resilience, fighting spirit and never say die attitude of all in our collective fight against COVID 19

Q6. Who has developed Spirulina groundnut Chikki that can provide micro-nutrients and boost immunity of people during this time of pandemic?

  1. Indian Institute of Food Processing Technology
  2. National Institute of Nutrition
  3. Central Food Technological Research Institute
  4. ICMR

Answer: (3)
The Mysuru-based Central Food Technological Research Institute, CFTRI has developed Spirulina groundnut Chikki that can provide micro-nutrients and boost immunity of people during this time of pandemic

Q7. Which out of the following has not developed low-cost, automated respiratory assist device Sundaram Ventago?

  1. TVS Group
  2. Sundaram Medical Foundation
  3. IIT-Madras
  4. ICMR

Answer: (4)
The TVS group, Sundaram Medical Foundation and IIT-Madras have jointly developed a low-cost, automated respiratory assist device called The Sundaram Ventago

Q8. What is India’s ranking on the global Energy Transition Index (ETI) released by World Economic Forum?

  1. 72nd
  2. 74th
  3. 75th
  4. 80th

Answer: (2)
India has moved up two places and secured the 74th position on the global Energy Transition Index (ETI) after improvements in all key parameters of the economic growth, energy security and environmental sustainability, as per the World Economic Forum (WEF) annual rankings

Q9. Which country topped the global Energy Transition Index (ETI) released by World Economic Forum?

  1. Sweden
  2. Switzerland
  3. Finland
  4. Iceland

Answer: (1)
In WEF rankings, Sweden topped for 3rd consecutive year in the ETI and followed by Switzerland and Finland on the second and third positions respectively

Q10. Who has been appointed as new Director General of Archaeological Survey of India (ASI)?

  1. Singh
  2. Anil D. Sahasrabudhe
  3. Vidyavathi
  4. Manoj Ahuja

Answer: (3)
The Archaeological Survey of India (ASI) got a new Director General with the appointment of IAS officer V. Vidyavathi.

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 16th & 17th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 18th 2020, Daily Current Affairs Quiz May 18th 2020, Current Affairs Quiz May 18th 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook