Current Affairs Quiz May 16th & 17th 2020 for RBI/NABARD

May 17, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz May 16th & 17th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 16th & 17th 2020

Q1. Who is the author of book titled ‘Finding Freedom: Harry and Meghan and the Making of A Modern Royal Family’?

  1. Omid Scobie
  2. Tom Newton Dunn
  3. Harry Cole
  4. Jeremy Paxman

Answer: (2)
HarperCollins announces book by Omid Scobie and Carolyn Durand that promises to spill the beans on the British Royal Family’s dispute, ‘Finding Freedom: Harry And Meghan And The Making of a Modern Royal Family’

Q2. International Nurses Day is observed annually on _____

  1. 12th May
  2. 13th May
  3. 14th May
  4. 15th May

Answer: (1)
International Nurses Day is organised every year on 12th May to celebrate birth anniversary of Florence Nightingale, the founder of modern nursing. The theme for International Nurses Day 2020 is “Nursing the World to Health”.

Q3. Which country has named a street in after celebrated Indian poet Rabindranath Tagore as a tribute on his 159th birthday?

  1. USA
  2. Japan
  3. Israel
  4. Russia

Answer: (3)
Israel has named a street in Tel Aviv after celebrated Indian poet Rabindranath Tagore as a tribute on his 159th birthday

Q4. Which university has launched helpline ‘Bharosa’ to relieve distress of student community during the difficult time of COVID-19 pandemic?

  1. Guru Nanak Dev University
  2. Delhi University
  3. University of Mumbai
  4. Central University of Odisha

Answer: (4)
Union Minister for Human Resource Development Ramesh Pokhriyal Nishank has launched the Central University of Odisha HelplineBharosa’ to relieve distress of student community during the difficult time of COVID-19 pandemic.

Q5. Prime Minister Narendra Modi announced a stimulus package of worth ____ to revive Indian economy which is currently staring at the onslaught of coronavirus pandemic

  1. Rs 18 lakh crore
  2. Rs 20 lakh crore
  3. Rs 22 lakh crore
  4. Rs 24 lakh crore

Answer: (2)
Prime Minister Narendra Modi has announced stimulus package of Rs 20 lakh crore and a slew of financial incentives to revive Indian economy which is currently staring at the onslaught of coronavirus pandemic. The financial package, prime minister announced, will be around 10 per cent of the country’s GDP and will play an important role in India’s self-reliance campaign.

Q6. The Economic relief package announced by government has been named as _____

  1. Gauravint Bharat Abhiyan
  2. Self-sufficient Bharat Abhiyan
  3. Aatmanirbhar Bharat Abhiyan
  4. Badega Bharat Abhiyan

Answer: (3)

Q7. Which city has made it mandatory to accept digital mode of payments for home delivery payments?

  1. Ahmedabad
  2. Chandigarh
  3. Bhilwara
  4. Pune

Answer: (1)
Ahmedabad Municipal Corporation has made it mandatory to accept digital mode of payments through Unified Payment Interface (UPI) and other platforms. Following this new order, Cash on Delivery (COD) will not be permissible from May 15 making it mandatory for home delivery payments to be cashless

Q8. Who has been appointed the new Chairman of the Central Board of Secondary Education?

  1. Arvind Saxena
  2. P. Singh
  3. Anil D. Sahasrabudhe
  4. Manoj Ahuja

Answer: (4)
IAS officer of Odisha cadre Manoj Ahuja has been appointed the new Chairman of the Central Board of Secondary Education

Q9. Who became the first Indian to win the Fed Cup Heart Award for her successful return to the court?

  1. Leander Paes
  2. Mahesh Bhupati
  3. Sania Mirza
  4. Yuki Bhambri

Answer: (3)
Tennis ace Sania Mirza has became the first Indian to win the Fed Cup Heart Award for her successful return to the court post motherhood.

Q10. Who has organized Digital Conference “RE-START” along with Digital Conference “RE-START”?

  1. Confederation of Indian Industry
  2. Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry
  3. The Associated Chambers of Commerce of India
  4. The National Association of Software and Service Companies

Answer: (1)
A Digital Conference, RE-START – ‘Reboot the Economy through Science, Technology and Research Translations’ was organised by the Technology Development Board (TDB), a statutory body of the Department of Science & Technology (DST) and the Confederation of Indian Industry (CII).

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 15th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 16th & 17th 2020, Daily Current Affairs Quiz May 16th & 17th 2020, Current Affairs Quiz May 16th & 17th 2020 Daily