Current Affairs Quiz May 15th 2020 for RBI/NABARD

May 15, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz May 15th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 15th 2020

Q1. Which ministry has launched CHAMPIONS portal www.Champions.gov.in, a Technology driven Control Room-Cum-Management Information System?

  1. Ministry of Commerce and Industry
  2. Ministry of Finance
  3. Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
  4. Ministry of Labour and Employment

Answer: (3)
Union Ministry of MSME has launched CHAMPIONS portal www.Champions.gov.in, a Technology driven Control Room-Cum-Management Information System.  The system utilising modern ICT tools is aimed at assisting Indian MSMEs march into big league as National and Global CHAMPIONS.

Q2. A programme named “Pranavayu” has been launched by the _______

  1. Bruhat Bengaluru Mahanagara Palike
  2. Brihanmumbai Municipal Corporation
  3. Pimpri Chinchwad Municipal Corporation
  4. Ahmedabad Municipal Corporation

Answer: (1)
A programme named “Pranavayu” has been launched by the Bruhat Bengaluru Mahanagara Palike, Karnataka.

Q3. Which state has launched country’s first ever ‘FIR Aapke Dwar Yojana’?

  1. Andhra Pradesh
  2. Maharashtra
  3. Odisha
  4. Madhya Pradesh

Answer: (4)
Madhya Pradesh government has launched country’s first ever ‘FIR Aapke Dwar Yojana’ in Bhopal. Madhya Pradesh is the first state in the country to implement such an innovative scheme.

Q4. Which airport has won this year’s SKYTRAX Award for Best Regional Airport in India and Central Asia?

  1. Indira Gandhi International Airport
  2. Kempegowda International Airport
  3. Chhatrapati Shivaji International Airport
  4. Chennai International Airport

Answer: (2)
The Kempegowda International Airport, Bengaluru has won this year’s SKYTRAX Award for Best Regional Airport in India and Central Asia

Q5. Who has assumed charge as the new Secretary, Ministry of New & Renewable Energy?

  1. Arvind Kumar Sharma
  2. Subba Rao
  3. Giridhar Aramane
  4. Indu Shekhar Chaturvedi

Answer: (4)
Indu Shekhar Chaturvedi (IAS) has assumed charge as the new Secretary, Ministry of New & Renewable Energy

Q6. Which currency Futures & Options contracts launched on International Exchanges?

  1. INR-USD
  2. INR-EURO
  3. INR-YEN
  4. INR- Renminbi

Answer: (1)
INR-USD Futures and Options contracts have been launched on International Exchanges by the Union Minister for Finance & Corporate Affairs

Q7. Who has launched ‘Own-Online’, an end to end, online vehicle ownership solution for its customers?

  1. Hyundai
  2. Maruti
  3. Mahindra & Mahindra Ltd
  4. Honda

Answer: (3)
Mahindra & Mahindra Ltd. (M&M) has launched ‘Own-Online’, an end to end, online vehicle ownership solution for its customers. Own-Online has been designed to offer a transparent, seamless and contactless experience from vehicle selection to delivery

Q8. Who has developed non-invasive BiPAP Ventilator ‘SwasthVayu’?

  1. ICMR
  2. NIV-Pune
  3. ISRO
  4. CSIR – National Aerospace Laboratories

Answer: (4)
In a record time of just 36 days a non-invasive BiPAP Ventilator ‘SwasthVayu’ has been developed by CSIR – National Aerospace Laboratories (NAL), Bangalore, a constituent of lab of CSIR to treat COVID-19 patients

Q9. Who successfully developed India’s first indigenous antibody testing kit — ELISA — to combat COVID-19?

  1. DRDO
  2. NIV-Pune
  3. ISRO
  4. CSIR – National Aerospace Laboratories

Answer: (2)
The National Institute of Virology (NIV), Pune, has successfully developed India’s first indigenous antibody testing kit — ELISA — to combat COVID-19

Q10. Who has developed automated UV systems to sanitise electronic gadgets?

  1. DRDO
  2. NIV-Pune
  3. ISRO
  4. CSIR – National Aerospace Laboratories

Answer: (1)
DRDO lab develops automated UV systems to sanitise electronic gadgets, papers and currency notes.

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 14th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 15th 2020, Daily Current Affairs Quiz May 15th 2020, Current Affairs Quiz May 15th 2020 Daily