Current Affairs Quiz May 14th 2020 for RBI/NABARD

May 14, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz May 14th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 14th 2020

Q1. Moody’s has slashed India’s GDP growth rate to _____ for the current fiscal 2020-21?

  1. 6.6%
  2. 4.1%
  3. 2.6%
  4. 0%

Answer: (4)
Global rating agency Moody’s has slashed India’s GDP growth rate at Zero for the current fiscal –. 2020-21. however, on a positive note, it has forecast India’s GDP growth rate to bounce back to 6.6 per cent in 2021-22.

Q2. World Migratory Bird Day is observed annually on _____

  1. 9th May
  2. 10th May
  3. 11th May
  4. 12th May

Answer: (1)
World Migratory Bird Day observed on May 9 every year is celebrated to raise awareness about conservation and ecological importance of such birds in the global ecosystem. The theme of 2020 is “Birds Connect Our World”

Q3. Who is set to serve his second term as the president of Marylebone Cricket Club (MCC)?

  1. Sachin Tendulkar
  2. Kumar Sangakkara
  3. Shane Warne
  4. Andrew Flintoff

Answer: (2)
Former Sri Lanka skipper Kumar Sangakkara is set to serve his second term as the president of Marylebone Cricket Club (MCC) as the current activities have been postponed at the club.

Q4. Maharana Pratap Jayanti is observed annually on ____?

  1. 9th May
  2. 10th May
  3. 11th May
  4. 12th May

Answer: (1)
Maharana Pratap Jayanti is observed on May 9 every year to celebrate the birth of the 13th Rajput king of Mewar – Pratap Singh I.

Q5. Mother’s day 2020 was celebrated on ____.

  1. 9th May
  2. 10th May
  3. 11th May
  4. 12th May

Answer: (2)
Each year Mother’s Day is celebrated on the second Sunday of May. This year it was celebrated on 10th May.

Q6. National Technology Day is celebrated annually on _____?

  1. 9th May
  2. 10th May
  3. 11th May
  4. 12th May

Answer: (3)
National Technology Day is observed annually on 11th May to commemorate the scientific and technological achievements of Indian scientists and engineers

Q7. Who has announced research collaboration with Hyderabad-based Bharat Biotech International Ltd (BBIL) to develop a COVID-19 vaccine?

  1. ICMR
  2. AIIMS
  3. IIT Mumbai
  4. CSIR

Answer: (1)
The Indian Council for Medical Research (ICMR) has announced research collaboration with Hyderabad-based Bharat Biotech International Ltd (BBIL) to develop a COVID-19 vaccine

Q8. Who will remain President of the International Hockey Federation (FIH) until May 2021?

  1. Dhanraj Pillay
  2. Shankar Lakshman
  3. K D Singh Babu
  4. Narinder Batra

Answer: (4)
Narinder Batra will remain President of the International Hockey Federation (FIH) until May 2021.

Q9. Which insurance company has launched standard health insurance policy named “Aarogya Sanjeevani”?

  1. State Bank of India General Insurance
  2. Oriental Insurance Company
  3. IFFCO Tokio General Insurance
  4. National Insurance Company

Answer: (1)
SBI General Insurance launched the standard health insurance policy – Arogya Sanjeevani Health Insurance Policy SBI General Insurance.

Q10. Which mission has been started by India to assist island nations in EIO?

  1. Mission Indersagar
  2. Mission Inderdhanush
  3. Mission Sagar
  4. Mission Vanilla

Answer: (3)
Mission Sagar” has been commenced by the Government of India to provide assistance to Eastern Indian Ocean Region Nations

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 13th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 14th 2020, Daily Current Affairs Quiz May 14th 2020, Current Affairs Quiz May 14th 2020 Daily