Current Affairs Quiz May 13th 2020 for RBI/NABARD

May 13, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz May 13th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 13th 2020

Q1. World Red Cross is observed annually on _____?

  1. 7th May
  2. 8th May
  3. 9th May
  4. 10th May

Answer: (2)
World Red Cross Day is celebrated every year on 8th May.

Q2. The United Nations Environment Programme(UNEP) extended the term of Bollywood actress and environmentalist Dia Mirza as the Goodwill Ambassador of India till _____.

  1. 2024
  2. 2023
  3. 2022
  4. 2021

Answer: (3)
The United Nations Environment Programme (UNEP) extended the term of Bollywood actress and environmentalist Dia Mirza as the Goodwill Ambassador of India till 2022.

Q3. World Thalassaemia Day is observed annually on _____?

  1. 7th May
  2. 8th May
  3. 9th May
  4. 10th May

Answer: (2)
World Thalassaemia Day is observed on every 8th of May. The World Thalassaemia Day 2020 theme: “The dawning of a new era for thalassaemia: Time for a global effort to make novel therapies accessible and affordable to patients”.

Q4. Which state has launched the ‘Pravasi Rahat Mitra’ App that is aimed at aiding migrant citizens?

  1. Uttar Pradesh
  2. Haryana
  3. Himachal Pradesh
  4. Kerala

Answer: (1)
Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath has launched the ‘Pravasi Rahat Mitra’ App that is aimed at aiding migrant citizens coming to Uttar Pradesh

Q5. Which state has banned 11 brands of pan masala for one year?

  1. Bihar
  2. Uttar Pradesh
  3. Odisha
  4. Jharkhand

Answer: (4)
The Jharkhand government has banned 11 brands of pan masala for one year.

Q6. ______ has signed a MoU with Art Of Living Foundation (AOL) to collaborate in respective programmes of each organisation for promoting Tribal Enterprises?

  1. HAFED
  2. TRIFED
  3. NAFED
  4. IFFCO

Answer: (2)
TRIFED under Ministry of Tribal Affairs and Art Of Living Foundation (AOL) have signed a Memorandum of Understanding (MoU) to collaborate in respective programmes of each organisation for promoting Tribal Enterprises. The Art of Living Foundation has agreed to provide Free Ration Kits to Needy Tribes India Artisans.

Q7. ICMR has partnered with ______ for delivery of its COVID-19 testing kits.

  1. Indian Post
  2. Bluedart
  3. Delhivery
  4. Indian Railways

Answer: (1)
India Post has entered into a tie-up with the Indian Council of Medical Research (ICMR) for delivery of its COVID-19 testing kits to 200 additional labs designated for coronavirus testing across the country

Q8. The Union Ministry of Defence has inked a deal with ________ worth Rs 1,200 crore to modernise the infrastructure at 37 airfields for the Indian Air Force (IAF)

  1. JSW Energy
  2. Reliance Power
  3. Tata Power SED
  4. GVK Power

Answer: (3)
The Union Ministry of Defence has inked a deal with Tata Power SED worth Rs 1,200 crore to modernise the infrastructure at 37 airfields for the Indian Air Force (IAF)

Q9. Coal India has signed MOUs with two entities within the areas of coking coal mining of which country?

  1. China
  2. Russia
  3. Australia
  4. Canada

Answer: (2)
Coal India signed MOUs with two Russian entities in the areas of coking coal mining in the Russian Far East and the Arctic Region

Q10. Who has approved a $500 million loan to support India’s Covid-19 operations?

  1. AIIB
  2. ADB
  3. World Bank
  4. IMF

Answer: (1)
The Asian Infrastructure Investment Bank’s (AIIB) approved a $500 million loan to support India’s Covid-19 operations

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 12th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 13th 2020, Daily Current Affairs Quiz May 13th 2020, Current Affairs Quiz May 13th 2020 Daily