Current Affairs Quiz May 12th 2020 for RBI/NABARD

SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz May 12th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 12th 2020

Q1. Which state has launched the Ayush Kavach COVID App?

  1. Himachal Pradesh
  2. Andhra Pradesh
  3. Kerala
  4. Uttar Pradesh

Answer: (4)
In Uttar Pradesh, more than one lakh persons have downloaded the Ayush Kavach COVID App within two days of its launch. The app developed by AYUSH Ministry helps citizens of state in getting health remedies which can be useful in fight against COVID-19.

Q2. Mustafa al-Kadhimi becomes Prime Minister of which country?

  1. Iraq
  2. Iran
  3. Afghanistan
  4. Syria

Answer: (1)
Mustafa al-Kadhimi becomes new Iraqi prime minister

Q3. Who has launched a campaign ‘Surakshit Dada-Dadi & Nana-Nani Abhiyan’ focussed on ensuring wellbeing of senior citizens during the COVID-19 pandemic?

  1. UGC
  2. NCERT
  3. NITI Aayog
  4. IIT Delhi

Answer: (3)
NITI Aayog has launched a campaign ‘Surakshit Dada-Dadi & Nana-Nani Abhiyan’ focussed on ensuring wellbeing of senior citizens during the COVID-19 pandemic.

Q4. Who has launched a unique initiative ‘Covid-19 Test Bus’?

  1. IIT Delhi Alumni Council
  2. IIT Mumbai Alumni Council
  3. IIT Kolkata Alumni Council
  4. IIT Chennai Alumni Council

Answer: (2)
India’s first COVID-19 Test Bus has been launched in Mumbai– An IIT Alumni Council initiative

Q5. The government has launched ______ mission to bring back thousands of stranded Indians from abroad?

  1. Lifeline Udan
  2. Operation Smudra
  3. Vande Bharat Mission
  4. Operation Ghar Vapsi

Answer: (3)
India has begun its biggest ever repatriation exercise named Vande Bharat Mission to bring back thousands of stranded Indians from abroad.

Q6. In which city styrene monomer (SM) gas storage tank leakage happened recently?

  1. Vishakhapatnam
  2. Hyderabad
  3. Bhopal
  4. Chennai

Answer: (1)
LG Polymers said the tragedy at Vishakhapatnam happened because of leaking vapor from the styrene monomer (SM) gas storage tank at its facility.

Q7. Which country has announced unit of currency called the “Toman”?

  1. Iraq
  2. Iran
  3. Afghanistan
  4. Syria

Answer: (2)
The Iranian Parliament has announced the decision to replace its currency “Rial” with another basic unit of currency called the “Toman.” Each toman will be worth 10,000 rials under the new system. The move aims to ease the psychological impact of soaring consumer prices on a population that has endured high inflation for decades and grappled the number of zeros in government figures

Q8. Which country has launched Long March 5B rocket recently?

  1. China
  2. Japan
  3. USA
  4. Israel

Answer: (1)
A Long March 5B rocket took off from the Wenchang launch site on the southern island of Hainan in China and eight minutes later an unmanned prototype spacecraft successfully separated and entered its planned orbit

Q9. Which state has recently increased the retirement age of its employees to 59 years?

  1. Kerala
  2. Andhra Pradesh
  3. Haryana
  4. Madhya Pradesh

Answer: (4)
The Tamil Nadu government has increased the retirement age of its employees, including teachers and PSU workers, from 58 years to 59.

Q10. Which has become the 1st state in the country to provide mid-day meal ration?

  1. Kerala
  2. Andhra Pradesh
  3. Haryana
  4. Madhya Pradesh

Answer: (4)
Madhya Pradesh has become the 1st state in the country to provide mid-day meal ration.

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 11th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 12th 2020, Daily Current Affairs Quiz May 12th 2020, Current Affairs Quiz May 12th 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook