Current Affairs Quiz May 11th 2020 for RBI/NABARD

SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz May 11th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 11th 2020

Q1. Which state/UT has launched android based mobile app named “CHDCOVID” to provide all information related to COVID-19?

  1. Chandigarh
  2. Chhattisgarh
  3. Delhi
  4. Rajasthan

Answer: (1)
The Society for Promotion  of IT in Chandigarh (SPIC) has developed android based mobile app named “CHDCOVID” which will provide all information related to COVID-19 in Chandigarh.

Q2. The National Gallery of Modern Art has organised a virtual tour titled as “Gurudev: Journey of the Maestro through his visual vocabulary” to commemorate _______?

  1. Guru Ravi Das
  2. Guru Nanak Dev ji
  3. Guru Amar Das
  4. Rabindranath Tagore

Answer: (4)
National Gallery of Modern Art has organized the Virtual Tour titled “Gurudev … virtual tour to commemorate 159th birth anniversary of Rabindranath Tagore.

Q3. Vesak Day 2020 was observed on ______?

  1. 6th May
  2. 7th May
  3. 8th May
  4. 9th May

Answer: (2)
‘Vesak’, the Day of the Full Moon is observed in the month of May by the United Nations on 7 May 2020. The day commemorates the birth, enlightenment, and Death of Lord Buddha, the founder of Buddhism, all of which is said to have taken place on the same day.

Q4. World Athletics Day is observed annually on _____?

  1. 6th May
  2. 7th May
  3. 8th May
  4. 9th May

Answer: (2)
The World Athletics Day is observed every year on May 7 in order to boost participation in athletics among youngsters.

Q5. Who is the author of book titled ‘Vijyant at Kargil: The Life of a Kargil Hero’?

  1. VN Thapar
  2. Apoorva Kumar Singh
  3. Abhay K.
  4. Amit Shah

Answer: (1)
The e-book, which will be released on May 15, is titled as Vijyant at Kargil: The Life of a Kargil Hero. Penned by Vijyant’s father Colonel VN Thapar and writer Neha Dwivedi, a martyr’s daughter herself,the book has been published by Penguin Random House

Q6. Who has signed MoU with an incubated start-up Nocca Robotics of Indian Institute of Technology (IIT-K) Kanpur for large scale manufacturing of the ventilators?

  1. BHEL
  2. NTPC
  3. NHPC
  4. Bharat Dynamics Ltd.

Answer: (4)
To make affordable ventilators for Covid-19 treatment, Bharat Dynamics Ltd. (BDL), a defence public sector undertaking, has come forward for large scale manufacturing of the ventilators developed by Nocca Robotics, an incubated start-up of Indian Institute of Technology (IIT-K) Kanpur.

Q7. PNB Housing Finance has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with ______ to support critical research and development (R&D) of a unique prototype material to be used in manufacturing sustainable (washable and reusable) PPE (Personal Protective Equipment) surgical gowns and masks?

  1. IIT Mumbai
  2. IIT Delhi
  3. IIT Kanpur
  4. IIT Roorkee

Answer: (2)
PNB Housing Finance has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with IIT Delhi (Indian Institute of Technology). The initiative will support critical research and development (R&D) of a unique prototype material to be used in manufacturing sustainable (washable and reusable) PPE (Personal Protective Equipment) surgical gowns and masks.

Q8. Who has been appointed as Director General of Labour Bureau in the Ministry of Labour and Employment?

  1. Arvind Kumar Sharma
  2. Giridhar Aramane
  3. DPS Negi
  4. Raj Shukla

Answer: (3)
Indian Economic Services officer, DPS Negi took charge as Director-General of Labour Bureau in the Ministry of Labour and Employment

Q9. Who has been appointed as a director on the central board of Reserve Bank of India (RBI)?

  1. Tarun Bajaj
  2. Shimrah
  3. K.Soni
  4. Satya Narain

Answer: (1)
The government has appointed Economic Affairs Secretary Tarun Bajaj as a director on the central board of Reserve Bank of India (RBI).

Q10. Which state government plans to launch a new programme ‘Nigah’?

  1. Haryana
  2. Punjab
  3. Rajasthan
  4. Nigah

Answer: (4)
Himachal Pradesh state government plans to launch a new programme ‘Nigah’. In this programme, the state government will educate the family members of the people coming to the state from other parts of the country.

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 10th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 11th 2020, Daily Current Affairs Quiz May 11th 2020, Current Affairs Quiz May 11th 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook