Current Affairs Quiz May 10th 2020 for RBI/NABARD

May 10, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz May 10th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz April 10th 2020

Q1. Who has launched home-to-home fundraiser concert called I For India?

  1. Google
  2. Facebook
  3. Microsoft
  4. Amazon

Answer: (2)
Facebook is bringing together some of the biggest names from Bollywood and the entertainment industry for the home-to-home fundraiser concert called I For India. Facebook has announced that 100% of the proceeds from the fundraiser will be donated to the India Covid Responder Fund that’s managed by GiveIndia.

Q2. Which state has rolled out “Exit App” for people from other states who are stucked in state due to lockdown?

  1. Maharashtra
  2. Himachal Pradesh
  3. Haryana
  4. West Bengal

Answer: (4)
The West Bengal government has rolled out an “Exit App” for people from other states who are stucked in West Bengal amid the nationwide lockdown and desires to return to their native place.

Q3. CSIR-IGIB has signed MoU with _______ for licensing of ‘KNOWHOW’ for FNCAS9 Editor Linked Uniform Detection Assay (FELUDA) for rapid diagnosis of Covid19

  1. Tata Sons
  2. Reliance Foundation
  3. Azim Premji Foundation
  4. Bill & Melinda Gates Foundation

Answer: (1)
For rapid diagnosis of Covid-19, an MoU was signed between Council of Scientific and Industrial Research’s (CSIR) constituent lab, Institute of Genomics and Integrative Biology (CSIR-IGIB) and TATA Sons for licensing of ‘KNOWHOW’ for FNCAS9 Editor Linked Uniform Detection Assay (FELUDA) for rapid diagnosis of Covid19.

Q4. Who has been nominated as US representative to World Bank’s lending arm International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)?

  1. Gita Gopinath
  2. Kenneth Rogoff
  3. Ashok Michael Pinto
  4. Prakash Loungani

Answer: (3)
United States President, Donald Trump has nominated Indian-American lawyer Ashok Michael Pinto as US representative to World Bank’s lending arm International Bank for Reconstruction and Development (IBRD).

Q5. Who has been honoured with the Young Career Award in Nano Science & Technology for the year 2020?

  1. Saurabh Lodha
  2. Anil Kottantharayil
  3. Ajay Singh Panwar
  4. Amit Agrawal

Answer: (1)
Professor Saurabh Lodha from electrical engineering, IIT Bombay, has received the Young Career Award in Nano Science & Technology for the year 2020 instituted by the Department of Science and Technology

Q6. Which among the following did not shared the 2020 Marcus Wallenberg Prize for forest sector’ for 3-PG?

  1. Joseph J Landsberg
  2. Richard H Waring
  3. Nicholas C Coops
  4. Feng Zhang

Answer: (4)
The Marcus Wallenberg Prize 2020 announced. Joseph J Landsberg, Richard H Waring and Nicholas C Coops, share the 2020 Marcus Wallenberg Prize for forest sector’ for 3-PG (Physiological Principles Predicting Growth), a model to predict forest growth in a changing climate.

Q7. Who has launched Operation “Samudra Setu”?

  1. Indian Army
  2. Indian Airforce
  3. Indian Navy
  4. All of the above

Answer: (3)
Indian Navy has launched Operation “Samudra Setu” – meaning “Sea Bridge”, as a part of national effort to repatriate Indian citizens from overseas

Q8. Russian President Vladimir Putin has honoured North Korean leader _______with a commemorative World War II medal to mark the 75th anniversary of victory over Nazi Germany

  1. Kim Jong-il
  2. Kim Jong Un
  3. Kim Il-sung
  4. Kim Tu-bong

Answer: (2)
Russian President Vladimir Putin has honoured North Korean leader Kim Jong Un with a commemorative World War II medal to mark the 75th anniversary of victory over Nazi Germany

Q9. Who has assumed command of the Army Training Command (ARTRAC)?

  1. Yogesh Kumar Joshi
  2. Anil Chauhan
  3. Raj Shukla
  4. Iqroop Singh Ghuman

Answer: (3)
Lieutenant General Raj ShIukla, assumed command of the Army Training Command (ARTRAC) on 01 May 2020.

Q10. Who has developed an ultra violet (UV) disinfection tower for rapid and chemical-free disinfection of high infection-prone areas?

  1. DRDO
  2. ISRO
  3. ICMR
  4. CSIR

Answer: (1)

The Defence Research and Development Organisation (DRDO) has developed an ultra violet (UV) disinfection tower named UV Blaster for rapid and chemical-free disinfection of high infection-prone areas

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 9th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more May quizzes

Tags: Current Affairs Quiz May 10th 2020, Daily Current Affairs Quiz May 10th 2020, Current Affairs Quiz May 10th 2020 Daily