Current Affairs Quiz March 9th 2020 for RBI/NABARD

March 9, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz March 9th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz March 9th 2020

Q1. India’s first ‘Protein Day’ was celebrated on ____?

  1. 27th February
  2. 1st March
  3. 2nd March
  4. 3rd March

Answer: (1)
Right To Protein, a national-level public health initiative, has launched India’s first ‘Protein Day’ on 27th February to raise awareness about the health benefits of protein.

Q2. ______ in collaboration with Niti Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM) has launched an artificial intelligence (AI) based module for students of Indian schools.

  1. NIIT
  2. Infosys
  3. TCS
  4. NASSCOM

Answer: (4)
National Association of Software and Services Companies (Nasscom), in collaboration with Niti Aayog‘s Atal Innovation Mission (AIM) has launched an artificial intelligence (AI) based module for students of Indian schools

Q3. Which state’s high court has passed an order and banned all types of political movements in the college and school premises?

  1. Tamil Nadu
  2. Kerala
  3. Odisha
  4. Andhra Pradesh

Answer: (2)
The Kerala High Court recently passed an order and banned all types of political movements in the college and school premises

Q4. Which bank joined hands with the country’s largest airline IndiGo to launch a co-branded credit card?

  1. ICICI Bank
  2. Bandhan Bank
  3. HDFC Bank
  4. Axis Bank

Answer: (3)
HDFC Bank has joined hands with the country’s largest airline IndiGo to launch a co-branded credit card

Q5. Who will be awarded with Swami Vivekananda Karmayogi Award 2020?

  1. Vandana Shiva
  2. Chandi Prasad Bhatt
  3. Sunita Narain
  4. Jadav Payeng

Answer: (4)
Forest Man of India Jadav Payeng will be awarded Swami Vivekananda Karmayogi Award 2020 in New Delhi.

Q6. Which city hosted 11th National Krishi Vigyan Kendra (KVK) Conference 2020 on ‘Empowering Youth for Technology Led Farming’?

  1. New Delhi
  2. Kanpur
  3. Mumbai
  4. Ahmedabad

Answer: (1)
Union Agriculture minister has inaugurated the 11th National Krishi Vigyan Kendra (KVK) Conference. In New Delhi

Q7. Which airport became home to the world’s largest airport-based temperature-controlled facility — the Export Cold Zone?

  1. Indira Gandhi International Airport, Delhi
  2. Netaji Subhash Chandra Bose International Airport (CCU), Kolkata
  3. Mumbai International Airport Limited
  4. Kempegowda International Airport (BLR), Bangalore

Answer: (3)
Mumbai airport has became home to the world’s largest airport-based temperature-controlled facility — the Export Cold Zone.

Q8. Who will provide a total of USD 4 million (about ₹29 crore) to help developing countries in Asia and Pacific to fight the outbreak of novel coronavirus (COVID-19)?

  1. World Bank
  2. Asian Development Bank
  3. New Development Bank
  4. Asian Infrastructure Investment Bank

Answer: (2)
Asian Development Bank (ADB) will provide a total of USD 4 million (about ₹29 crore) to help developing countries in Asia and Pacific to fight the outbreak of novel coronavirus (COVID-19).

Q9. Muhyiddin Yassin has officially sworn in as Prime Minister of which country?

  1. Malaysia
  2. Indonesia
  3. Brunei
  4. Vietnam

Answer: (1)
Mr Muhyiddin Yassin was officially sworn in at Istana Negara as Malaysia‘s prime minister

Q10. Which state has signed a memorandum of understanding for the construction of six equipment hiring centers with Airport Authority of India?

  1. Manipur
  2. Arunachal Pradesh
  3. Tripura
  4. Assam

Answer: (3)
Tripura State Government and Airport Authority of India has signed a memorandum of understanding for the construction of six equipment hiring centers in Manu Block under the Dhalai District of Tripura.

You may also like to read: Current Affairs Quiz March 8th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more March quizzes

Tags: Current Affairs Quiz March 9th 2020, Daily Current Affairs Quiz March 9th 2020, Current Affairs Quiz March 9th 2020 Daily