Current Affairs Quiz March 8th 2020 for RBI/NABARD

March 8, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz March 8th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz March 8th 2020

Q1. Programme for Capacity Building of Scheduled Tribe Representatives in Local Self Governments recently held at?

  1. Chandigarh
  2. Bhubaneswar
  3. Mumbai
  4. Pune

Answer: (2)
The government has launched the “Programme for Capacity Building of Scheduled Tribe Representatives in Local Self Governments” at a programme in Bhubhaneswar (Odisha)

Q2. Which country has withdrawn from UN Human Right Council?

  1. Sri Lanka
  2. Pakistan
  3. Syria
  4. Libya

Answer: (1)
The Government of Sri Lanka has notified the United Nations that it is withdrawing from a United Nations Human Rights Council (UNHRC) resolution for investigating alleged war crimes

Q3. Which telecom company has launched its FTTH (Fiber to the home) and WiFi services at Jolly Grant Airport in Dehradun?

  1. Airtel
  2. Jio
  3. BSNL
  4. Vodaphone

Answer: (3)
BSNL has launched its FTTH (Fiber to the home) and WiFi services at Jolly Grant Airport in Dehradun. Free WiFi facility will now be available to passengers at Jolly Grant Airport

Q4. Which state government has decided to undertake the genetic study for the conservation of the native species of domesticated animals?

  1. Rajasthan
  2. Madhya Pradesh
  3. Odisha
  4. Maharashtra

Answer: (4)
Maharashtra to undertake the genetic study to conserve the native species of cattle. With an aim to conserve the native species of cattle and domesticated animals in the Marathwada region of Maharashtra, the state government is planning to undertake their genetic study

Q5. Which company will bring ISRO’s NavIC technology to smartphones in 2020?

  1. Samsung
  2. Vivo
  3. Xiaomi
  4. OnePlus

Answer: (3)
Chinese tech major Xiaomi will bring ISRO’s Indian Regional Navigation Satellite System, NavIC technology to its smartphones in 2020. NavIC– Navigation with Indian Constellation — is the regional geo-positioning system designed in India by ISRO to provide accurate positioning in India and around the Indian mainland

Q6. Who has signed an agreement with Central Pollution Control Board (CPCB) to provide financial support for the installation & commissioning of Continuous Ambient Air Quality Monitoring Stations (CAAQMS)?

  1. NTPC
  2. NHPC
  3. GAIL
  4. ONGC

Answer: (1)
NTPC Ltd signed an agreement with Central Pollution Control Board (CPCB) to provide financial support for the installation & commissioning of Continuous Ambient Air Quality Monitoring Stations (CAAQMS). NTPC will provide financial support of Rs. 80 crores for installation of 25 CAAQMS across 6 States and 3 Union Territories

Q7. Who has entered the Limca Book of Records for ‘films edited in the most number of languages’?

  1. Arti Bajaj
  2. Sreekar Prasad
  3. Anurag Kashyap
  4. Beena Paul

Answer: (2)
Veteran editor Sreekar Prasad, has entered the Limca Book of Records for ‘films edited in the most number of languages’. Prasad has received the acknowledgment for his immense talent of editing films in 17 languages, namely Tamil, English, Hindi, Telugu, Malayalam, Kannada, Odia, Bengali, Assamese, Punjabi, Nepali, Marathi, Sinhalese, Karbi, Mishing, Bodo, and Pangchenpa

Q8. The Reserve Bank of India has directed bank to link all the new floating rate loans to medium enterprises with external benchmarks with effective from ______.

  1. April 01, 2020
  2. July 01, 2020
  3. October 01, 2020
  4. January 01, 2021

Answer: (1)
The Reserve Bank of India has directed all Scheduled Commercial Banks (excluding RRBs), all Small Finance Banks and all Local Area Banks to link all the new floating rate loans to medium enterprises with external benchmarks. The directions will be effective from April 01, 2020

Q9. Which company has started delivering policies and renewal premium to its customers through messaging platform WhatsApp?

  1. Agriculture Insurance Co
  2. Apollo Munich Health Insurance Co
  3. Bajaj Allianz General Insurance Co
  4. Bharti Axa General Insurance Co

Answer: (4)
Bharti AXA General Insurance has started delivering policies and renewal premium to its customers through messaging platform WhatsApp. It plans to sell private car, two-wheeler and travel insurance through a WhatsApp chatbot soon

Q10. National Science Day is celebrated annually in India on ___?

  1. 26th February
  2. 27th February
  3. 28th February
  4. 1st March

Answer: (3)
National Science Day is celebrated every year on February 28 to commemorate the discovery of the ‘Raman Effect’. On this day, Sir CV Raman announced the discovery of the ‘Raman Effect’ for which he was awarded the Nobel Prize in 1930. The Theme for the National Science Day 2020 is “Women in Science”.

You may also like to read: Current Affairs Quiz March 6th & 7th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more March quizzes

Tags: Current Affairs Quiz March 8th 2020, Daily Current Affairs Quiz March 8th 2020, Current Affairs Quiz March 8th 2020 Daily