Current Affairs Quiz March 6th & 7th 2020 for RBI/NABARD

March 7, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz March 6th & 7th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz March 6th & 7th 2020

Q1. Who has launched an industry campaign named “UPI Chalega”?

  1. RBI
  2. NABARD
  3. SBI
  4. NPCI

Answer: (4)
National Payments Corporation of India (NPCI) has launched an industry campaign named “UPI Chalega” to promote UPI as Easy, Safe, and Instant mode of payment. NPCI has launched the campaign in association with the payment ecosystem

Q2. Indra Dhanush is joint air force exercise between India and ____?

  1. China
  2. Britain
  3. USA
  4. Russia

Answer: (2)
The Indian Air Force (IAF) and Royal Air Force (RAF) jointly commenced the fifth edition of Ex Indradhanush at Air Force Station Hindan on 24 Feb 2020. The focus of this edition of the exercise is ‘Base Defence and Force Protection’

Q3. The Reserve Bank of India has allowed ______to open branches without its prior approval.

  1. Bandhan Bank
  2. Ujjivan Small Finance Bank
  3. Utkarsh Small Finance Bank
  4. Jana Small Finance Bank

Answer: (1)
The Reserve Bank of India has allowed Bandhan Bank to open branches without its prior approval, lifting a ban imposed on the lender for failing to reduce promoter ownership below the mandated 40%

Q4. The Asian Development Bank (ADB) has raised ____ from a new issue of offshore Indian rupee-linked 10-year bonds.

  1. $100 million
  2. $110 million
  3. $118 million
  4. $135 million

Answer: (3)
The Asian Development Bank (ADB) has raised Rs 850 crore (USD 118 million) from a new issue of offshore Indian rupee-linked 10-year bonds

Q5. The Government of India (GoI) has announced the mega event, RAISE 2020- ‘Responsible AI for Social Empowerment 2020,’ to be held in______.

  1. New Delhi
  2. Bengaluru
  3. Hyderabad
  4. Gurugram

Answer: (1)
The Government of India (GoI) announced the mega event, RAISE 2020- ‘Responsible AI for Social Empowerment 2020,’ to be held from April 11-12 in New Delhi. RAISE 2020 is India’s first Artificial Intelligence summit to be organized by the Government in partnership with Industry & Academia

Q6. Who has topped the Hurun Global Rich List 2020?

  1. Warren Buffett
  2. Bill Gates
  3. Bernard Arnault
  4. Jeff Bezos

Answer: (4)
Amazon founder and CEO Jeff Bezos has retained the top spot for the third year running in the Hurun Global Rich List 2020

Q7. Mukesh Ambani has been ranked at___ position in Hurun Global Rich List 2020?

  1. 10th
  2. 9th
  3. 8th
  4. 7th

Answer: (2)
Reliance Industries (RIL) Chairman Mukesh Ambani is the only Indian to make into the top 10 rankings this year at 9th position with a net worth of $67 billion

Q8. Which country has most number of billionaires as per Hurun Global Rich List 2020?

  1. India
  2. USA
  3. China
  4. Germany

Answer: (3)
China has more billionaires than the US and India combined. China has 799 billionaires.

Q9. World NGO Day is observed annually on ___?

  1. 26th February
  2. 27th February
  3. 28th February
  4. 29th February

Answer: (2)
World NGO Day is observed globally on 27 February. The day aims to highlight the achievements and success of NGOs from all the sectors across the globe. The day aims to make people understand the role of NGOs in society.

Q10. Which city will host the 24th meeting of the Eastern Zonal Council?

  1. Bhubaneswar
  2. Kolkata
  3. Patna
  4. Raipur

Answer: (1)
The 24th meeting of the Eastern Zonal Council, comprising of the States of Bihar, Jharkhand, Odisha and West Bengal held on 28th February, 2020 at Bhubaneswar.

You may also like to read: Current Affairs Quiz March 4th & 5th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more March quizzes

Tags: Current Affairs Quiz March 6th & 7th 2020, Daily Current Affairs Quiz March 6th & 7th 2020, Current Affairs Quiz March 6th & 7th 2020 Daily